Fordele og ulemper ved at sidde på gulvet

Vidste du, at det er virkelig godt for dit helbred at sidde på gulvet, hvis du gør det korrekt? Her er nogle vejledninger og anbefalinger!
Fordele og ulemper ved at sidde på gulvet

Skrevet af Ana Luzardo

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Det er temmelig godt for dig at sidde på gulvet. Hvor meget tid bruger du ikke på en stol i løbet af dagen? Det er sikkert meget. Det ville faktisk ikke være svært at regne ud, hvor lang tid du bruger i den stilling. Som med alt andet er der risici og fordele ved begge stillinger.

Ja, nogle personer sidder ofte på gulvet. Der er endda nogle kulturer og lande, hvor denne stilling er normal. Der er dog en stor debat omkring stilling, og det er vigtigt at gennemgå det for bedre at kunne forstå den bedste for kroppen.

Effekten af at sidde på en stol

Det har en stor effekt på dit helbred at sidde. Hav i baghovedet, at du bruger meget mindre energi, end når du er i bevægelse. Det er præcis af denne grund, at sygdomme såsom overvægt, forhøjet blodtryk, diabetes og høje kolesterolniveauer er forbundet med at tilbringe meget tid i denne stilling.

Vi har brug for flere studier, men evidens viser, at bevægelse er nødvendigt, selv hvis det er af lav intensitet. Det skyldes, at det reducerer risikoen for større hjertekarlidelser såsom myokardieinfarkt og slagtilfælde.

De sundhedsmæssige fordele ved at sidde på gulvet

Der er konstant debat omkring at sidde på gulvet. Det er måske ikke behageligt til at starte med, men det har en positiv effekt på din krop. Lad os se på nogle af dets fordele.

1. Du er mere aktiv

At sidde på gulvet eller squatte aktiverer flere muskler og forhindrer smerte i ryggen. Det er ikke en magisk kur mod problemer i lænden, men det hjælper, så længe man respekterer kroppens rette akse.

Kvinde squatter

2. Kroppens anatomi indikerer, at det er den bedste stilling til at komme af med afføring

Mange personer forsvarer denne påstand. Det giver mening, eftersom squat tillader en bedre vinkel mellem tyktarmen, rektum og anus. Det er en, som gør det nemmere at komme af med afføring, eftersom det balancerer lukkemusklens og bækkenbundens position.

3. Det er anbefalet til pressefasen under en fødsel

Squat giver mulighed for en større åbning af fødselskanalen. Denne stilling er en af de mest anvendte i dyreriget under en fødsel, eftersom bækkenets diameter udvider sig nemmere.

Ikke blot det, men tyngdekraften hjælper også ved, at man er oprejst, og det reducerer den indsats, som kvinden skal lægge i at presse. Det hjælper også på veerne, eftersom stillingen øger fosterets tryk på livmoderhalsen, hvilket bidrager til en nemmere fødsel. En anden fordel er, at bristning af de bløde væv bliver reduceret betydeligt.

Vi anbefaler, at du også læser: 6 teknikker til at opnå en bedre kropsholdning

4. Det forbedrer kropsholdning og smerter i nakken

Squat hjælper med at tage vægten af nakken, fordi man ved at sidde på gulvet kan holde bindevæv elastiske og smidige. Det er i kontrast til at sidde på en stol, hvilket gør dem stive.

Ting, man bør overveje, når man sidder på gulvet

Der er nogle ulemper ved at sidde på gulvet eller squatte, eftersom det kan føre til bestemte typer problemer, som man skal være opmærksom på. Lad os se på dem.

1. På knæ

Det lægger pres på dine knæ og ankler. Du skal derfor prøve at sætte dig på det ene knæ først med en fod i gulvet, hvis du mærker nogen smerte eller følelsesløshed i dine ben.

2. Balance ved at sidde på gulvet

Der er mindre stabilitet, når man sidder på knæ, eftersom balderne ikke rammer gulvet. Hold fast i en væg eller sofa og skift stilling, hvis der er smerte, eller hvis stabilitet er et problem.

3. Sådan kan man sidde i skrædderstilling

Det kan forværre nogle problemer at sidde i skrædderstilling, såsom ondt i lænden og dårlig kropsholdning. Du må dog ikke hænge, og du bør holde din ryg i en neutral stilling, hvis du vælger at sidde således. Læg vægten på dine hofter i stedet for dine fødder.

Stillinger til at sidde på gulvet

Der er flere stillinger til at sidde på gulvet, som du kan prøve for at se, om det er noget, du vil begynde at gøre oftere. Her er nogle få.

1. På dine knæ

Stil dig op, før det ene ben bagud og læg vægten på det forreste ben. Sænk langsomt dit bagerste knæ ned mod gulvet og hold dine tæer i gulvet med din ankel bøjet.

Før dine skuldre frem over dine hofter og sænk det forreste knæ ned mod gulvet. Derefter spreder du knæene i en skulderbredde og hviler dine balder på dine hæle.

2. At sidde på gulvet med benene foldede

Sid på gulvet. Bøj i begge knæ og bevæg dig fremad. Placér den ene fod under det modsatte knæ. Læg derefter vægten på dine hofter i stedet for dine fødder. Din mave skal være over dine hofter.

En måde at reducere vægten på dine hofter på er ved at sidde på kanten af et foldet tæppe eller ovenpå en pude.

3. Foroverbøjet

Denne stilling kan hjælpe på lidelser i knæ og ankler.  Prøv at sætte dig på gulvet, mens du bøjer i begge knæ og placerer dine fødder fladt på gulvet. Placér dine fødder bredere end en hoftebredde fra hinanden og hold din mave over dine hofter.

4. Squat

Stå med dine fødder i en hoftebredde fra hinanden og placér dem fladt på gulvet, mens du langsomt sænker din bagdel, indtil den næsten rører ved gulvet. Hold dine skuldre og bryst ret.

Kvinde sidder i skovbund

Måske denne artikel også vil interessere dig: Fire yogastillinger der giver dig energi

Er der nogen bivirkninger ved at sidde på gulvet?

Som med alt andet bør du tage nogle forbehold og træne med fokus på de mulige problemer, du kan opleve, når du vælger at sidde på gulvet. Vægten fra kroppen er centreret på benene, så der er et pres på knæ og ankler. Denne vægt kan faktisk reducere blodomløbet i benene.

Har du nogen medicinske kontraindikationer såsom problemer med hofter, knæ og ankler? I så fald er det bedst ikke at sidde på gulvet. Det skyldes, at det kan svække leddene yderligere, hvis du gør det. Du vil også få problemer med at komme op.

Som du kan se, kan det være godt for dig at sidde på gulvet, hvis du ved, hvordan du skal gøre det, og kan opretholde det som en god vane for at passe på din krop.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du lære baby at sidde op
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du lære baby at sidde op

Nogle babyer er hurtigere end andre til at lære ting, og de skal nok nå det hele. Du kan prøve at lære baby at sidde op ved at støtte dens udviklin...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Laskowski E. ¿Cuáles son los riesgos de estar sentado mucho tiempo? [Internet]. Mayo Clinic. 21/08/2020 [Consultado 24/01/2021]. Disponible en https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/sitting/faq-20058005
  • Lugones M. El parto en diferentes posiciones a través de la ciencia, la historia y la cultura. Revista Cubana de Ginecología y Obstetricia 2012;38(1):134-145.
  • Romero Añanca, Katia, and Milagros Yenifer Vargas Baca. “Relación entre los partos verticales y desgarros perineales en pacientes atendidas en el Centro de Salud de Belenpampa, enero a junio–2018.” (2018).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.