Afgørende elementer til at fremme børns selvværd

Det er afgørende at hjælpe børn med at indse, at de er værdifulde og kærlighed værd, for at de får en sund udvikling. I dag vil vi gerne give dig nogle afgørende elementer til at fremme selvværdet hos børnene i dit liv. 
Afgørende elementer til at fremme børns selvværd
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 29 juni, 2023

Selvtillid er et grundlæggende element i det menneskelige puslespil. Det er den form for støtte, der holder os i gang og repræsenterer grundlaget for vores evne til at fungere i denne verden. Det er vigtigt at fremme børns selvværd, da det vil hjælpe dem med at udvikle sig til sunde og ansvarlige voksne.

Uheldigvis for mennesker er det ikke altid nemt at opnå et godt selvværd. Det er, fordi forældre ikke instinktivt ved, hvordan de skal opdrage børn. Heldigvis er der måder, hvorpå vi kan uddanne os selv, lære noget nyt og bruge nogle teknikker, der kan hjælpe os med at gøre det.

Læs med for at finde ud af de afgørende elementer til at fremme selvværdet hos dine børn.

Vigtigheden af selvværdet hos børn

Det er klart, at der ikke er nogen, der bliver født med viden om, hvad det kræver at opdrage veltilpassede børn, der vil være i stand til at opnå alle deres mål, når de bliver voksne. Det er ikke altid nemt.

Ofte har vores små børn en stærk personlighed, der er svær at håndtere. Det gør det svært at guide dem. Det er dog afgørende at være i stand til at fremme børns selvværd, for at de udvikler sig korrekt. 

Det er en måde, hvorpå de kan være mere autonome, stærke og ansvarlige. De er faktisk nødt til at vide, hvordan de beskytter og værdsætter dem selv. Det er, fordi forældre ikke altid kan se efter deres børn, og ofte bliver børn ofre for mobning.

Mobning er en sørgelig realitet, vi kan løse ved at forsyne vores børn med strategier, de kan følge. Hvis man hjælper dem med at udvikle et sundt selvværd fra en ung alder, vil det desuden gøre dem selvsikre og i stand til at skabe sunde relationer. På den måde vil ingen være i stand til at kontrollere dem og udnytte dem.

Det er forsøget værd, ikke?

Afgørende elementer til at opdrage veltilpassede børn

Barn, der ligger på græsplæne
Selvtillid er afgørende for at udvikle sig til et modent og ansvarligt individ.

1. Vigtigheden af at promovere ansvarlighed og fremme børns selvværd

Du skal vide, at børns uddannelse begynder i det øjeblik, de bliver født. Det er af denne grund, at du er nødt til at etablere skemaer for alt, de gør (spiser, sover, hviler eller bader), og holde dem ved lige, som de vokser op.

Du skal også begynde at tildele dem opgaver såsom at rydde deres legetøj op, rede deres seng og tage deres tallerken ud fra bordet. Hvis de er ansvarlige for visse pligter, vil det bidrage med en vis orden i deres liv og få dem til at føle sig værdifulde på grund af deres bidrag.

Hvis de har ansvar, vil det hjælpe dem med at forstå, at de har pligter, de skal gøre. Dermed vil de være stolte af dem selv, når de udfører dem og gør et godt stykke arbejde. Det er, fordi de vil opfatte dem selv som kompetente og nyttige.

Deres følelse af værd vil blive stærkere hver gang, de rengør deres værelse, når de lægger deres tøj sammen og pakker det væk. Selv når de tager sig af familiens kæledyr.

2. Ros dem, når de gør noget godt, og tilbyd støtte, når de ikke gør

Nogle forældre er ikke tålmodige eller habile nok til at anerkende, hvad deres børn gør godt, og de tror, deres job kun er at udpege fejl og nederlag. Denne praksis er dog forfærdelig, når det kommer til at fremme dine børns selvværd.

Det er, fordi de før eller senere vil ignorere deres pligter, og de vil ikke bekymre sig om at stræbe efter at gøre dem bedre. Det værste af det hele er, at din kritik kun vil påvirke deres selvopfattelse negativt. 

I stedet skal du bekræfte ethvert forsøg ved at fortælle dem, hvor godt et stykke arbejde de gør, når de gør det. Det er ret upassende at skælde dem ud, når de gør noget “forkert”. Hold dig væk fra udtryk såsom “du kan aldrig gøre noget rigtigt”.

Det er også en kæmpe fejl at sammenligne dem med andre børn. Du skal primært opmuntre dem til at prøve igen efter et fejlslået forsøg og vise dem måder, de kan få succes på. Skab selvtillid hos dem.

Fortæl dem ting såsom “jeg ved, at disse emner er svære, men jeg er sikker på, at du før eller siden vil få styr på dem, hvis du bliver ved med at forsøge. Tag det roligt.”

University of Indiana udførte et studie omkring påvirkningen af sammenligninger blandt børn. Deres resultater bekræftede, at langvarig udsættelse for fjernsyn reducerer børns selvværd, da de ikke kan lade være med at sammenligne dem selv med de fiktive karakterer.

Læs også: Fem ting du kan gøre i stedet for at straffe dit barn

3. Vis dem, at du stoler på dem og elsker dem, for at fremme børns selvværd

Glad mor og datter, der krammer
Børn, der vokser op med tillid og kærlighed, har et bedre selvværd. 

Kærlighed og tillid er uerstatteligt, når det kommer til at opdrage veltilpassede børn. Som psykologen Ana Torre siger:

“Hvis du værdsætter børn, vil de også værdsætte dem selv, fordi vi er som et spejl for dem. Det billede, vi projicerer om dem, vil være præcis det, de opfatter.”

Børn er derfor nødt til at føle sig elskede, værdsat, integrerede og anerkendt. Af den grund er de nødt til at vide, at du er der for dem. Lad dem vide, hvor specielle de er for dig. Vis dem, at du stoler på dem, og at din kærlighed til dem er ubetinget. Det er afgørende at gøre dette for deres emotionelle velvære, og det vil øge deres selvværd.

4. Forsyn dem med muligheder for at udøve selvhævdelse

Selvhævdelse handler om selvforsvar. Børn er nødt til at lære at forsvare dem selv og sige højlydt “nej”, hvis de er nødt til det. De er nødt til at gøre det i førsteperson og sige, hvad de ønsker, og hvad de ikke ønsker, så de undgår at blive manipuleret. Det er afgørende at lære at sige “nej”, når nogen forsøger at undertrykke eller dominere dem.

Forsyn dine børn med en demokratisk uddannelse, der har klare regler. Du skal dog sikre dig, at de forstår dem. Lad være med at være autoritær. I stedet skal du forsøge at fornuftslutte med dem og etablere åben kommunikation.

Dine børn vil lyve og undgå dig, når du straffer for dem for at fortælle sandheden. Derfor skal du lytte omhyggeligt og forsøge at fornuftslutte med dem, så de altid vil gå til dig, når de har et problem.

At være selvhævdende og vide, hvordan de forsvarer deres rettigheder og deres stemme, vil øge deres selvværd, og de vil være stærke og kompetente igennem deres liv.

Som det sidste skal du have i tankerne, at sand uddannelse begynder derhjemme, og du er nødt til at sætte et eksempel som forælder eller uddanner eller enhver anden voksen, der interagerer med et barn.

Det er ikke nemt at opdrage veltilpassede børn, men hvis du genererer selvtillid, respekt, kærlighed og sætter klare grænser, så vil dine børn i sandhed vokse op som veltilpassede, ansvarlige voksne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.