Fysisk inaktivitet hos børn: En voksende epidemi

Fysisk inaktivitet hos børn er et problem, der er steget gradvist i den vestlige verden. I dag er der flere stillesiddende end aktive børn.
Fysisk inaktivitet hos børn: En voksende epidemi

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Fysisk inaktivitet hos børn er et voksende problem i næsten alle dele af verden. Faktisk er det endda blevet klassificeret som en epidemi. Denne situation er opstået på grund af flere faktorer og er også en potentiel udløser af fremtidige sundhedsmæssige problemer.

En nylig rapport fra Verdenssundhedsorganisationen oplyste, at omkring 70% af drenge og op til 88% af piger under 10 år ikke får den fysiske aktivitet, de har brug for i deres alder. Dette betyder, at fysisk inaktivitet i gennemsnit påvirker 79% af børnene.

Fysisk aktivitet spiller en nøglerolle for sundhed i alle livets aldre. Under barndommen er det imidlertid en væsentlig faktor for normal udvikling. Af den grund er der meget bekymring i den medicinske sektor på grund af den gradvise stigning i fysisk inaktivitet hos børn. I denne artikel skal vi se nærmere på denne udbredte epidemi.

Fysisk inaktivitet hos børn

Dreng på fodbold

Ordet “stillesiddende” kommer fra den latinske rod “sedentarĭus”, som betyder “at sidde”. Fysisk inaktivitet er defineret på mange måder.

Ikke desto mindre er en af ​​de mest accepterede den, der siger, at en person betragtes som stillesiddende, hvis de forbrænder mindre end 150 kilokalorier om dagen under fysisk aktivitet med moderat intensitet.

Læs også: Stillesiddende livsstil: Sådan påvirker det hjertet

I tilfælde af fysisk inaktivitet hos børn har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) oplyst, at et barn er stillesiddende, hvis de udfører mindre end 60 minutters fysisk aktivitet om dagen. Flere undersøgelser viser, at langt de fleste vestlige børn ikke når kvoten for daglig aktivitet.

Den værste del af det hele er, at fysisk inaktivitet i barndommen ofte ledsages af andre skadelige faktorer, såsom utilstrækkelig ernæring. Denne kombination skaber betingelserne for, at der er flere overvægtige børn end nogensinde før, med alle de konsekvenser, dette medfører.

Risikofaktorer

Bevægelse i barndommen er en afgørende faktor i den psykomotoriske udvikling. Ligeledes er bevægelse det, der giver børn mulighed for at opdage sig selv og verden. Dette har igen stor indflydelse på deres intellektuelle og psykosociale udvikling.

Hvorfor er fysisk inaktivitet hos børn så almindeligt i dag? Dette er nogle af de faktorer, der fremmer det:

  • Fysiologiske faktorer. Jo tættere børn kommer på puberteten, desto færre fysiske og flere intellektuelle aktiviteter udfører de.
  • Sociokulturelle faktorer. Ændringerne i spil og former for underholdning såvel som forældres utilgængelighed påvirker udviklingen af ​​fysisk inaktivitet hos børn. Bevægelse bliver heller ikke stimuleret nok hos børn.
  • Psykologiske faktorer. Manglende fysisk aktivitet begrænser udviklingen af ​​færdigheder. Dette gør til gengæld børn mere stillesiddende på grund af deres selvopfattelse af inkompetence i aktiviteter, der kræver fysiske færdigheder.

Effekterne af fysisk inaktivitet hos børn

Børn med elektroniske enheder illustrerer fysisk inaktivitet hos børn

Fysisk inaktivitet hos børn har negative konsekvenser, og nogle af dem har langvarige effekter. Blandt andre problemer er de vigtigste:

  • For det første overvægt og fedme. Mangel på motion, især hvis det går hånd i hånd med utilstrækkelig ernæring, fører til overvægt og fedme. Dette øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme og diabetes.
  • Stagnering af psykosocial udvikling. Undersøgelser har vist, at børn, der ikke er fysisk aktive, er mindre sikre på sig selv, har færre sociale færdigheder og generelt har dårligere akademiske præstationer.
  • Endelig udviklingen af ​​vanedannende adfærd. Nye teknologier har en vanedannende virkning, især på umodne sind, såsom børns. Dette begrænser deres normale psykologiske udvikling og kan føre til andre personligheds- eller adfærdsproblemer.

Læs også: Grænser i barndommen er et tegn på kærlighed

Ting, man bør huske på

Det er ikke en overdrivelse at sige, at fysisk inaktivitet kan skade en persons liv markant. Hvis børn ikke udvikler de normale fysiske og intellektuelle færdigheder, der er i overensstemmelse med deres alder, opbygger de et liv med alvorlige begrænsninger.

Hvis der opstår problemer som overvægt eller fedme, er der en alvorlig risiko for kroniske sygdomme.

Voksne skal give børn mulighed for fysisk aktivitet. Både forældre og lærere spiller en væsentlig rolle i dette. Du kan bekæmpe en stillesiddende livsstil med livsstilsændringer. Børn føler sig naturligt tilbøjelige til at udføre fysisk aktivitet, og deres tidlige år er afgørende for dette.

Derfor bør voksne forpligte sig til at støtte deres børn i deres ønske om at udforske verden ved at bevæge sig, lege med andre børn og komme i kontakt med naturen.

Det kan interessere dig ...
En stillesiddende livsstil – Behøver man tage i fitness?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En stillesiddende livsstil – Behøver man tage i fitness?

At undgå risiciene forbundet med en stillesiddende livsstil involverer at gøre fysisk aktivitet til en del af vores daglige liv. Hvordan kan vi opn...  • Cigarroa, I., Sarqui, C., & Zapata-Lamana, R. (2016). Efectos del sedentarismo y obesidad en el desarrollo psicomotor en niños y niñas: Una revisión de la actualidad latinoamericana. Revista Univ. Salud, 18(1), 156-169.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.