7 vaner, der støtter produktion af nye hjerneceller

I modsætning til hvad man troede for år tilbage, er det muligt for neuroner at regenerere. De gør det dog mindre hurtigt end resten af kroppens celler. Hvordan kan man fremme denne proces?
7 vaner, der støtter produktion af nye hjerneceller
Nelton Abdon Ramos Rojas

Bedømt og godkendt af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Skrevet af Solimar Cedeño

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

I den daglige rutine har vi nogle gange visse vaner, som påvirker krop og sind. Dette medfører negative konsekvenser for organer som hjernen, f.eks. tab af hjerneceller. Men selv om det synes utænkeligt, er der visse foranstaltninger, der kan støtte produktion af nye hjerneceller og dermed forbedre den mentale sundhed.

Hvis du er vant til at springe morgenmaden over, spise sent eller leve et stillesiddende og stresset liv, bidrager du sandsynligvis til tabet af hjerneceller. Nogle gange kan blot det at få mindre end 7 timers søvn om dagen være hårdt for din hjerne, selv om du ikke er klar over det.

Daglige tiltag til produktion af nye hjerneceller

For at få et sundere liv skal du passe på din krop og dit sind med gode vaner. Med en lille ændring vil du mærke en stor forskel. Ved du, hvad du skal gøre? Vi præsenterer dig for nogle alternativer.

1. Motion

Du har sikkert hørt mange gange, at du skal holde dig i form ved hjælp af fysisk træning. Og det passer faktisk også! Det vil ikke kun tjene til at forbedre dit udseende – det vigtigste er, at det vil bidrage til din sundhed.

Hvis du træner ofte, vil det hjælpe med at ilte din hjerne og kroppens celler. Mere ilt til hjernen takket være fysisk aktivitet bidrager til produktion af nye hjerneceller og forhindrer dermed forringelse af hjernen, som det forklares i en undersøgelse offentliggjort af Behavioral Brain Research.

Desuden øger motion produktionen af endorfiner. Disse hormoner bidrager til at forbedre humøret og reducere stress, som er en af årsagerne til neurodegeneration, ifølge en undersøgelse offentliggjort i Cellular Signaling.

2. Hold hjernen i form

Det er vigtigt, at hjernen også er i form til at producere nye neuroner. For at opnå dette skal du udføre aktiviteter, der fremmer neuronernes styrkelse og udvikling.

Nogle alternativer omfatter puslespil, krydsord eller sudokuer, lære et nyt sprog, analysere og læse meget. Disse og andre aktiviteter vil sætte din hjerne i gang og udfordre dine mentale evner.

Denne artikel kan interessere dig: Motions indvirkning på hjernen og dens funktioner

3. Hav sex oftere for at støtte produktion af nye hjerneceller

Ja, sex kan også hjælpe til produktion af nye hjerneceller. På grund af mængden af endorfiner, der produceres under samleje, reduceres stressniveauet, som det forklares i en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Sexual Medicine.

Som i det foregående punkt er dette med til at forhindre tabet af neuroner. Med hensyn til dannelsen af nye er der endnu ikke nok beviser til at bekræfte denne sammenhæng, men de første undersøgelser, der er gennemført, har givet lovende resultater.

Flere af disse foreløbige undersøgelser tilføjer, at det takket være sex ville forbedre hippocampus’ funktion og dermed hjernens kognitive funktion.

4. Spis omega-3

Fødevarer med omega-3

Forbruget af omega-3 fedtsyrer støtter ikke kun hjerte-kar-systemets funktion, men er også godt for hjernen. Ifølge forskning offentliggjort i tidsskriftet Interciencia er det et grundlæggende næringsstof for hjernens sundhed, så det kan forbedre færdigheder som koncentration og hukommelse og forbedre humøret.

Ud over at fremme udviklingen af nye neuroner kan omega-3 også bremse tabet af eksisterende neuroner. Af denne grund vil det være gavnligt for dit helbred at inkludere fødevarer rige på omega-3 i din kost.

5. Indtag gurkemeje

En undersøgelse offentliggjort af Current Medicinal Chemistry beskriver, at gurkemeje har antioxidant, antiinflammatoriske og neurobeskyttende egenskaber. Det bliver således endnu en positiv fødevare til at fremme produktion af nye hjerneceller.

Som det fremgår af forskning offentliggjort i Medisan, indeholder gurkemeje en forbindelse ved navn aromatisk turmeron, som stimulerer genereringen af nerveceller.

En undersøgelse offentliggjort af Neural Regeneration Research bekræfter, at curcumin, en anden forbindelse i krydderiet, forhindrer ophobning af beta-amyloid plak, der er tæt forbundet med forekomsten af Alzheimers.

6. Meditér for at fremme produktion af nye hjerneceller

Kvinde mediterer for at fremme produktion af nye hjerneceller

Meditation reducerer hjernens spænding og stress. Fordelene ved denne handling for den mentale sundhed er velkendte, så tøv ikke med at tage dig tid til at meditere.

Meditation hjælper med at forbedre hukommelse, koncentration og opmærksomhed, hvilket øger de kognitive evner. At holde hjernen stressfri er en god måde at passe på neuronernes sundhed og forhindre, at de reduceres.

7. Drik grøn te

Grøn te er en drik med flere sundhedsmæssige fordele. En af dem er, at den har antioxidant egenskaber, der hæmmer oxidativ stress, som beskrevet i forskning offentliggjort i tidsskriftet Chinese Medicine. På den måde bremses virkningen af frie radikaler, som forårsager skader på kroppens forskellige celler.

Pas på hjernens sundhed med daglige handlinger

I sidste ende er det muligt at have et godt mentalt helbred, hvis du følger disse enkle vaner. Du skal blot være vedvarende og disciplineret, undgå at stresse dig selv for meget og ikke forbruge giftige stoffer som alkohol, tobak eller stoffer. En stillesiddende livsstil er også skadelig for dit generelle helbred, så forbliv aktiv for din hjernes velbefindende!

Selv om produktion af nye hjerneceller går langsommere end deres degeneration, er det værd at arbejde på at bevare et godt mentalt helbred. Dette vil i mange tilfælde hjælpe dig med at forebygge degenerative hjernesygdomme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.