Fire kostvaner der kan regulere dit kolesteroltal

Læs hvordan du hurtigt kan regulere dit kolesteroltal uden komplikationer eller medicin i denne artikel.
Fire kostvaner der kan regulere dit kolesteroltal

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Har din læge fortalt dig, at du har højt kolesteroltal? Så har de måske også givet dig noget medicin og råd til at kontrollere det. Fremskynd din forbedring med følgende kostvaner, der kan hjælpe dig med at regulere dit kolesteroltal.

Du vil hurtigt se, at disse tips er praktiske, enkle og meget hurtige. Bedst af alt er, at de er nemme at indarbejde i din regelmæssige rutine, og vil ikke tvinge dig til at bruge en masse penge.

Er du klar?

Læs videre her, og begynd at implementere dem i dag.

Hvad er kolesterol?

Før vi går i gang med at snakke om de kost-mæssige ændringer til at regulere dit kolesteroltal, bør du vide, at dette stof fremstilles af leveren. Dit kolesteroltal giver cellerne i din krop den rigtige mængde fedt for at de kan fungere.

Problemerne opstår som regel, når du spiser fedt af dårlig kvalitet. Det betyder nemlig, at så får dit kolesterol også en dårlig kvalitet, og dine celler får ikke den næring, de har brug for.

Nu vil vi tage et kig på nogle tip til at regulere dit kolesterol naturligt.

1. Brug umættede fedtsyrer til at regulere dit kolesteroltal

Nogle mennesker tror, at hvis de har højt kolesterol, bør de stoppe med at bruge alle former for fedt. Det anbefales dog at bruge sunde fedtstoffer til at regulere dit kolesteroltal.

Umættede fedtstoffer øger dine niveauer af HDL-kolesterol. Dette er den gode type kolesterol, som alle har brug for i store mængder.

spis oliven for at regulere dit kolesteroltal

Nogle af de fødevarer, der indeholder denne type fedt, omfatter olivenolie, nødder, rapsolie, oliven, kokosolie, mandler, æg og avocado.

Prøv at tilføje en af disse fødevarer til hvert måltid (morgenmad, frokost og aftensmad). Når du køber dagligvarer, skal du sørge for at vælge produkter af den højeste kvalitet, for at få de bedste resultater.

Husk at passe på ikke at spise for store portioner, da det er let at indtage for mange kalorier. Du bør aldrig blande to naturlige fedtstoffer, med mindre du omhyggeligt kontrollerer størrelsen på dine portioner.

Hvis du har nødder i din salat, skal du undgå at have olie i dressingen. I stedet kan du tilføre smag med vinaigrette eller en lignende dressing.

Måske er du også interesseret i at læse: 10 overraskende fordele ved ekstra jomfru olivenolie

2. Brug flerumættede fedtsyrer, især omega-3

En anden kostanbefaling til at regulere dit kolesteroltal er at implementere mere kost med omega-3. Ligesom umættede fedtstoffer, reducerer omega-3 dine niveaurer af LDL-kolesterol.

I en undersøgelse fandt et hold forskere, at folk, der erstatter andre fedtstoffer med omega-3 reducerede følgende:

  • Dårlige kolesterolniveauer
  • Deres risiko for type 2 diabetes
  • Insulinresistens

De bedste fødevarer, der indeholder denne type fedt, er laks, tun, nødder og rejer.

En måde at sikre, at du får nok omega-3 er, at inkorporere en portion fisk i din kostplan to gange om ugen. Selvom laks er særligt kendt for sit høje omega-3 indhold, er det ikke obligatorisk at vælge denne fisk.

laks med asparges

Hvis din økonomi ikke tillader at købe frisk fisk så ofte, så prøv at købe tun. Det er lige så gavnligt, men langt billigere.

Frisk tun er selvfølgelig meget sundere end det på dåse. Du kan spise dåsetun til visse lejligheder, men husk også at det indeholder konserveringsmidler og salt. Og disse kan faktisk gøre dit kolesterolproblem værre.

3. Undgå transfedtsyrer til enhver pris

En anden anbefaling er, at du skal huske at undgå alle transfedtsyrer. Disse findes normalt i fødevarer, der er blevet stærkt forarbejdet, såsom margarine, kager og kommercielt bagværk.

Transfedtsyrer anvendes ofte i fødevareindustrien, fordi de tåler høje temperaturer. De giver også en bedre tekstur end andre fedtstoffer.

På trods af disse fordele, påvirker transfedtsyrer dit hjertes sundhed negativt og reducerer dine niveauer af godt kolesterol.

Når du køber forarbejdede, forkogte eller frosne måltider, skal du kontrollere etiketterne. Undgå alt, der har ordene “delvist hydrogeneret”.

Læs også: 5 kreative ting, du kan lave med skumpap

4. Spis masser af opløselige fibre

fiber i bønner

Opløselige fibre findes i grøntsager. De er kendetegnet ved, at være svære at opløse i vand, og din mave vil derfor ikke fordøje dem. Det betyder, at de når din fordøjelseskanal intakt og vil tvinge den til at arbejde.

Derudover er dette et afgørende element for at skabe et godt miljø for reproduktionen af sunde tarmbakterier (probiotika). Når din krop har den rette balance probiotika, vil dårlige kolsterolniveauer blive reduceret drastisk.

Det er derfor, at en af anbefalingerne til regulering af kolesteroltallet omfatter indtagelse af mange fiberrige fødevarer hver dag. Du kan få disse fibre fra grøntsager, bønner, linser, kikærter, frugt, havre og hvede.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.
  • Backes J., Anzalone D., Hilleman D., Catini J., The clinical relevance of omega 3 fatty acids in the management of hypertriglyceridemia. Lipids Health Dis, 2016.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.