Gulerødders fantastiske kræfter: Du vil blive overrasket

Det væld af vitaminer og mineraler, der er i gulerødder, gør dem fremragende både til at spise og til udvordes anvendelse, såsom til ansigtsmasker. Lær mere i denne artikel.
Gulerødders fantastiske kræfter: Du vil blive overrasket

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Når personer fortæller en om, hvor gode gulerødder er for en, så tænker man sikkert, at de taler om, at de er gode for ens øjne eller til at få noget kulør. Men denne velsmagende grøntsag gør meget mere end blot det. Vi vil fortælle dig om gulerødders fantastiske kræfter – læs med!

Gulerødders fantastiske kræfter: Sundhedsmæssige fordele

Én af de mest udbredte grøntsager rundt omkring i verden er gulerødder. De giver masser af vitaminer (A, B-kompleks, C og E) samt antioksidanter og mineraler.

Derudover indeholder de meget få kalorier (33 kalorier per 100 gram) og kan blandt andet spises rå, revet, kogt eller dampet.

Gulerødder har så mange gode kvaliteter, at de bør være en fast del af ens kost.

De udsætter tidlig aldring

Udsat aldring er bare én af de smagfulde gulerødders fantastiske kræfter

Folinsyre, fibre og magnesium i denne grøntsag, samt betacaroten (hvilket giver dem den orange farve) er som ungdommens fontæne.

Disse stoffer hjælper ens lever med at danne A-vitaminer. Det er et nødvendigt næringsstof for hudens helbred, knoglers styrke og et sundt immunforsvar, for eksempel.

De beskytter ens krop fra de skadelige effekter fra frie radikaler (forårsaget af rygning, forurening eller stress).

At spise gulerødder sænker ens risiko for degenerative sygdomme og dårligt blodomløbHvis det ikke er nok, forebygger betacaroten bestemte typer kræft (lunge, mund og brystkræft for at nævne nogle få).

Gulerødders fantastiske kræfter fremmer et sundt tarmsystem

Når man har problemer med fordøjelse, anbefales det, at man spiser så gulerødder. Det A-vitamin, der er i gulerødder, beskytter og gendanner slimhinderne i ens mave og tarme.

De anbefales til personer med:

 • Halsbrand
 • Diarré
 • Forstoppelse
 • Mangel på fordøjelse
 • For meget mavesyre
 • Mavesår

Regelmæssig indtagelse af gulerødder hjælper med at holde ens tarme i god form. Især for personer med irritabel tarmsyndrom, diverticulose eller Crohns sygdom.

De hjælper en med at komme sig efter en madforgiftning, infektioner og orme. Og hvis man spiser dem kogte eller dampet, blødgør de fordøjelsesslimhinden.

Gulerødder er gode til at stabilisere bevægelse i tarmene og forebygge hæmorider.

Gode for mor og baby

A-vitaminerne i denne grøntsag er meget vigtige for gravide kvinder og kvinder, der ammer, samt for nyfødte.

 • Det fremmer dannelsen af nye celler, samtidig med at det giver antioksidanter, kalcium og folinsyre.
 • Under graviditeten bør mødre indtage mellem 2 og 3 gulerødder om dagen for at opnå det daglige behov for de ovenstående næringsstoffer.

For børn, som kan spise almindelig mad, anbefales en tallerken med kogte gulerødder.

Hvis ens baby har problemer med fordøjelsen eller tarmene, er dette en ideel fødevare, fordi det nemt fordøjes, forbedrer mavens helbred og fremmer dannelsen af røde blodlegemer.

Gulerødders fantastiske kræfter regulerer ens blodsukker

Personer med diabetes oplever mærkværdige forbedringer ved at spise rå gulerødder på grund af deres kulhydrater.

Det skyldes, at de absorberes meget langsomt uden at udløse hyperglykæmi (men denne grøntsags glykæmiske indeks er højere, når den tilberedes, og det anbefales derfor mindre).

Derudover forbedrer gulerødder ens blodomløb og øjnenes helbred. Det er to gængse problemer ved personer med diabetes.

Gulerødders fantastiske kræfter forbedrer ens immunforsvar

Vi bliver nødt til at nævne indholdet af betacaroten og A-vitaminer i gulerødder igen. For de er de næringsstoffer, der lader ens immunforsvar fungere optimalt.

En gulerodsjuice eller salat er en fremragende idé, hvis man har en forkølelse eller influenza.

En god mængde A-vitaminer betyder et sundt immunforsvar. For det hjælper med at producere “forsvars-celler” og kæmper mod virale og bakterielle angreb.

Hvis man kæmper mod en infektion eller sygdom som dette, kan man ty til gulerødder.

De nærer ens hud

Gulerødder absorberer alle former for kemiske forureninger, der ophober sig på ens hud. Man kan anvende dem i køkkenet samt til ansigtsmasker (til at behandle akne, for eksempel).

Når de anvendes udvordes, virker denne grøntsag mod solskoldninger, termiske forbrændinger, sår og eksem.

De er også nyttige til at beskytte en mod de daglige virkninger af UV-stråler.

Ved at anvende en maske lavet af gulerod på ens ansigt i en halv time kan man minske tilstedeværelsen af rynker og få ens hud til at se yngre ud.

De styrker ens sind

Gulerødder styrker ens sind ved at give det to næringsstoffer, der er forbundet med hjernens helbred: fosfor og kalium. Begge af disse gendanner nerver og modvirker effekterne fra stress.

Hvis man har glemt ting på det seneste, eller man har bemærket, at ens tanker ikke bevarer så meget information, som de plejede, så kan man prøve gulerødder.

Ønsker du at lære mere?

9 fødevarer der mindsker stress

Flere af gulerødders fantastiske kræfter

Hvis du ikke mener, det ovenstående er nok… Denne velsmagende grøntsag har endnu mere at tilbyde!

 • Den styrker dine negle og dit hår.
 • Den beskytter dit hjerte, holder dine pulsårer frie fra plak.
 • Den mindsker væskeophobning og er vanddrivende.
 • Den er glimrende for tænder og tandkød, eftersom den afholder bakterier fra at sætte sig på dem.
 • Den stimulerer appetitten (anbefales til personer med spiseforstyrrelser).

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Huang Z, Liu Y, Qi G, Brand D, Zheng SG. Role of Vitamin A in the Immune System. J Clin Med. 2018 Sep 6;7(9):258. doi: 10.3390/jcm7090258. PMID: 30200565; PMCID: PMC6162863.
 • Vega-López S, Venn BJ, Slavin JL. Relevance of the Glycemic Index and Glycemic Load for Body Weight, Diabetes, and Cardiovascular Disease. Nutrients. 2018 Sep 22;10(10):1361. doi: 10.3390/nu10101361. PMID: 30249012; PMCID: PMC6213615.
 • Erkelens MN, Mebius RE. Retinoic Acid and Immune Homeostasis: A Balancing Act. Trends Immunol. 2017 Mar;38(3):168-180. doi: 10.1016/j.it.2016.12.006. Epub 2017 Jan 13. PMID: 28094101.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.