Er det sandt, at sukker forbedrer mental præstation?

Selvom glukose er den primære brændstofkilde til hjernen, er det ikke nødvendigt at indtage sukker for at sikre korrekt funktion og bedre mental præstation. Lær mere om det i denne artikel!
Er det sandt, at sukker forbedrer mental præstation?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Indtil for nylig har mange mennesker fejlagtigt troet, at sukker forbedrer mental præstation. Men de seneste undersøgelser sætter spørgsmålstegn ved dette. Nu ved forskere, at kroppen har meget effektive mekanismer, der forsyner hjernen med glukose, uden at det er nødvendigt at indtage sukker.

Hjernen er afhængig af en kontinuerlig tilførsel af glukose fra blodstrømmen for at opretholde den korrekte funktion. Derfor konkurrerer den med resten af kroppens organer om glukose, når niveauet falder. Hvis dette sker, vil de følgende mekanismer opstå:

  • For det første udvindes der glukose fra blodet.
  • For det andet er mængden af glukose, som resten af kroppens celler modtager, begrænset.

Hvis blodsukkeret falder på grund af et fødevareunderskud, har kroppen andre måder at opnå dette næringsstof på. Den primære mekanisme til dette er glukoneogenese.

Det består af dannelsen af glukose fra proteiner og fedtsyrer. Generelt er det en effektiv mekanisme, der lader kroppen opretholde et sikkert blodsukkerniveau under fastetilstande eller når en person ikke indtager nok kulhydrater.

Illustration af undersøgelse af, om sukker forbderer mental præstation

Hukommelse: Mon sukker forbedrer mental præstation?

Nogle studier forbinder administrationen af sukker med en forbedring af korttidshukommelsen. Denne form for indtag består som regel af at drikke sukkerholdige væsker. Resultaterne viser, at intense, mentale opgaver reagerer godt på glukoseadministration.

Indtil for nylig argumenterede eksperter, at hjernen fungerer optimalt med 25 gram glukose, som cirkulerer i blodstrømmen, hvilket er omtrent den mængde, som en banan indeholder. Men de seneste artikler konkluderer, at folk med bedre glukosetolerance har bedre hukommelse. 

Denne situation er vigtig for folk med diabetes, hvor der udvikles insulinresistens, som ikke tillader, at glykæmi tolereres godt. Derfor har kroppen meget effektive mekanismer, der er i stand til at opnå glukose fra proteiner og fedtsyrer for at opretholde blodsukkerniveauet. Derved får hjernen den rette mængde glukose, hvilket sikrer effektiv, mental præstation.

På den anden side viser undersøgelser, at hydrering spiller en stor rolle i den kognitive præstation. Derfor vil en person, der endda kun er en lille smule dehydreret, få lavere resultater på færdigheder, der er forbundet med hukommelse, koncentration mv.

Raffineret sukker: Er det værre end komplekse kulhydrater?

Nogle artikler argumenterer for, at indtaget af raffineret sukker resulterer i tab af kortidshukommelsen efter indtaget. Undersøgelser har også vist, at sukkerindtag sommetider kan føre til kognitiv svækkelse og udviklingen af komplekse sygdomme. 

Forekomsten af ADHD er højere hos unge mennesker med en kost, der er rig på mættet fedt og raffinerede sukkerarter i forhold til dem, som spiser en sundere kost.

Fødevarer, der forbedrer mental præstation

Selvom simple sukkerarter kan påvirke kognitive funktioner på negativ vis, så er der andre næringsstoffer, som kan forbedre hjernens funktion. Et eksempel er koffein i moderate mængder, hvilket fungerer som en naturlig stimulans og hjælper med at booste og opretholde hjernesundheden.

En kop med mange kaffebønner

Nitritter, der er til stede i fødevarer såsom rødbeder øger vasodilatation og derfor blodstrømmen til hjernen. Den primære konsekvens ved dette er et større bidrag af næringsstoffer til hjernen og en forbedring af den kognitive ydeevne.

Nogle vitaminer såsom C-vitamin kan også have positive effekter på mental præstation samt individets sundhed. Disse vitaminer kan hjælpe med at forhindre kognitiv forringelse såsom den, der ses i patienter med Alzheimers.

Passer det, at sukker forbedrer mental præstation?

Glukose er hjernens primære brændstofkilde. Men indtaget af sukkerholdige fødevarer er ikke nødvendigt for at sikre korrekt hjernefunktion. Kroppen har meget effektive mekanismer, der sikrer, at nok glukose når hjernen for at opretholde hjernens funktioner.

Faktisk kan det forværre de kognitive funktioner og udviklingen af komplekse sygdomme, når man indtager en masse simple sukkerarter.

Hvis du ønsker at forbedre din mentale præstation og hjernefunktion, er det således bedst at spise en sund og afbalanceret kost. Hvis du har brug for et hurtigt boost, kan du for eksempel spise fødevarer, der har et rigt indhold af C-vitamin og nitritter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Mergenthaler P., Lindauer U., Dienel GA., Meisel A., Sugar for the brain: the role of glucose in physiological and pathological brain function. Trends Neurosci, 2013. 36 (10): 587-97.
  • McLellan TM., Caldwell JA., Lieberman HR., A review of caffeine’s on cognitive, physical and occupational performance. Neurosci Biobehav Rev, 2016. 71: 294-312.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.