6 fordele ved trætomat

Trætomat er en lille tropisk frugt med en sød smag og en behagelig aroma. Find ud af, hvordan du bruger den, og hvordan den kan hjælpe dig.
6 fordele ved trætomat
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 20 april, 2023

Trætomat er en frugt, som de fleste mennesker ikke kender, men som er meget værdsat for sine ernæringsmæssige kvaliteter. Desuden gør dens søde, sure og salte smag den til en perfekt ingrediens i utallige opskrifter.

Hvis du er interesseret i at opdage nye, usædvanlige fødevarer, og hvordan de kan hjælpe dig med at bevare et godt helbred, opfordrer vi dig til at læse denne artikel.

Trætomat: En lille tropisk skat

Trætomat

Trætomat (Solanum betaceum eller Cyphomandrabetácea) er frugten af en busk, der er hjemmehørende i de peruvianske Andesbjerge. I dag er de vigtigste producentlande bl.a. Peru, Colombia, Brasilien, Chile, New Zealand og Sydafrika.

Den tilhører samme familie som kartofler og auberginer, men i dette tilfælde er frugten oval, lille (mellem 3 og 5 centimeter) og orangerød i farven. Den har en tynd skal og et saftigt frugtkød, der ligner tomatens. Den afgiver en meget behagelig aroma, og dens kerner er indhyllet i et geléagtigt lag med en meget fremtrædende sødlig smag.

Selv om det ikke er dens oprindelsesregion, var New Zealand det land, der gjorde den kendt på frugtmarkedet.

Trætomatens egenskaber og næringsstoffer

Ifølge data fra New Zealand Institute for Crop & Food Research er den ernæringsmæssige sammensætning pr. 100 gram frisk produkt som følger:

 • Energi: 36 kilokalorier.
 • Protein: 1,8 g.
 • Fedt: 0,5 g.
 • Kulhydrater: 4,3 gram.
 • Fibre: 3,6 gram.

Ud over disse indeholder tamarillo interessante komponenter som polyfenoler, carotener og anthocyaniner. Det er også en bemærkelsesværdig kilde til vitamin A, C og B6 og til nogle mineraler (kalium, mangan og kobber).

Disse forbindelser i trætomat giver den en række egenskaber. Som forfatterne Wang og Zhu påpeger, er det en antiinflammatorisk, antioxidant, antiproliferativ (hæmmer cellereproduktion, især af kræftceller) og anti-fedmefrugt.

På grund af alle disse egenskaber og på trods af den relative nyhed i forbindelse med dyrkningen mener man, at det kan være en frugt med et stort potentiale som en sund fødevare.

De sundhedsmæssige fordele ved trætomat

Trætomat kan, når den indgår i en sund og afbalanceret kost og i forbindelse med sunde levevaner, give nogle sundhedsmæssige fordele. Nogle af de mest fremtrædende er beskyttelse af hjerte-kar-systemet, forebyggelse af kroniske sygdomme og det gode fiberindhold.

Antioxidant

Forbindelserne med antioxidant-aktivitet beskytter kroppen mod den skadelige virkning af frie radikaler. Sidstnævnte er, når de er til stede i for stort omfang, forbundet med visse kroniske og inflammatoriske sygdomme og celleforældelse.

Beskytter hjerte-kar-sundhed

Natrium og kalium er to elektrolytter, der er nødvendige for kroppens korrekte funktion, især med hensyn til det kardiovaskulære system. Deres aktiviteter er beslægtede, men de har forskellige funktioner.

Eksperter fra Harvard School of Public Health bemærker, at et højt saltindtag kan føre til forhøjet blodtryk, hvilket kan forårsage hjerteproblemer. Kalium hjælper kroppen med at slappe af i blodkarrene og fjerne natrium gennem nyrerne, hvilket sænker blodtrykket.

Kroppen har brug for mere natrium end kalium. Derfor er det godt for helbredet at tilsætte frugt, der indeholder kalium. Tværtimod, når der indtages mere natrium i forhold til kalium, er der en højere risiko for at dø af et hjerteanfald.

Bevarelse af en sund hud

Trætomat indeholder nogle næringsstoffer, der er blevet anerkendt som gavnlige for en flot, beskyttet og hydreret hud.

Dels stimulerer C-vitamin syntesen af kollagen (et protein, der indgår i hudens struktur) og spiller en beskyttende antioxidant rolle mod UVB-stråling.

Desuden indeholder trætomat vitamin A, der er nødvendigt for at bevare slimhindernes og hudens integritet. Ligeledes hjælper det med at bevare hudfarven (forhindrer depigmentering), giver fasthed og elasticitet og deltager i helingen af sår.

Flere fordele ved trætomat: Godt for synet

A-vitamin spiller andre vigtige roller i kroppen, hvoraf en af dem har at gøre med øjenhygiejne.Det er gavnligt for sundheden i øjets overflade og også for dannelsen af fotoreceptoren rhodopsin.

Sidstnævnte er af særlig interesse med hensyn til nattesynet, da det gør det muligt for øjnene at se under svage lysforhold. Desuden mener nogle eksperter, at retinol også kan være involveret i udviklingen af nærsynethed, selv om der på nuværende tidspunkt er behov for mere forskning for at bekræfte den mulige årsagssammenhæng.

Fordøjelsesfremmende

Trætomat indeholder en god mængde fibre. En af de vigtigste fordele ved dens tilstedeværelse i kosten er reguleringen af tarmtransitten ved at forbedre visse situationer som f.eks. forstoppelse.

Kostfibre er også føde for tarmmikrobiotaen. Når de ufordøjede rester af fibre når frem til tyktarmen, fermenterer tarmbakterierne dem og giver anledning til en præbiotisk virkning med visse positive sundhedsmæssige virkninger.

Forebyggelse af fedme, diabetes og kroniske sygdomme

Fordelene ved at indføre frugt og grøntsager i kosten har altid været vigtige. Ud over beskyttelse mod hjerte-kar-sygdomme er der i de seneste år blevet forsket i deres forhold til andre kroniske og meget udbredte problemer som f.eks. fedme og type 2-diabetes.

Fødevarer med et rigt indhold af fibre er normalt ikke kalorietætte. Desuden tillader de, som undersøgelser viser, en langsommere mavetømning og fører til en større mæthedsfornemmelse. Desuden forbedrer de glukosetolerancen og kan være effektive til at sænke kolesterol.

Anvendelse af trætomat

Blandet frugtsalat

Trætomat kan være vildledende på grund af sit udseende. Den ligner en lille tomat. I virkeligheden er det en helt anden fødevare. Den er en meget populær ingrediens i New Zealand, Australien og Indien, hvor den bruges i desserter, krydderier og hovedretter.

Du kan spise både frugtkødet og kernerne, men det er at foretrække at pille skrællen fra, da den kan være lidt bitter. Dette er nogle af de mest almindelige måder at indtage den på:

 • Den enkleste mulighed er at spise den frisk, alene. Skær den i halve og spis frugtkødet med en ske. Hvis du synes, at smagen er for syrlig, kan du drysse den med lidt sukker eller sødemiddel.
 • Frugtkødet kan blandes i smoothies og frugtjuice med banan, jordbær, appelsiner eller yoghurt. Det kan også bruges til at lave syltetøj, gelé og saucer.
 • Skåret i skiver er det perfekt til salater, toastbrød, sandwiches eller frugtsalater. Den kan også pynte eller tjene som topping på is og forskellige kager.

Trætomat – endnu en frugt til en sund kost

Trætomat er en ukendt frugt for mange mennesker. Desuden kan den være lidt svær at finde, og sammenlignet med andre frugter kan den være ret dyr.

Trætomat er en sart frugt. Derfor er det ved køb tilrådeligt at vælge trætomat med glat, skinnende hud og uden ufuldkommenheder. For at kontrollere deres modenhed skal de trykkes let med fingrene. Hvis de bevæger sig lidt indad, er de optimale til konsum.

Hvis de er lidt grønne, skal de opbevares ved stuetemperatur for at fremme modningen. Hvis de er modne, er det bedst at opbevare dem i køleskabet og forbruge dem så hurtigt som muligt.

Hvis du kan købe nogle, anbefaler vi, at du prøver dem, for deres smag og konsistens er overraskende og lækker. Sammen med andre frugter giver de fremragende næringsstoffer og er en perfekt fødevare til en sund kost.

Hvis du kan lide planter og har lyst til at dyrke dem, er der ikke noget bedre end at plante noget eksotisk og anderledes som trætomat. Den er let at passe og meget givende, og det er desuden den ideelle måde at nyde trætomaten fuldt ud på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • American Optometric Association. Vitamin A beneficial for eyes, just not preventing myopia. Junio 2020.
 • Harvard T.H. Chan. School of Public Health. Potassium.
 • Liester C.E, et al. The nutritional composition and health benefits of New Zealand tamarillos. Crop & Food Research Confidential Report No. 1281. Enero 2005.
 • Liguori I, et al. Oxidative stress, aging and diseases. Clinical Interventions in Aging. Abril 2018. 13: 757-772.
 • Schagen S, et al. Discovering the link between nutrition and skin aging. Dermatoendocrinology. Julio 2012. 1; 4(3): 298-307.
 • Smith U. Dietary fiber, diabetes and obesity. International Journal of obesity. 1987; 11. Suppl 1: 27-31.
 • Wang S, Zhu F. Tamarillo (Solanum betaceum): chemical composition, biological properties and product innovation. Trends in Food Science & Technology. Enero 2020. 95: 45-58.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.