Hvorledes kalium kan sænke blodtrykket

Kalium er et mineral, som kroppen bruger til at regulere visse funktioner. Se, hvilke fødevarer der indeholder det, og hvordan det påvirker dit blodtryk.
Hvorledes kalium kan sænke blodtrykket
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Arteriel hypertension eller højt blodtryk er en alvorlig lidelse, der øger risikoen for at skade hjerte, hjerne, nyrer og andre organer. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) lider ca. 1,28 milliarder voksne mellem 30 og 79 år af det. En måde at kontrollere det på er med indtaget af næringsstoffer som kalium, da eksperter ved, at kalium kan sænke blodtrykket.

Eksperter fra American Heart Association siger, at kalium kan reducere virkningerne af natrium, og jo mere du indtager, jo mere natrium vil gå tabt gennem urinen. Voksne med et blodtryk på over 120/80 millimeter kviksølv (mm Hg) bør øge deres indtag af dette mineral gennem maden.

I denne artikel vil vi forklare, hvordan kalium hjælper dig med at sænke dit blodtryk, og hvad der er de vigtigste kilder til kalium i maden. Læs videre, og du vil finde en nem måde at kontrollere forhøjet blodtryk på.

Hvad er kalium, og hvor får du det fra?

Kalium findes i mange fødevarer. Det er en type elektrolyt, som kroppen har brug for til hjertefunktion, nyrefunktion, neurotransmission og muskelsammentrækning.

Kost med et højt indhold af kalium hjælper med at undgå natriums skadelige virkninger på blodtrykket. Vi finder kalium i røde eller lilla frugter som f.eks. druer og brombær, i grønne bladgrøntsager og citrusfrugter. Rodfrugter som f.eks. gulerødder, rødbeder og selleri indeholder også tilstrækkelige mængder.

Hvor meget kalium har man brug for?

Ligesom andre mikronæringsstoffer afhænger den mængde kalium, der er nødvendig om dagen, af alder og køn. Generelt anbefaler det spanske selskab for nefrologi for en sund voksen et indtag på 3500 milligram pr. dag, som kan stige til 4700 milligram.

Minimumsbehovet ligger mellem 1600 og 2000 milligram pr. dag. Heldigvis er der flere fødevarer og naturlige drikkevarer, der indeholder det.

Vindruer i hænder

Vindruer har en betydelig mængde kalium. Dets tilstedeværelse i kosten fremmer hjertekarsystemets sundhed.

Hvorfor hjælper kalium med at sænke blodtrykket?

Kalium er blevet undervurderet i forbindelse med udviklingen af hypertension. Der er imidlertid beviser for, at dets underskud er afgørende for at øge blodtrykket.

For bedre at forstå, hvordan kalium formår at kontrollere blodtrykket, skal vi fokusere på nyrerne og natrium. Når der er for meget natrium i kredsløbet, er det skadeligt. Nyrerne har en mekanisme til at udskille overskydende natrium.

Tilstrækkelige kaliumværdier kan bidrage til at sænke blodtrykket ved at hjælpe med at udskille overskydende natrium i nyrerne i stedet for at tilbageholde det. Desuden mindsker kalium den spænding, der opstår i blodkarrenes vægge.

Kaliums positive virkning på kar-systemet mindsker andre sundhedsrisici. Ved at forbedre blodkarrenes funktion i hjernen kan det f.eks. forebygge en cerebrovaskulær sygdom ved at forbedre funktionen af blodkarrene i hjernen. Det kan også bidrage til at forebygge nyresvigt.

I det modsatte tilfælde har nogle specialister vist, at et underskud af kalium svækker arteriernes funktion. Der er også en stigning i oxidativt stress og natrium i cellerne.

Dette forværres, når det lave kaliumniveau mindsker vasodilaterende stoffer, såsom nitrogenoxid. I sidste ende resulterer kaliummangel trods stimulering af blodtryksregulerende hormoner i hypertension.

Anbefalinger til at øge kaliumindtaget, da kalium kan sænke blodtrykket

Hypertensive patienter, der øger deres indtag af kaliumrige grøntsager og frugter, har vist sig at forbedre tegn på arteriel dysfunktion, sænke blodtrykket og have en gunstig kardiovaskulær prognose.

American Heart Association forklarer også, at DASH-spiseplanen for et sundere hjerte hjælper med at kontrollere blodtrykket. Denne retningslinje fokuserer på sunde fødevarekilder som fisk, fjerkræ uden skind, frugt, grøntsager og fedtfattige mejeriprodukter.

Lad os se på en liste over fødevarer, der er gode kilder til kalium:

  • Frugter: Bananer, appelsiner, kiwier, meloner, svesker, mango, dadler, druer.
  • Grøntsager: Avocado, broccoli, søde kartofler, græskar, kartofler, squash, tomater, spinat og rødbede.
  • Bælgfrugter: Tørrede ærter og bønner, sorte bønner, linser, kikærter.
  • Mejeriprodukter: Mager mælk, skummetmælk, fedtfattig yoghurt, fedtfattige oste.
  • Magert kød: Fjerkræ og fisk.
  • Nødder og frø: Hasselnødder, mandler, sesam, pistacienødder.
  • Klid og klidprodukter.

På den anden side er følgende fødevarer fattige på kalium:

  • Frugter: Æbler, grapefrugter, ferskner, pærer, ananas.
  • Grøntsager: Kål, aubergine, agurk, salat, løg.
  • Andre fødevarer: Ris, pasta, brød og derivater heraf.

Er det tilrådeligt at bruge kaliumtilskud, fordi kalium kan sænke blodtrykket?

Mange vitamin- og mineraltilskud indeholder kalium, mens andre kun giver kalium. De findes i form af kaliumklorid, kaliumfosfat, kaliumasparat, kaliumbicarbonat og kaliumgluconat.

Det er endnu ikke bevist, hvilket tilskud der er bedst. Desuden giver de fleste af dem kun små mængder, mindre end 100 milligram pr. dosis.

Person tager kosttilskud, da kalium kan sænke blodtrykket

Kalium i kosttilskud er ikke tilstrækkeligt dokumenteret til at blive anbefalet til voksne med forhøjet blodtryk.

Hvordan ved jeg, om jeg får nok kalium?

Nogle mennesker har større sandsynlighed end andre for at have nok kalium i kroppen. Patienter med inflammatoriske tarmsygdomme, personer, der bruger afføringsmidler og vanddrivende midler, eller personer, der lider af spiseforstyrrelser, vil have problemer med at opretholde normale niveauer af mineralet.

Den bedste måde at sikre et godt kaliumindtag er at få nok grøntsager og frugt i kosten og samtidig skære ned på ultraforarbejdede fødevarer og fødevarer med højt salt- eller natriumindhold.

En kost baseret på sunde, naturlige fødevarer kan hjælpe med at sænke blodtrykket hos personer med forhøjet blodtryk. Husk også at stræbe efter en bedre livsstil, der omfatter fysisk aktivitet.

Det kan interessere dig ...
10 frugter, der er rige på kalium
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
10 frugter, der er rige på kalium

Kalium er et mineral, der afbalancerer din krops elektrolytter. Der er mange frugter rige på kalium som er gode at spise. Lær om dem her.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.