Fordele ved knæartroskopi: Anvendelse og fordele

Patienter går igennem knæartroskopi på grund af forskellige skader eller sygdomme. Derfor vil patientens særlige skader være betinget af deres hospitalsophold, og den samlede helingstid.
Fordele ved knæartroskopi: Anvendelse og fordele
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Nogle fordele ved knæartroskopi er, at det giver kirurger mulighed for at se leddet i sin helhed under operationen. Læs videre for at lære mere om det!

Knæartroskopi er en kirurgisk procedure. De bruger det i traumer og ortopædkirurgi. Denne teknik letter diagnosen, og hjælper med at behandle mange ledtilstande.

På trods af at det er en langt mindre invasiv metode end andre, er det vigtigt at bemærke, at knæartroskopi er en kirurgisk procedure. Af denne grund bør kun traumer- og ortopædkirurger udføre det.

Billedet, det tilbyder kirurger, indsamles af et kamera. For at udføre det, skal der udføres et lille snit, der næsten ikke efterlader et ar. Derfor er det en ikke-invasiv procedure, der reducerer indlæggelsestiderne. I de fleste tilfælde kan patienterne gå hjem samme dag, hvilket letter helingsprocessen.

Passende situationer knæartroskopi

Knæskade

Denne teknik gør det muligt for specialister at visualisere indersiden af knæet på en minimal invasiv måde. De bruger det til at behandle forskellige problemer eller skader.

Tværtimod kan forskellige sygdomme og skader beskadige forskellige dele af leddet, såsom:

 • Knogler
 • Brusk
 • Ledbånd
 • Sener
 • Muskler

Fordele ved knæartroskopi: Rekonstruktion af ligamentet

Korsbåndsskader kræver knæartroskopi for en præcis diagnose. Der er to typer: Anterior korsbånd ligament (ACL) skader, og bagerste korsbånd ligament (PCL) skader.

ACL er ligamentet, der styrer overdreven bevægelse. Dets navn stammer fra det faktum, at det krydser et andet ligament. Dette andet ligament er det bagerste korsbånd. Det fastgøres til bagsiden af skinnebenet.

Denne skade er meget almindelig, og sker normalt efter kraftig vridning. Hvis der desuden også er en skadet menisk, anterior korsbånd og medial kollateral ligament, er det kendt som en “ulykkelig triade”.

I en ung og moderat aktiv person med ubehag, er det vigtigt at rekonstruere ligamentet. Dette skyldes, at det ofte forårsager degenerativ ledsygdomme, og kan føre til meniskskader.

En skadet menisk

En skader menisk

Folk med en skadet menisk bruger normalt denne teknik, både til diagnose og reparation.

Menisken er en fibro-brusk, der har vigtige funktioner i knæet. Det:

 • Er et stødabsorberende system.
 • Beskytter brusken.
 • Forbedrer ledfunktionen.

Når en skade nogle gange er ren og frisk, kan specialister reparere menisken. De kan reparere en skadet menisk fuldstændig med knæartroskopi. Alternativt kan de også behandle det med medicin.

Menisktransplantater, der erstatter en beskadiget menisk med donorvæv, kan også udføres med knæartroskopi.

Artikulær brusk degeneration

Brust er et glat elastisk væv, der dækker og beskytter leddene i lårbenet, skinnebenet og knæskallen. Den mest almindelige årsag til bruskskader er slidgigt.

Imidlertid kan osteochondritis dissecans, infektioner, metaboliske problemer og traumer blandt andet også forårsage disse skader. Afhængigt af patientens alder, aktivitet og forventninger, er der flere kirurgiske muligheder for at reparere eller rekonstruere brusk.

Fordele ved knæartroskopi

Ondt i knæet kan drage nytte af fordele ved knæartroskopi

Takket være denne teknik kræver patienter ikke så meget hospitalstid. Dette fremmer en hurtig helbredning.

For det første, fordelene ved denne teknik i forhold til andre er, at kirurgen er i stand til at se leddet i sin helhed. Dette er takket være et lille instrument kaldet et artroskop.

En anden fordel ved knæartroskopi er, at kun meget små snit er nødvendige. Således fører denne teknik normalt til et kortere hospitalsophold, og en hurtig helbredning.

Heldigvis kan mange patienter, der gennemgår knæartroskopi, forlade hospitalet samme dag som proceduren. Til gengæld er der et bedre æstetisk resultat, især i udsatte legemsdele, da det involverer små snit.

Du skal dog huske på, at patienter går igennem knæartroskopi på grund af forskellige skader eller sygdomme. Derfor vil patientens særlige skader være betinget af deres hospitalsophold, og den samlede helingstid. Kort sagt, ikke alle patienter vil reagere på samme måde over for denne operation.

Det kan interessere dig ...
Mange stiller urimelige krav til deres intimområde
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Mange stiller urimelige krav til deres intimområde

Perfektionisme har vundet indpas i samfundet. Vi vil se perfekte ud. Mange stiller endda urimelige krav til deres intimområde. Har du det på samme ...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Arabia, J. J. M., & Arabia, W. H. M. (2009). Lesiones del ligamento cruzado anterior de la rodilla. Iatreia. https://doi.org/10.5455/medarh.2014.68.350-352
 • Castiella-Muruzábal, S., López-Vázquez, M. A., No-Sánchez, J., García-Fraga, I., Suárez-Guijarro, J., & Bañales-Mendoza, T. (2007). Artroplastia de rodilla. Rehabilitacion. https://doi.org/10.1016/S0048-7120(07)75532-9
 • Estévez Perera, A., Díaz Hernández, I., Porro Novo, J., Torres Carballeira, R., & Calderón García, A. (2008). Evaluación y entrenamiento isocinético en rehabilitación post artroscópica de rodilla de paciente con Artritis Reumatoide. Revista Cubana de Reumatología: RCuR10(11), 11–19.
 • Gicquel, P. (2009). Artroscopia en el niño. EMC – Técnicas Quirúrgicas – Ortopedia y Traumatología. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/S2211-033X(09)71601-9

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.