Få mere at vide om fordelene ved LED-pærer

Brugen af LED-pærer påvirker vores sundhed og økonomi og hjælper os med at være mere miljøvenlige.
Få mere at vide om fordelene ved LED-pærer

Sidste ændring: 29 januar, 2023

Der er mange fordele ved at bruge LED-pærer (lysdioder) i områder, der skal belyses på en ikke-naturlig måde. Selv om de begyndte at blive brugt til skiltning, har deres anvendelse spredt sig, og i dag er de en favorit i de fleste hjem. Det skyldes, at de har en positiv indvirkning på miljøet og på vores pengepung!

Lysdioder har udviklet sig i de seneste år og har en højere ydeevne. På den anden side udmærker de sig ved deres alsidighed, og vi kan finde pærer i forskellige størrelser, former og farver på markedet.

Hvad er forskellene mellem LED-pærer og traditionelle pærer?

En af de vigtigste forskelle mellem LED-pærer og traditionelle pærer er effektiviteten. Førstnævnte er meget effektive uden at skulle forbruge ekstra energi, som det er tilfældet med halogenpærer.

En LED-diode omdanner mellem 80 % og 90 % af den energi, den bruger, til lys, mens en traditionel diode omdanner mellem 10 % og 15 %. Resten af den energi, de bruger, bliver omdannet til varme.

På den anden side tænder og slukker LED-pærer med det samme, fordi der ikke er nogen opvarmningsproces forud for handlingen. Dette sker uden at påvirke kvaliteten af det lys, der udsendes af dioden på noget tidspunkt. De reducerer også forureningen ved at udlede mindre kuldioxid end halogenpærer.

Lamper hænger i loft

Fordele ved at bruge LED-pærer

Selv om udskiftning af alle pærer i hjemmet, på kontoret eller i en erhvervsmæssig virksomhed kan skabe en betydelig udgift i starten, vil vi fortælle dig alt om fordelene ved at bruge LED-pærer. På denne måde vil du forstå, at du i stedet for at få en ekstra udgift vil foretage en investering på mellemlang og lang sigt, som vil spare dig penge.

Effektiv belysning og energibesparelser

Som beskrevet ovenstående er en af de største fordele ved at bruge LED-pærer den effektivitet, hvormed de omdanner elektrisk energi til belysning. Ved at optimere den energi, den tager uden at overophede i sin proces, opnås en bemærkelsesværdig energibesparelse på op til 80 % eller mere.

På den anden side distribuerer disse pærer lyset til de områder, der er mest nødvendige. Du vil bemærke, at deres belysningsområde er meget bredere og dækker større rum end deres forgængere.

Effektiviteten måles også ved de lumen pr. watt, som deres præsentationer tilbyder. Vi finder nogle med højere effektivitet, med 150 lumen, og de almindelige med 80. Det vil sige ca. otte gange mere lyskapacitet end en pære med glødelamper.

Længere levetid

En LED-pære har en levetid på op til 50.000 timer, mens en traditionel pære kun har ca. 2.000 timer. Disse 50.000 timer svarer til en levetid på ca. 17 år ved et dagligt brug på 8 timer.

Her finder vi en anden fordel, nemlig at LED-pærer ikke går ud fra det ene øjeblik til det andet, så vi står i mørke. Disse pærer begynder gradvist at reducere deres lyskapacitet, hvilket giver os tid til at udskifte dem uden større problemer. Vi ved, at dette ikke sker med traditionelle pærer.

For at være sikker på, hvor lang pærens levetid kan være, er det nødvendigt at identificere disse nomenklaturer på produktet: L70B50 eller L70B10. Den første angiver, at 50 % af pæren vil have en lysstrøm på 70 % i løbet af dens 50.000 timers levetid. Den anden angiver, at denne lysstrøm vil være 70 % i 90 % af lampen.

Du er måske interesseret i: 9 tips til at passe på økonomien i ferien

De udsender ikke UV-stråling

I modsætning til traditionelle pærer udsender LED-pærer ikke ultraviolet stråling (UV) eller infrarøde stråler. Vi ved, at disse er sundhedsskadelige og påvirker huden og øjnene. Selv om de nøjagtige virkninger på sundheden af den stråling, der udsendes af almindelige pærer, stadig undersøges, er det naturligvis en fordel, at LED-pærer ikke udsender den.

Der er dog undersøgelser i gang for at fastslå, om det blå lys, der udsendes af LED-pærer, kan påvirke kroppens døgnrytme. Disse moderne pærers indflydelse på dette er endnu ikke fastlagt.

Sikkerhed

Som nævnt overophedes LED-pærer ikke. De har ikke brug for denne proces for at lyse eller forblive tændt. På grund af dette er der ingen uheld på grund af, at de sprænger, hvilket er noget, der er almindeligt med traditionelle pærer.

Sidstnævnte kræver opvarmning for at kunne tændes, og da de har brug for en stor mængde elektricitet for at holde varmen, kan de eksplodere, hvis der sker en overbelastning.

Variation og alsidighed

Vi kan finde disse pærer i alle typer, størrelser og farver og til forskellige områder og anvendelser. Det er en stor fordel, fordi vi kan indrette hjemmet, kontoret eller virksomheden, som vi ønsker, samtidig med at vi sparer energi.

De findes i alle mulige typer og kan bruges både indendørs og udendørs. Desuden er de sikre, fordi de, afhængigt af anvendelsen, vil være beskyttet mod eksterne miljøforhold, der kan beskadige eller påvirke dem.

Praktisk installation

Da de er så alsidige, leveres nogle af dem med redskaber, der forenkler installationen. Selv om det naturligvis altid er bedre at søge råd hos en specialist for at undgå ulykker. Blandt disse formater, der er nemme at installere, er LED-strips.

En anden praktisk faktor er styringen af intensiteten af lyset, da nogle er designet til at gøre det på afstand, dvs. med en fjernbetjening.

Priserne er overkommelige

Selv om det hele afhænger af det specifikke produkt, er det med væksten på markedet for disse lamper muligt at finde overkommelige priser. Selvfølgelig vil de være lidt dyrere end de traditionelle. Men de reelle besparelser ligger i deres lange levetid og reduktionen i energiomkostningerne.

Pære og mønter viser, at LED-pærer er billigere end almindelige pærer

LED-pærer er miljøvenlige

For at afslutte denne artikel om fordelene ved at bruge LED-pærer kan vi ikke undlade at nævne, hvor miljøvenlige de er. Som sagt har disse lamper en længere levetid, hvilket reducerer antallet af pærer, der skal kasseres.

Desuden er deres lave kuldioxidemissioner til gavn for mennesker og miljø, idet de reducerer drivhuseffekten, der påvirker planeten så meget.

Ved fremstillingen anvendes der ingen farlige stoffer som kviksølv, tungsten, brom eller klor. Vi finder disse giftige stoffer i traditionelle pærer. Når deres levetid er udløbet, skal du sørge for at finde et sted, hvor du kan bortskaffe dem korrekt.

Vil du begynde at bruge LED-pærer?

Som du kan se, påvirker brugen af LED-pærer vores sundhed og økonomi og hjælper os med at være mere miljøvenlige. Hvis du ikke er begyndt at bruge disse typer pærer, er det helt sikkert på tide at gøre det.

Hvis du beslutter dig for at gå i gang, skal du analysere det produkt, du skal købe, meget nøje. Få rådgivning og tjek, at du køber de typer LED-pærer, der passer til dine behov.

Det kan interessere dig ...
8 tips til belysning i et skab
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
8 tips til belysning i et skab

Vi ønsker alle skabe, der er rummelige, pæne, moderne og har god belysning. I dag deler vi 8 tips til at hjælpe dig med belysning i et skab.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.