8 fordele og ulemper ved kedsomhed: Er det godt for noget som helst?

Kedsomhed er en ubehagelig følelse, som vi har en tendens til at løbe væk fra. Men den kan faktisk bidrage til vores følelsesmæssige velbefindende.
8 fordele og ulemper ved kedsomhed: Er det godt for noget som helst?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Kedsomhed er en ubehagelig følelse, som vi alle har oplevet på et eller andet tidspunkt. Nogle gange kan det føles som apati og sløvhed. Nogle gange kan det endda føles som frustration over ikke at vide, hvor vi skal bruge vores energi.

Selv om vi normalt forsøger at slippe af med denne følelse så hurtigt som muligt, er sandheden, at den kan give os visse fordele. Vi skal blot vide, hvordan vi skal udnytte den. Derfor vil vi gerne tale om fordelene og ulemperne ved kedsomhed.

Det er værd at nævne, at ikke alle mennesker har den samme tolerance over for kedsomhed. For nogle mennesker er det ikke et stort problem. Andre har febrilsk brug for at finde noget, der stimulerer dem i hvert øjeblik.

Desuden er det nødvendigt at skelne en engangsoplevelse af kedsomhed fra følelsen af generaliseret apati i lange perioder af vores liv. Under alle omstændigheder er dette nogle af fordelene og ulemperne ved denne fornemmelse, når den opstår en gang imellem.

Ulemperne ved kedsomhed

Unge personer ved computer oplever kedsomhed

Kedsomhed kan påvirke vores præstationer betydeligt, da den påvirker vores motivation.

Lad os begynde med de mindre positive og mere ubehagelige aspekter af kedsomhed. I dette tilfælde taler vi om de symptomer, som vi oftest opfatter. Vi taler også om årsagerne til, at vi ofte forsøger at gøre alt for at slippe af med denne følelse.

Lavere præstationer

Kedsomhed opstår ikke kun, når vi ikke laver noget. Det kan også opstå, når vi står over for opgaver, der ikke motiverer os, og som er ensformige og uudfordrende.

Hvis vi keder os ved at vaske op, er der ikke noget større problem. Men hvis det er et personligt eller arbejdsmæssigt projekt, der forårsager en sådan uinteresse hos os, ender vi sandsynligvis med at få en middelmådig præstationog præstere under vores potentiale.

Kedsomhed kan give en følelse af ubrugelighed og stagnation

For nogle mennesker er kedsomhed ekstremt forstyrrende, fordi de føler, at de spilder værdifuld tid. Det er ofte personer, der ikke tillader sig selv at hvile sig, som ikke ved, hvordan man slapper af, og som tror, at de konstant skal være produktive.

Denne holdning er naturligvis skadelig, fordi vi alle har brug for perioder med fritid og hvile. Det er dog sandt, at kedsomhed kan være et tegn på manglende mål, ambitioner og nysgerrighed. En person med varierede interesser og ivrighed efter at lære og dygtiggøre sig føler sjældent en sådan apati.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 3 anbefalinger til at komme i gang med en fysisk aktivitet

Et symptom på stress

Hvor selvmodsigende det end kan virke, er kedsomhed nogle gange et tegn på, at personen står over for en masse stress. Når der er et eller andet aspekt, der optager vores sind og bekymrer os overdrevent meget, undlader vi at koble os fra det og forbinde os med livsglæde, tilfredsstillelse og motivation.

På samme måde kan selv en fornøjelig opgave blive kedelig, hvis vi står over for den under stort pres. Hvis vi skal udføre den uden tilstrækkelig tid eller ressourcer, kan et projekt, der oprindeligt motiverede os, blive kedeligt.

Et tegn på en mulig humørforstyrrelse

Afslutningsvis, hvis denne følelse af apati og kedsomhed bliver kronisk og konstant, er det sandsynligt, at der er en humørforstyrrelse i baggrunden, f.eks. dystymi eller en depressiv episode. Disse forhindrer os i at finde og nyde forstærkere i miljøet og styrter os ned i en dyb mangel på interesse og en manglende evne til at more os.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Eksistentiel depression: Når livet mister mening

Fordelene ved kedsomhed

Mand ved tastatur keder sig

Kedsomhed giver mulighed for at finde sig selv igen og om nødvendigt ændre kurs.

På trods af kedsomhedens ubehagelighed kan det dog også blive vores allierede på visse tidspunkter. Den giver os nemlig mulighed for at gennemføre vigtige processer for vores personlige velbefindende. Blandt de vigtigste fordele ved kedsomhed kan nævnes følgende:

Kedsomhed kan vække kreativitet og nysgerrighed

En af de vigtigste fordele ved kedsomhed er, at den stimulerer os til at udvikle kreativitet og forbedre vores kvaliteter og færdigheder. I det tomme rum finder vi mulighed for at forestille os noget, skabe, tænke anderledes og turde gøre noget nyt.

Introspektion og kontakt med sig selv

Kedsomhed efterlader os alene med os selv, og det er netop det, der er så belastende for mange mennesker. Men hvis vi tør gribe chancen, kan vi udvikle en sund øvelse i selvransagelse, der sætter os i kontakt med vores følelser, frygt og ønsker. Dette vil give os mulighed for at lære os selv bedre at kende og forstå, hvad vi har brug for.

Refleksion og målsætning

I tråd med ovenstående er øjeblikke med kedsomhed også ideelle til at stoppe op et øjeblik, opsummere, hvad vi har lavet, og sætte nye mål.

Mens vi er fordybet i den daglige malstrøm, har vi en tendens til at opføre os som automater, der følger strømmen. Men ved at sætte farten ned i et stykke tid kan vi gøre status over vores liv. Så kan vi beslutte, hvad vores næste skridt skal være.

Hvile og afbrydelse

Som det sidste må vi ikke glemme, at de øjeblikke, hvor vi “ikke laver noget”, er yderst nødvendige og værdifulde. Kroppen og sindet har brug for at hvile sig, frigøre sig fra forpligtelser og simpelthen komme sig for at kunne fortsætte.

Frenetisk aktivitet er ikke sundt for nogen. Vi har alle brug for tid til fritid, afslapning og stilhed. Det, som nogle betragter som kedsomhed, er faktisk en mulighed for at slippe spændinger og give os selv lov til blot at være og nyde øjeblikket.

Brug fordelene og ulemperne ved kedsomhed til din fordel

Nu hvor du ved lidt mere om fordele og ulemper ved kedsomhed, vil din opfattelse af kedsomhed måske ændre sig. Måske vil du fra nu af forstå, at du har brug for en ændring i dit liv for at genvinde motivationen og genfinde kontakten med de mest givende og interessante aspekter af det.

Eller måske vil du opdage, at det er på tide at stoppe op og holde op med at kræve konstant produktivitet af dig selv. Kedsomhed er ikke altid en fjende. Faktisk er det ofte en fantastisk budbringer. Vi skal bare lære at lytte til den.

Det kan interessere dig ...
Sådan undgår du kedsomhedsspisning
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan undgår du kedsomhedsspisning

Vil du undgå kedsomhedsspisning? Selv om du måske ikke er klar over det, har du en tendens til at spise mere, når du keder dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Antón, M. C. (2012). El aburrimiento. Perspectivas en Psicología9(3), 104-109.
  • Barraca, J. (2010). Tratamiento de activación conductual para la depresión (TACD): Descripción, técnicas y aplicación. Prolepsis, Colegio Oficial de Psicólogos de Castilla y León, 5, 27-39.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.