De fantastiske sundhedsmæssige fordele ved gulerødder

Kendt for deres vitamin- og mineralindhold har gulerødder mange fordele for dit helbred, som du bør drage fordel af for at nyde en bedre livskvalitet.
De fantastiske sundhedsmæssige fordele ved gulerødder

Sidste ændring: 23 december, 2018

Der er mange fordele ved gulerødder og du kan drage fordel af dem både i sundhed og skønhed. Takket være deres egenskaber og storslåede resultater er gulerødder blevet brugt i århundreder.

Fantastiske sundhedsmæssige fordele ved gulerødder

Gulerødder blev først dyrket i det nuværende Afghanistan, for tusindvis af år siden. Der var lilla, hvide, gule og sorte sorter med træagtige udseende og bitter smag, men ingen af dem lignede den nuværende gulerod vi har i dag.

I løbet af det 17. århundrede blev der udviklet en gulerod med højt indhold af beta-caroten, som var den første appelsin gulerod. Siden da har denne grøntsag hurtigt erstattet dyrkning af andre gulerodsarter.

Orange guleroedder

Hvad indeholder en gulerod?

Blandt de næringsstoffer, der findes i gulerødder er følgende:

 • Mineraler (Kalium, Natrium, Fosfor, Calcium, Magnesium, Jern, Zink, Jod og Selen)
 • 90% vand
 • 7% Kulhydrater
 • 1 gram protein
 • 3 gram fiber

Hvis det ikke var nok, indeholder gulerødder også store mængder vitamin C og A samt B-gruppe vitaminer (B1, B2, B6 og folsyre). Endelig indeholder gulerødder kun 35g kalorier pr. 100gram.

Sundhedsfordelene ved gulerødder

Gulerødder har massere af egenskaber, der kan gavne dit helbred på forskellige måder. Nedenfor deler vi noget af de mest almindelige med dig.

De bekæmper kræft

Uanset om du damper dem, koger dem, spiser dem rå, kogte, blandede eller frist. Så er gulerødder altid gode til at forebygge kræft.

Gulerødder tilhører en gruppe fødevarer, der har “lovende effekter”, når det kommer til kræftforebyggelse. Sammen med andre grøntsager, der er rige på carotenoider, såsom spinat og tomater, kunne gulerødder specifikt hjælpe med at forhindre brystkræft.

De forhindrer synsproblemer

Kvinde med daarligt syn

Dette er en af de mest kendte fordele ved gulerødder. Det høje vitamin A indhold hjælper med at forhindre problemer med dit syn. Gulerødder kan hjælpe dig med at undgå udseendet af grå stær, makuladegeneration og natblindhed.

Naturlighvis vil gulerødder ikke hjælpe dig med problemer som nærsynethed eller astigmatisme, fordi disse kræver lægehjælp, men at spise gulerødder fra en ung alder kan hjælpe dig med at undgå at udvikle disse problemer.

Anbefalet læsning efter “De fantastiske sundhedsmæssige fordele ved gulerødder”:

8 ukendte fordele ved gulerodsjuice

At spise gulerødder fra en ung alder styrker dine tænder og gummer

At spise rå grøntsager som gulerødder forbedrer blodgennemstrømningen til munden og forhindrer bakterier i at opbygges på tænderne.

Flourindholdet i fødevarer som gulerødder, spinat og æbler kan holde tandemaljen i god stand og forhindrer tænderne i at blive dårlige.

De hjælper med at kontrollere kolesterol niveauer

Blodaare med hoejt indhold af kolesterol

Sammen med fordelene ved gulerødder til din kardiovaskulære sundhed, kan denne grøntsag også hjælpe med at reducere koleteroltallet.

Dette skyldes det høje indhold af opløselige fibre. Især pektin, som forhindrer fedt i at opbygges på dine arteriers vægge. Gulerødder hjælper med at eliminere denne type fedt og reducerer blodtrykket.

De forhindrer forstoppelse og mavesmerter

Det høje fiberindhold i gulerødder forbedrer din krops evne til at eliminere affald og forhindrer forstoppelse.

Det beroliger også mavesmerter eller for meget mavesyre takket være indholdet af mineralsalt, der består af natrium, klor, kalium og B-vitaminer. Dette gør gulerødder til en stærkt anbefalet mulighed, hvis du lider af gastritis.

De har store diuretiske egenskaber

Det høje vandindhold i gulerødder sammen med de mange mineralsalte hjælper med at nedbryde nyresten. Derfor er gulerødder altid inkluderet i rensende kostvaner.

Af alle ovennævnte årsager, at tilføje gulerødder til din kost vil give dig mange fordele, samtidig med at det også er en fremragende kilde til vitaminer og mineralsalte.

Som mange andre grøntsager er gulerødder let at indarbejde i en sund opskrift og er et vigtigt komponent i en afbalanceret kost.

Udnyt denne lækre opskrift

Gulerodssuppe

Du ved allerde, at der er utallige måder, du kan bruge gulerødder på, men her er en lækker opskrift, der kombinerer alle sine fordele med et par andre vigtige ingredienser.

Cremet gulerodssuppe

Det er almindeligt at servere frokost med en skål suppe og i dag ønsker vi at dele en opskrift med fløde gulerodssuppe med dig. Lær hvordan du forbereder den og indarbejder den i din måltidsplan.

Ingredienser

 • 2 gulerødder
 • 3 broccoli
 • 1 fed hvidløg
 • 1 stort løg
 • 2 kopper vand (500ml)
 • Salt, for at give smag

Forberedelse

 • TIlsæt vand og de andre ingredienser t i en kasserolle og kog dem.
 • Sæt låg på og tillad at væsken fordamper til halvdelen.
 • Tag den af blusset og lad den afkøle.
 • Kom suppen i en blender og blend indtil du får en cremet tekstur.
 • Server og nyd den.

Alle grøntsager bidrager på en eller anden måde til en sund udvikling af din krop, så glem ikke at tilføje dem til din kost. Mens du måske ikke kan lide smagen af dem alle, er der massere af opskrifter, der vil gøre dem mere appetitvækkende.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.