7 overraskende fordele ved at tage kolde brusebade om morgenen

Hvis vi ikke er vant til at bade med koldt vand, kan vi gøre vandtemperaturen koldere lidt efter lidt over tid, og prøv altid at afslutte brusebadet med koldt vand.
7 overraskende fordele ved at tage kolde brusebade om morgenen
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

At tage kolde brusebade er ikke så tiltrækkende for de fleste mennesker. Det har den modsatte virkning, bare at tænke på dem giver os gåsehud og smigrer ingen interesse.

Men hvis vi kendte til de enorme fordele, som kolde brusebade tilbyder for vores helbred, kan vi ende med at beslutte at prøve denne enkle og økonomiske hjemme terapi.

I denne artikel opdager du de 7 positive effekter, du kan opleve, hvis du tager kolde brusebade om morgenen. Læs også om, hvordan du gør det på den rigtige måde.

Virkninger af koldt vand

Når koldt vand rammer nogen del af vores krop, får det blodkarrene til at blive kontraherende og genaktiverer blodcirkulationen i hele kroppen.

Denne handling renser organer og hjælper med at fjerne urenheder fra blodbanen gennem hudens porer.

7 sundhedsmæssige fordele ved at tage kolde brusebade

1. Det at tage kolde brusebade fremskynder stofskiftet

Halvnoegen kvinde

Ved at tage kolde brusebade kan vi sænke vores kropstemperatur, hvilket igen giver vores krop mere energi til at kontrollere det. På den måde kan vi fremskynde vores stofskifte og forbrænde flere kalorier.

Dette kan være meget nyttigt for personer med langsomt stofskifte, som mennesker med hypothyroidisme.

2. Regulerer kropstemperaturen

Når vores stofskifte øges, aktiverer vores krop en naturlig funktion for at afbalancere temperaturen på grund af de eksterne ændringer.

Det er en meget sund vane at opretholde, da vi allerede er vant til vedvarende kunstige temperaturer (klimaanlæg, opvarmning osv.).

3. Eliminerer væsker

Person der roerer sin lilletaa

Virkningen af koldt vand har på blodkarene aktiverer blodcirkulationen og kroppens lymfatiske dræning. Det påvirker det positivt ved at lette elimineringen af væsker.

Denne effekt gavner mennesker, der lider af hævelse eller tyngde såvel som dem med led betændelse.

4. Forbedrer huden

Koldt vand er den bedste skønhedsbehandling mod hud, fordi den har en spændende og stramende virkning, der bekæmper løs hud og rynker.

Derudover hjælper koldt vand med at eliminere døde hudceller samt forhindre stress og appelsinhud.

5. Skinnende hår

Kvinde med langt skinnende haar

Ud over at forbedre hudens sundhed og udseende hjælper koldt vand også vores hår, hvis vi bruger det i bare et par sekunder eller på undersiden af vores hoved. Vi ender med skinnende hår og forhindrer det i at falde af.

Men temperaturen på det vand du bruger til dit hoved skal bare være køligt, ikke koldt.

6. Aktiverer blodcirkulationen

Kolde brusebade får hjertefrekvensen i gang og kontrakterer muskler. Disse to effekter aktiverer blodcirkulationen i hele kroppen.

God cirkulation giver os øjeblikkelig velbefindende samt masser af andre langsigtede sundhedsmæssige fordele.

7. Hæver immunforsvaret

Mikroorganisme

Ved at forbedre lymfesystemet forbedrer koldt vand også kroppens forsvar. Således kan vi være sikre på, at daglige kolde brusebade styrker vores immunforsvar.

Hvordan skal vi tage brusebade?

Ved koldt vand til brusebadet bør vi altid starte med fødderne. Et pludseligt koldt brusebad kan faktisk skade vores helbred, især vores lunger og hjerte.

  • Vi skal starte med begge fødder og arbejde vores vej op til nakken og ansigtet, og sørg for at undgå resten af ​​hovedet.
  • Vi kan også tage en anden rute og starte med det højre ben, bevæge os op til nakken og arbejde vores vej ned igen til venstre fod.
  • Den kolde skylning bør vare alt mellem 30 sekunder og et minut. Vi kan også vælge at skifte imellem koldt og varmt vand.

Vigtigt råd

Nedenfor har vi nogle vigtige råd til at vise med koldt vand den rigtige vej:

  • Selvom koldt vand har alle disse store fordele for vores krop, bør vi altid undgå vores hovedområde.
  • Hvis vi er vant til altid at brusebade med meget varmt vand, bør vi foretage gradvise ændringer. Vi kan sænke temperaturen gradvist og skifte mellem varmt og koldt vand.
  • Som tidligere nævnt i vores artikel er kolde brusebade yderst gavnlige, når de tages om morgenen takket være deres stimulerende virkninger.

På den anden side er varmt vand mere passende til brusebade om aftenen, fordi det hjælper os med at slappe af og hvile bedre.

Bemærk: Folk, der lider af hjerteproblemer eller hyperthyroidisme, må ikke tage for mange kolde brusebade. De kan kombinere varmt og koldt vand, eller endda bruge bare varmt vand.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Butts CL, McDermott BP, Buening BJ, et al. Physiologic and Perceptual Responses to Cold-Shower Cooling After Exercise-Induced Hyperthermia. J Athl Train. 2016;51(3):252–257. doi:10.4085/1062-6050-51.4.01
  • Buijze GA, Sierevelt IN, van der Heijden BC, Dijkgraaf MG, Frings-Dresen MH. The Effect of Cold Showering on Health and Work: A Randomized Controlled Trial [published correction appears in PLoS One. 2018 Aug 2;13(8):e0201978]. PLoS One. 2016;11(9):e0161749. Published 2016 Sep 15. doi:10.1371/journal.pone.0161749
  • Goto Y, Hayasaka S, Kurihara S, Nakamura Y. Physical and Mental Effects of Bathing: A Randomized Intervention Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:9521086. Published 2018 Jun 7. doi:10.1155/2018/9521086

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.