Nøglerne til at opnå et følelsesmæssigt sundt forhold

Hvad er søjlerne i et sundt følelsesmæssigt forhold? Vi tilbyder dig den grundlæggende opskrift, som du kan følge. Du fortjener at være lykkelig!
Nøglerne til at opnå et følelsesmæssigt sundt forhold

Sidste ændring: 02 august, 2022

Mange par har lært at leve deres liv sammen på en harmonisk og positiv måde. Selv om det kan virke som en fantasi, erdet muligt at opleve et lykkeligt og følelsesmæssigt sundt forhold. Man har bare brug for lidt empati.

Men hvad er det, der adskiller det ene par fra det andet? Hvad er hemmelighederne for dem, der formår at holde ud over tid?

Her synes nogle undersøgelser at have svaret.

Ifølge Aitana Cindocha Romá i sit afsluttende eksamensprojekt, der blev fremlagt ved Universitat Jaume I (Spanien), har par, der er mere udadvendte og følelsesmæssigt stabile, en tendens til at udvikle langt mere frugtbare forhold (både på det personlige og familiemæssige plan) end dem, der ikke er det.

Men er det nok til, at et forhold kan overleve? Eller er der andre punkter at tage hensyn til?

Par med et lykkeligt og følelsesmæssigt sundt forhold: Hvad er deres hemmelighed?

Personer laver hjerter med hænderne

Måske er du en del af et stabilt, tilfredsstillende og lykkeligt følelsesmæssigt forhold. I så fald kender du sikkert allerede til de søjler, der understøtter det – dvs. den daglige indsats, der er involveret. Det er de mekanismer, gennem hvilke den daglige illusion, der opretholder ethvert følelsesmæssigt bånd, etableres.

For at et forhold kan opretholdes og være tilfredsstillende, skal to principper desuden være opfyldt: At finde den rette person og vide, hvordan man opretholder et vellykket og lykkeligt samliv.

Som bekendt er det nogle gange ikke nok at elske hinanden. Nogle gange er kærlighed ikke nok. Følgende dimensioner spiller også en rolle:

1. Lytte, respektere og kommunikere

Det kan ved første øjekast virke indlysende. Hvem kommunikerer trods alt ikke med sin partner? Nå, men her er en lille præcisering: Dialog er ikke det samme som kommunikation.

En positiv holdning ville være: “Jeg taler med dig om mine behov, mine tanker, mine problemer. Derfor forventer jeg, at du ikke kun lytter åbent til mig. Jeg forventer også, at du forstår mig og kan sætte dig i mit sted.”

Hvis der ikke er nogen åben kommunikation, vil der opstå frustration og isolation, hvis det ikke er muligt at udtrykke sine tanker og behov højt.

I mellemtiden skal man også kommunikere og være opmærksom på den anden person. Sæt dig i din partners sted, ligesom du ønsker, at han/hun skal forstå dit synspunkt og dine behov.

Vi ved, at du vil kunne lide at læse: Følelsesmæssigt vakuum: Hullet jeg ikke kan fylde

2. Oprethold gnisten hver dag for at opnå et følelsesmæssigt sundt forhold

Du tror måske, at alt allerede er opnået, når du først bor sammen med din partner eller er blevet gift med ham eller hende. Faktisk tror nogle mennesker, at kærlighed er noget stabilt, og at den opretholdes uden nogen anstrengelse.

Men at elske er at arbejde hver dag og erobre og vokse som par hvert øjeblik. Forsøm ikke opmærksomheden mellem jer to, og oprethold sproget med kærtegn, kys og kram. Glem heller ikke de stjålne blikke, romantiske middage eller weekendture.

Du skal vise den person, du elsker, at han/hun er det bedste i dit liv. Derfor er det vigtigt at arbejde dagligt for at holde jeres forhold levende og sundt.

3. Respekt, frihed og at vokse både som par og som person

At have en partner betyder ikke, at man skal klippe vingerne af den personlige udvikling. Derfor skal du ikke opgive dine venskaber, familie, passioner og hobbyer eller erhverv.

Alt dette vil gøre dig lykkelig, og lykke har positive konsekvenser for dit forhold. Hvis du er stolt af dig selv og opretholder et godt selvværd og en god selvopfattelse, vil du overføre denne følelsesmæssige stabilitet til den person, du elsker.

Samtidig er det vigtigt, at du respekterer din partner. Giv ham eller hende frihed til at have sine egne hobbyer og til at dyrke sine ambitioner. På denne måde kan der dannes to separate små universer på den samme intime og velkendte planet.

At modnes sammen og lade årene gå i harmoni og lære af hinanden er afgørende for et følelsesmæssigt sundt forhold.

Du vil måske finde dette interessant: Forelsk dig ikke i en, der allerede har en kæreste

4. Værdsæt den anden person og undgå egoisme for at opnå et følelsesmæssigt sundt forhold

Vær dog forsigtig! Mange mennesker begår den fejl at tænke og handle kun med sig selv i tankerne og altid sætte “mig først”. Jeg vil have, jeg har brug for, jeg tænker, jeg håber osv. Dette er et højrisikospil, som i sidste ende ender med at skade forholdet alvorligt.

Denne form for egoisme er almindelig i giftige forhold, hvor den enes livsstil og drømme er i højsædet, mens den anden træder i baggrunden.

Værdsæt altid den anden person, lyt til hans/hendes stemme og meninger, og opret pagter og aftaler mellem jer to. Hvis du kun begynder at tænke i første person, vil forholdet i sidste ende blive flosset som et tyndt stykke stof, der ikke kan holde til mere vægt.

Ægte kærlighed opstår ikke hver dag

Ægte kærlighed, den slags kærlighed, der kommer af respekt, hengivenhed og tiltrækning, er ikke let at finde. På samme måde er det endnu sværere at få et forhold til at fungere. Hver person er forskellig, så når du virkelig får kontakt med en person, skal du kæmpe for at bevare det, der forener dig med vedkommende.

Det er sandsynligt, at I vil have dårlige dage, at rutine kan dæmpe illusionen, og at flammen fra begyndelsen med tiden ikke længere brænder så stærkt som før. Det er i de øjeblikke, hvor du skal samle dit mod og bringe de små handlinger tilbage, som kan ændre et forholds kurs.

Det kan interessere dig ...
Houdini syndrom: Undslipper fra følelsesmæssig involvering
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Houdini syndrom: Undslipper fra følelsesmæssig involvering

Forlod den person, du var sammen med, dig uden yderligere forklaring. Hvad skete der? Forklaringen kan ligge i Houdini syndrom.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.