Hvor ofte skal du eksfoliere ansigtet?

Find ud af, hvor ofte du bør eksfoliere dit ansigt, alt efter din hudtype. Vi fortæller dig også, hvilke metoder du kan bruge.
Hvor ofte skal du eksfoliere ansigtet?
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 14 juni, 2023

Det er altid en god idé at eksfoliere ansigtet! Men det er ikke noget, man skal gøre hver dag, for hyppigheden afhænger i høj grad af din hudtype. Sidstnævnte vil afgøre, hvor ofte det skal gøres, og hvilke produkter der er bedst egnede.

Hvad består denne behandling af, hvordan anvendes den, og hvor ofte? Der er flere spørgsmål, der skal besvares. I denne artikel vil vi give dig alle svarene. Læs videre!

Hvad er eksfoliering af huden?

Eksfoliering er en skønhedsprocedure, der udføres på huden – ikke kun i ansigtet, men også på hele kroppen. Den består i at bruge en række produkter – enten af naturlig eller kemisk oprindelse – til at fjerne døde celler og andre urenheder, der er indlejret i huden.

Under normale forhold udfører huden denne proces naturligt. Men nogle faktorer kan hindre den. Når døde hudceller ophobes, begynder huden at vise ufuldkommenheder, tab af fugt og tørhed blandt andre problemer. Derfor er det vigtigt at bruge denne type behandling regelmæssigt.

Hvor ofte skal du eksfoliere ansigtet i forhold til din hudtype?

Det anslås, at huden fornyer sig selv hver 28. dag, hvilket betyder, at man bør eksfoliere mindst en gang om måneden. Hyppigheden afhænger dog meget af din hudtype. Lad os se nærmere på det!

Tør hud

Apotekere forklarer, at tør hud kræver specifikke behandlinger og produkter på grund af dens egenskaber. Den giver ofte fine rynker, ruhed og en kløende fornemmelse blandt andre symptomer.

Derfor anbefales det at anvende fugtgivende og blødgørende produkter, der gør det muligt for den at holde på vandet og genoprette både dens udseende og blødhed. I dette tilfælde kan man eksfoliere med olie- eller honningbaserede produkter. Det anbefales at gentage processen hver anden uge.

Kombinationshud

Kombinationshud er hud, der har en tendens til at være fedtet i T-zonen – som består af pande, næse og hage – og tør på kinderne. Denne kombination kræver en behandling for at skabe den rette balance.

Før eksfoliering skal denne hudtype renses meget grundigt med varmt vand, aldrig koldt eller meget varmt. Den skal også fugtes regelmæssigt. Med hensyn til hvor ofte du skal eksfoliere, er svaret en gang om ugen.

Selvfølgelig med specifikke produkter til denne hudtype, såsom dem, der indeholder hyaluronsyre, aloe vera eller mælkesyre.

Fedtet hud

En artikel i Farmacia Profesional modbeviser en af de store myter om fedtet hud. Det er ikke udelukkende for unge, voksne har det også. Afhængigt af olieproduktionen i huden kan det føre til tilstande som akne.

Under alle omstændigheder er det muligt at regulere overskydende talg gennem forskellige topiske behandlinger. Blandt disse er eksfoliering en af de vigtigste. Det kan gentages op til to gange om ugen med produkter, der er oliefri.

Typer af ansigtseksfoliering

Som nævnt kan man udføre kemiske eller naturlige eksfolieringer. De har hver især forskellig virkning, selv om de har samme mål. Valget af eksfolieringsmetode er også direkte relateret til personens hudtype. Nedenstående vil vi dykke lidt dybere ned i hver af dem.

Naturlig eksfoliering til at eksfoliere ansigtet

Naturlige eksfolieringsmidler er dem, der kommer fra dyr, planter og mineraler. Lad os tage et kig på nogle eksempler.

  • Dyr: Blandt de første er produkter, der indeholder perlepulver, kiselgur og endda den berømte perlemorskal.
  • Grøntsager: F.eks. mandel-, valnødde- eller ferskenfrø, havregryn, sukker og æteriske olier.
  • Mineraler: Herunder blandt andet aktivt kul, calciumcarbonat, havsalt og silica.

Kemisk eksfoliering

Ifølge Mayo Clinic bruges der ved denne type eksfoliering kemiske produkter til at fjerne de mest overfladiske lag af huden. Afhængigt af hvad man ønsker, kan man udføre en mild, medium eller dyb behandling.

Denne metode kræver dog, at man overvejer bivirkninger som rødme, ardannelse, ændringer i hudfarve og andre læsioner. En artikel i Det Nationale Center for Bioteknologisk Information understreger vigtigheden af at få det udført af en professionel inden for kosmetik eller dermatologi.

Dette skyldes, at der anvendes stoffer, som virker mod hensigten, hvis de misbruges. Nogle eksempler er alfa-hydroxysyrer (AHA), beta-hydroxysyrer (BHA), fenoler og trikloreddikesyre (TCA).

Er du klar til at eksfoliere ansigtet baseret på din hudtype?

Som du kan se, er det muligt at eksfoliere ansigtet, uanset din hudtype. Det eneste, du skal overveje, er hyppigheden og de mest anbefalede produkter i hvert enkelt tilfælde.

Du kan vælge en kemisk eller naturlig proces, alt efter dine behov og præferencer. Det er bedst at konsultere en dermatolog for at vælge den mest hensigtsmæssige løsning.

Hvis du vælger noget mindre slibende, kan du altid købe eksfolierende produkter fra det mærke, du bruger til din hudpleje. Uanset hvad skal du sørge for at lave en lille lappetest først for at sikre, at det ikke forårsager irritation eller ubehag.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.