8 bemærkelsesværdige fordele ved linser

De er fulde af jern, andre mineraler og fibre, og de er også gode til vægttab, fordi de gør dig mæt.
8 bemærkelsesværdige fordele ved linser

Sidste ændring: 26 august, 2022

Har du hørt om de mange fordele ved linser? Linser, eller Lins culinaris i videnskabelige termer, er en bælgplante, der har fundet sted i den kulinariske tradition i mange forskellige kulturer. Dette skyldes dels, hvor nærende de er.

Det menes at de kommer fra sydøstasien. Men de gror ved Middelhavet, i Amerika og mange andre steder i verden.

Linser er lavt i kalorier og højt i fiber, aminosyrer og antioxidanter. Samlet set er de en vidunderlig del af enhver kost og kan gøre så meget godt for din krop. Der er så mange fordele ved linser og derfor bør du inkludere dem i din kost. Læs med og bliv klogere.

De kommer i forskellige sorter, men alle indeholder en betydelig mængde vitaminer, mineraler og kulhydrater. Disse hjælper bl.a. med at holde dine energiniveauer oppe.

Da mange mennesker stadig ikke ved om fordelene ved linser, giver vi dig 8 gode grunde til at tilføje dem til din kost.

De fantastiske fordele ved linser

1. De forhindrer forstoppelse

En af de mange fordele ved linser er at de forhindrer forstoppelse

Først og fremmest, vil det at tilføje linser til din regelmæssige kost have en bemærkelsesværdig fordel for din fordøjelse.

  • Fiberen i dem understøtter god fordøjelse af den mad, du spiser. I mellemtiden får det tarmene i bevægelse, således at affaldet fjernes korrekt.
  • Derudover fungerer de som mad til de sunde bakterier, der lever i dine tarme. Som om det ikke var nok, hjælper de med at forhindre forstoppelse.

2. De hjælper med at sænke blodglukosen

I modsætning til enkle kulhydrater er linser gode til at hjælpe med at sænke dit blodsukker.

  • Kulhydraterne absorberes langsomt, hvoraf den ene er stivelse. De støtter omdannelsen af ​​sukker til energi, hvilket nedsætter din risiko for diabetes.

3. De forbedrer din kardiovaskulære sundhed

Hjerte

Denne sort af bælgplanter indeholder ikke noget kolesterol eller skadeligt fedt. Således gør dette dem godt til dit hjerte og arterier.

  • Først og fremmest indeholder de en lille mængde flerumættet fedt. Dette hjælper med at fjerne skadelige lipider, der danner plaque i dine arterier.
  • Endvidere reducerer fiberen absorptionen af ​​fedt og kolesterol i tarmene, hvilket forhindrer sygdomme som højt kolesterol.

4. De hjælper dig med at opbygge muskelmasse

Det er ingen overraskelse, at atleter og fitnesselskere spiser linser. De er trods alt nyttige til skabelse og styrkelse af muskelmasse.

De indeholder biologisk protein af høj kvalitet, som påvirker genopretningen af ​​dine muskler efter stærk fysisk aktivitet.

De langsomt absorberende kulhydrater øger dit energiniveau og forbedrer atletisk ydeevne.

5. De hjælper med anæmi

Anæmi

Derudover giver linser din krop en betydelig mængde jern, magnesium og zink. Disse er essentielle mineraler, der hjælper folk med anæmi til at blive helt sunde igen.

Disse mineraler spiller en rolle i dannelsen af ​​røde blodlegemer, som reduceres med anæmi.

Derudover, understøtter de cellefunktion og reducerer symptomerne på træthed.

6. De hjælper dig med at tabe dig

Mens de ikke er vægttab mirakel, kan linser hjælpe en hel del.

Da de er lave i kalorier og meget nærende, er de gode til at tabe sig uden at være sulten eller mangle noget næringsstof.

Derudover indeholder de næsten intet fedt, så de kan spises uden frygt for at tage på i vægt.

Endelig hjælper deres fiber med at holde dig mæt i længere tid, hvilket er nøglen til at styre din appetit.

7. De beskytter dit nervesystem

Nervesystem

At tilføje linser i din kost er fantastisk til forebyggelse af nervesystemet.

De høje mængder af vitamin B-komplekser, der findes i dem, forbedrer nerveforbindelserne og beskytter dem mod forringelsen forårsaget af frie radikaler.

Derudover hjælper de til med at stimulere udskillelsen af ​​”wellbeing” hormoner.

8. De støtter god hud og dit hårs sundhed

Vitaminerne, mineralerne og aminosyrerne i linserne påvirker også dit hår og huden.

Optagelsen af ​​disse næringsstoffer forbedrer cellulær regenerering. Dette er vigtigt, hvis du vil forhindre for tidlig aldring.

  • Derudover, er de nyttige til at fremskynde helbredelsen af ​​din hud, hvis du har nogle snit eller sår, da de indeholder protein og vitamin E.
  • Mineralerne i dem styrker dit hår og forhindrer overdreven hårtab.

Hvor ofte spiser du linser? Nu hvor du ved, hvor gode de er for din krop, skal du gøre dem til en del af din kost mindst to gange om ugen.

Husk dog, at de ikke er tilrådelige, hvis du har gigt, ledgigt eller problemer med urinsyre, fordi de indeholder puriner.

Er du klar til at nyde godt af de mange fordele ved linser?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012;18(48):7378-7383. doi:10.3748/wjg.v18.i48.7378
  • Snelson M, Jong J, Manolas D, et al. Metabolic Effects of Resistant Starch Type 2: A Systematic Literature Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2019;11(8):1833. Published 2019 Aug 8. doi:10.3390/nu11081833
  • Nielsen OH, Soendergaard C, Vikner ME, Weiss G. Rational Management of Iron-Deficiency Anaemia in Inflammatory Bowel Disease. Nutrients. 2018;10(1):82. Published 2018 Jan 13. doi:10.3390/nu10010082.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.