Fem vaner for god mental sundhed

Mange af os har tillagt os nogle vaner uden at indse, hvor skadeligt det kan være for vores mentale helbred. Lær mere om dem, og hvordan du forhindrer dem, i denne artikel.
Fem vaner for god mental sundhed
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

I dag vil vi gerne tale om de fem vaner, du skal undgå for at opretholde god mental sundhed.

Som enhver motor kræver vores hjerne vedligeholdelse – ligesom enhver anden del af vores krop. Det er vigtigt at opretholde god mental sundhed. Dette er grunden til, at 10. oktober nu er ”Verdens mentale sundhedsdag”.

Dette er hovedsageligt en dato for at øge bevidstheden om den stille fare for psykiske sygdomme og deres stigmaer og understreger derfor vigtigheden af ​​at bede om hjælp, når vi har brug for det.

Vi er ikke opmærksomme på vigtigheden af ​​mental sundhed, før vi sætter den i fare. Har du nogensinde spekuleret på eller beregnet den tid, du bruger på at passe på din psyke?

Hvorfor skal vi opretholde god mental sundhed?

Person mediterer på strand for at vedligeholde god mental sundhed

Vores mentale tilstand er lige så eller endnu vigtigere end vores fysiske tilstand. Så det er paradoksalt, at vi ofte opsøger lægen for enhver fysisk lidelse, men vi nægter at søge psykologisk eller psykiatrisk hjælp, når vi bliver overvældet af vores følelser.

Mental sundhed er noget, du ikke kan se med det blotte øje. Når alt kommer til alt, er det, vi føler, oftest subjektive symptomer. Derfor er vi for det meste ikke særlig bekymrede for det og søger ikke engang lægehjælp. På grund af dette inkuberer vi muligvis et ubehag længe nok til, at det bliver en lidelse.

Derfor er det ekstremt vigtigt at passe godt på din mentale sundhed og få hjælp, hvis du tror, ​​du har brug for det. I en perfekt verden skulle vi alle hen til psykologen for kontrol, lige så meget som vi går til lægen!

Når det er sagt, så lad os se på nogle vaner, du kan implementere i dag for at hjælpe dig med at tage dig af din mentale sundhed.

Vaner for en god mental sundhed

1. Spis altid morgenmad

Hvor mange gange har du hørt, at “morgenmad er dagens vigtigste måltid”? Alligevel kan mange mennesker bare ikke vænne sig til at spise morgenmad. Desværre er dette meget usundt, fordi vores blodsukker vil falde, hvis vi springer dette måltid over. Ved du, hvad der så sker?

Dine organer kompromitteres ved ikke at vide, hvor de vil få sukker fra, så de genererer en utilstrækkelig forsyning af næringsstoffer til hjernen, og det degenererer den langsomt. Derefter får du lavere intellektuel ydeevne hele dagen.

Tro det eller ej, disse fald i blodsukkeret kan endda forårsage symptomer på angst og depression.

Gå ikke glip af: 7 Konsekvenser af at springe morgenmaden over

2. Få altid nok søvn

Din krop kan ikke regenerere uden den rigtige mængde søvn. Mange mennesker går sent i seng eller kan ikke sove ordentligt på grund af stress. Når dette bliver en vane, påvirkes dine kognitive processer markant. Mangel på søvn kan føre til stress, depression, humørsvingninger og – på lang sigt – slagtilfælde, blandt andre problemer forbundet med dit sind.

Husk, at du skal sove mindst 8 timer i gennemsnit for at opretholde din gode mentale sundhed.

3. Ryg ikke, hvis du vil have god mental sundhed

Kvinde ryger

Sundhedsfagfolk, der behandler mennesker med psykiatriske problemer, overser ofte rygevanerne hos deres patienter. Dette er, fordi de antager, at det hjælper dem med at tackle depression, angst eller misbrugsproblemer.

Imidlertid viser forskning fra University of Washington, at mennesker, der kæmper med humør- eller afhængighedsproblemer, kan stoppe med at ryge sikkert, og at desuden er ophør med denne vane forbundet med bedre mental sundhed.

Læs også: Hjernemekanismen bag gode rygestopvaner

4. Få nok fysisk aktivitet

”Selvom påvirkningen af ​​fysisk træning på mental sundhed stadig undersøges, virker træning på det centrale nervesystem, stabiliserer dets proteiner og undgår sygdomme forårsaget af nedbrydning af balancen mellem disse stoffer,” siger Miguel del Valle, professor på University of Oviedo og delegeret fra Rektoratet for Sport og Sundhed.

At være på farten er ikke kun godt for din krop, men din hjerne vil også takke dig. Dette skyldes, at bedre blodkredsløb fremmer et sundere sind. Fysisk aktivitet hjælper også med at reducere stress og sætte dine tanker på pause.

5. Brug ikke for mange elektroniske enheder

Kvinde sidder med telefon i hånden

For tiden opleves de fleste af vores sociale praksisser via internettet. Vores opmærksomhed fokuseres således på de elektroniske enheder, hvor vi kan få adgang til sociale netværk og andre lignende ting.

Den konstante anvendelse af teknologi, især smartphones, forhindrer os i at leve i nuet. Det fører også til synsproblemer, stress, søvnløshed, depression og angst.

Nu kender du nogle daglige vaner, som du skal implementere for at fremme bedre mental sundhed. Husk: Du kan forbedre din livskvalitet meget for at nyde god mental sundhed, selv ved at foretage nogle små ændringer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Fernández Liria, Alberto. (2008). La nueva actualidad de la salud mental. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría28(1), 3-5.
  • Jané-Llopis Eva. La eficacia de la promoción de la salud mental y la prevención de los trastornos mentales. Rev. Asoc. Esp. Neuropsiq. 2004;  ( 89 ): 67-77.
  • Mrazek P.J., Hall M., “A policy perspective on prevention”, American journal of community psychology, 1997, Vol. 25: 221-226.
  • Hosman C., Jané-llopis E., Political Challenges 2: Mental Health, The evidence of health promotion effectiveness: shaping public health in a new Europe, pp 29-41, Brussels: ECSC-EC-EAEC, 1999.
  • Mental Health. What Is Mental Health? (2019). Recuperado el 23 de febrero de 2021. https://espanol.mentalhealth.gov/basics/what-is-mental-health
  • Mental Health Foundation. How to look after your mental health. Recuperado el 23 de febrero de 2021. https://www.mentalhealth.org.uk/publications/how-to-mental-health
  • Washington University School of Medicine in St. Louis.Quitting smoking may improve mental health. (2014). Recuperado el 23 de febrero de 2021. https://medicine.wustl.edu/news/quitting-smoking-may-improve-mental-health/
  • The Primary Care Condition. Exercise for Mental Health. Recuperado el 23 de febrero de 2021. https://dx.doi.org/10.4088%2Fpcc.v08n0208a

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.