10 fordele ved at spise sammen som familie ifølge videnskaben

At spise sammen som en familie styrker sammenholdet og beriger hvert enkelt familiemedlem. Det er en meget sund vane, som ikke kun øger alles velbefindende, men også forbedrer livskvaliteten.
10 fordele ved at spise sammen som familie ifølge videnskaben

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

At spise sammen som familie er meget mere end en tradition. Videnskaben har bevist, at denne vane har meget positive virkninger på alle familiemedlemmer og især på børn. Desværre er denne vane med familiemåltider i vid udstrækning gået tabt.

I nogle familier er det sjældent, at man spiser sammen som familie. Hvert familiemedlem har travlt med at gøre sine egne ting og spiser som regel foran en skærm, mens de er fordybet i deres egen verden. Det er ikke kun uheldigt, men også skadeligt.

I løbet af de sidste to årtier har forskning vist, at det at spise sammen som familie giver objektive fordele for familiemedlemmerne, lige fra øget selvværd til reduceret risiko for fedme.

At spise sammen som familie

Eksempel på at spise sammen som familie

Familieterapeut Anne Fishel, administrerende direktør for Family Dinner Project, har undersøgt konsekvenserne af at spise sammen som familie i dybden. Hun har bemærket, at der i de seneste år er færre fattige familier, der spiser sammen, men flere velhavende familier, der spiser sammen.

Arbejde og aktiviteter efter skoletid synes at være de største faktorer, der gør det vanskeligt at finde tid til at spise sammen som familie. Kort sagt har alle i familien meget travlt og spiser på forskellige tidspunkter og forskellige steder.

Familiemiddage synes også ofte at være en kilde til konflikter i nogle husstande. Det er dog ikke selve middagen, der skaber disse problemer, men snarere det faktum, at konflikterne bliver mere tydelige i denne sammenhæng. Fishel påpeger faktisk, at der er undersøgelser, der viser, at børn og unge sætter pris på familiemiddage.

10 fordele ved at spise sammen som familie

Som nævnt er der flere undersøgelser, der dokumenterer fordelene ved at spise sammen som familie. Blandt disse skiller følgende sig ud.

1. Stimulerer udviklingen

At spise sammen som familie er en fremragende stimulans til at udvikle sociale , kommunikations- og sproglige færdigheder. Ud over selve ernæringen er den familiesamtale, der ledsager middagen, en meget vigtig faktor i børns og unges udvikling. Disse færdigheder omfatter også bedre manerer.

2. Forbedrer den mentale sundhed

Børn og teenagere, der spiser sammen med deres forældre og søskende, føler sig mere trygge og beskyttede af kernefamilien. De føler sig også mindre ensomme, hvilket gør det lettere for dem at stole på andre og skabe meningsfulde bånd med andre. Alt dette beriger den mentale sundhed.

3. Bringer familier sammen

At spise sammen som en familie styrker båndene mellem familiemedlemmerne. Da alle fører et liv uden forbindelse til hinanden, er det ved spisetid, at de individuelle liv bringes sammen, og det bliver en fælles oplevelse.

4. Øger de akademiske præstationer

Forskning fra Columbia University i USA viste, at børn, der spiste sammen som familie fem til syv gange om ugen, havde bedre akademiske præstationer. Det skyldes, at det er det tidspunkt, hvor deres forældre sørger for, at børnene har lavet deres lektier. I sidste ende er resultatet bedre karakterer.

5. Det forbedrer det fysiske helbred at spise sammen som familie

At spise sammen som en familie har også vigtige konsekvenser for den fysiske sundhed. Børn, der spiser sammen med deres forældre og søskende, er bedre ernæret end børn, der spiser alene eller sammen med venner.

Generelt har de bedre adgang til sunde fødevarer i stedet for stegte fødevarer eller snacks. Desuden er deres måltider mere regelmæssige, hvilket har en positiv indvirkning på deres fordøjelsessundhed.

6. Giver større besparelser

Som alle ved, er det meget dyrere at spise ude end at lave mad derhjemme. Men selv hvis maden købes ude, men derefter deles i familien, er der også besparelser at opnå. Hvis maden derimod købes separat, stiger regningen. Det er endnu en grund til at spise sammen som en familie.

7. Fremmer sunde vaner

Familiemiddag

Når børn spiser under forældrenes opsyn, lærer de vigtige vaner som f.eks. at vaske hænder, før de spiser, og at tygge godt. Desuden lærer de, hvordan de skal opføre sig ved bordet, hvilket letter deres socialisering og indslusning i kulturen. Det handler ikke om konventioner, men snarere om at vide, hvordan man skal være sammen med andre.

8. Bidrager til at forebygge fedme

Selv om det at spise sammen som familie er en garanti for bedre ernæring, er det også en faktor, der bidrager til at forebygge fedme. Det skal bemærkes, at dette problem har haft en betydelig stigning blandt børn i de seneste år og i høj grad skyldes manglende forældrekontrol over deres kost og også en stillesiddende livsstil.

Familiemiddage hjælper med at undgå førstnævnte.

En metaanalyse offentliggjort af tidsskriftet Pediatrics i 2011 viser, at børn, der spiser familiemiddage mindst tre gange om ugen, har en tendens til at opretholde en normal vægt. De er også mindre tilbøjelige til at lide af spiseforstyrrelser.

9. Reducerer risikoen for angst og depression

En undersøgelse fra 2004 viste, at unge, der spiste sammen som en familie, viste færre tegn på depression og angst. De var også mindre tilbøjelige til at have følelsesmæssige problemer. Generelt spiste de aftensmad med deres forældre og søskende mindst fem gange om ugen.

10. At spise sammen som familie hjælper med at forebygge afhængighed

Ifølge oplysninger fra Stanford Children’s Health anbefaler mange psykologer, at hvert familiemedlem får en rolle under middagen. En kan være ansvarlig for at tilberede maden, den anden for at dække bord, en tredje for at vaske op osv. Alt dette fremmer selvstændighed, ansvarlighed og empati.

Ideelt set er det bedst at planlægge et familiemåltid hver dag. Det er dog også vigtigt at være fleksibel og ikke gøre det til en byrdefuld forpligtelse. Det er bedst ikke at diskutere problemer ved bordet, men at lytte til hinanden og måske lægge planer for weekender og ferier.

Det kan interessere dig ...
Hvornår er familieterapi nødvendigt?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvornår er familieterapi nødvendigt?

Menneskelige, sociale forhold er komplekse - selv blandt familiemedlemmer. Familieterapi er en psykoterapeutisk tilgang, der søger at forbedre inte...