LED lysterapi: Anvendelse, fordele og pleje

LED-lysterapi bruges til behandling af akne, hyperpigmentering og tegn på ældning. Hvordan virker det? Find ud af det her.
LED lysterapi: Anvendelse, fordele og pleje

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

LED lysterapi er en kosmetisk teknik, der anvendes til at forbedre hudens struktur og udseende. Den består af at udsætte det ønskede område for et “koldt lys” for at aktivere fotoreceptorerne og skabe en række biologiske reaktioner.

Denne teknik er også kendt som “lysbehandling” eller “bioluminescens”, og selv om den normalt anvendes som ansigtsbehandling, kan den anvendes på alle dele af kroppen. Generelt er det en ikke-invasiv, smertefri og sikker procedure. Vil du gerne vide mere om det?

Hvad er LED lysterapi?

LED lysterapi anvender en teknologi, der kaldes Light Emitting Diode (LED). Ved anvendelsen udsættes et område af huden for koldt lys ved hjælp af en laser. Dette lys kan have forskellige farver, og hver enkelt farve giver forskellige effekter.

For at være mere præcis bruger teknikken lysemitterende dioder, der frigiver lys, som stimulerer stofskiftet og cellevæksten. Dette fører til en stigning i produktionen af kollagen og elastin, som er to elementer, der har stor betydning for hudens sundhed og udseende.

Generelt bruger folk denne behandling til at bekæmpe tegn på aldring, hyperpigmentering og akne. Og selv om man indtil for nylig kun har undersøgt virkningen på akne, er der nu beviser for dens potentiale mod urenheder og rynker.

Maske til LED lysterapi

Hvordan virker LED lysterapi?

Denne form for lysterapi bruger ikke ultraviolet lys. I stedet bruges der et lavt lysniveau, som er sikkert for huden. Dette produceres i forskellige bølgelængder og farver, som projiceres på det ønskede område gennem lamper.

Nogle gange kombineres lyseksponeringen med et lysfølsomt stof, der påføres huden, kendt som “5-aminolevulinsyre”. Dets funktion er at sensibilisere behandlingsområdet. Den opnåede effekt afhænger af den anvendte lysfarve, som vi vil se nedenstående.

Rødt lys

Dette infrarøde lys anvendes til behandling af overhuden, som er det mest overfladiske område af huden. Formålet er at absorbere og derefter stimulere kollagenproteinerne.

Dette resulterer i en reduktion af fine linjer og rynker. Det reducerer også inflammation og forbedrer cirkulationen, hvilket gør huden lysere.

Blåt lys

Blåt LED-lys anvendes til at reducere talgkirtelaktiviteten. Disse er placeret under hårsækkene og sørger for smøring af hud og hår.

Når de bliver overaktive, kan de forårsage overdreven olieproduktion eller akne. Dette lys hjælper også med at dræbe bakterier under huden.

Gult lys

Det gule LED-lys har en antiinflammatorisk virkning og kan trænge dybere ned i huden. I øvrigt stimulerer det cirkulationen. Det anbefales til tilfælde af irritation og rødme, rosacea og alle tilstande, der forårsager varme eller svie i huden.

Grønt lys

Denne type lys er især indiceret til tilfælde af melasma og andre pigmenteringsproblemer. På grund af dets virkning reducerer det produktionen af melanin og reducerer derfor mørke pletter. En undersøgelse offentliggjort i 2018 fremhæver effektiviteten af dette lys til håndtering af melasma.

Andre

Nyere LED lysterapienheder omfatter tre andre farver. Disse er som følger:

 • Lilla lys. Kombinerer egenskaberne af rødt og blåt lys. Det har en beroligende og helbredende virkning. Det anbefales til mærker efter akne.
 • Lyseblåt lys. Forbedrer hudens stofskifte og har en beroligende, afslappende og energigivende virkning. Anbefales til følsom hud.
 • Hvidt lys. Det har en regenererende og opstrammende effekt. Det strammer huden op og er velegnet til ældet eller sprukken hud.

Hvorfor ikke tage et kig på dette? Opstram huden naturligt: 6 nemme tips

Hvordan ser proceduren for LED lysterapi ud?

Hver behandling varer ca. 20 minutter. Det tager normalt omkring 10 behandlinger at få synlige resultater. Denne procedure udføres næsten altid på en hudlægeklinik, men der findes også hjemmeapparater, der almindeligvis anvendes.

Ansigtsapparater til udførelse af LED lysterapi i hjemmet omfatter følgende:

 • Lys ansigtsmasker.
 • Ultralydsapparater.
 • Lysstave til behandling af specifikke urenheder.
 • Elektroporationsapparater til mesoterapi.
 • Professionelle LED-lysmaskiner.

Princippet bag LED lysterapi er, at huden bruger lys som energikilde til at fremme reparation eller foryngelse af beskadigede celler. Lyset fremskynder vævsreparation, samtidig med at det har potentiale til at dræbe bakterier.

Fordele ved LED lysterapi

LED lysterapi hjælper med at bekæmpe akne og aldring. Den fremmer også helingsprocesser i huden, korrigerer hudfarven og forbedrer generelt hudens udseende. Den giver også mere fasthed, ensartethed og lysstyrke.

Andre fremragende fordele ved denne type terapi er følgende:

 • Mindsker pletter og forsinker deres fremkomst.
 • Reducerer hudens sår.
 • Fremmer negle- og hårvækst.
 • Forsinker aldringsprocessen.
 • Hjælper med at fjerne bakterier, der forårsager hudskader.
 • Forbedrer akne-ar.
 • Forbedrer cellestofskiftet.
 • Bidrager til behandling af strækmærker.
 • Reducerer inflammation og erytem forårsaget af mere aggressive behandlinger.

Flere fordele

 • Det er en ikke-invasiv behandling.
 • Den giver ikke forbrændinger, ubehag eller smerte.
 • Den kræver ikke særlig pleje efter behandlingen.
 • Den tilpasser sig til alle hudtyper.
 • Den er kompatibel med andre hudbehandlinger.
 • Den kan anvendes om sommeren uden problemer.
 • Den er velegnet til gravide kvinder.
 • Den er nyttig til en lang række dermatologiske problemer.
 • Den bruger ikke ultraviolette stråler.
Kvinde gennemgår lysterapi

Risici og bivirkninger

LED lysterapi er ikke uden kontroverser, især hvad angår brugen og sikkerheden af hjemmeapparater. Især en maske til hjemmebrug, der blev lanceret for noget tid siden, forårsagede øjenproblemer hos brugerne. Den blev efterfølgende trukket tilbage fra markedet.

Der findes en række forskningsundersøgelser, som understøtter effektiviteten af LED lysterapi. De præciserer dog, at det rigtige lys skal anvendes på den rigtige måde for at opnå den ønskede virkning.

Mange hjemmeapparater på markedet garanterer hverken det rigtige lys eller den rigtige anvendelse. Derfor kan de ikke betragtes som sikre ud fra et teknisk synspunkt. I denne henseende kan kun procedurer, der anvendes af en professionel, godkendes.

Det er ikke almindeligt, at LED lysterapi forårsager bivirkninger. I nogle tilfælde kan det dog forårsage milde virkninger som kløe, rødme, tørhed og hævelse. Dette er mere almindeligt, når der anvendes fotosensibiliserende medicin.

Tips og anbefalinger

Nogle lægemidler øger lysfølsomheden. Dette er tilfældet med nogle antibiotika, der anvendes til behandling af akne, f.eks. isotretinoin. Hvis disse lægemidler anvendes, bør der ikke anvendes LED lysterapi.

Det er meget vigtigt, at øjnene beskyttes korrekt under behandlingen. Denne anbefaling gælder især i tilfælde, hvor der anvendes hjemmeapparater. Sådanne apparater kan forårsage skader på øjnene.

Det er heller ikke tilrådeligt at anvende denne behandling, når personen har et aktivt udslæt. Personer med psoriasis bør altid konsultere en læge, før de anvender LED lysterapi.

Afsluttende anbefalinger

Selv om nogle resultater kan være mærkbare efter den første behandling, ses væsentlige ændringer normalt først, når behandlingen er afsluttet. Det er vigtigt at huske på, at resultaterne ikke er permanente.

Derfor er det tilrådeligt at gentage brugen med jævne mellemrum for at forhindre, at de problemer, du ønsker at fjerne, opstår igen. Når hver behandling er afsluttet, anbefales det at undgå solpåvirkning i 48 timer. Derudover er det vigtigt at anvende solcreme.

Det kan interessere dig ...
Hvad er en Jet Peel ansigtsbehandling, og hvad er dens fordele?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er en Jet Peel ansigtsbehandling, og hvad er dens fordele?

Hvis du vil have en anti-aging behandling, der er minimalt invasiv, vil du være interesseret i at lære mere om jet peel ansigtsbehandling. Læs mere... • Ablon G. Phototherapy with Light Emitting Diodes: Treating a Broad Range of Medical and Aesthetic Conditions in Dermatology. J Clin Aesthet Dermatol. 2018;11(2):21-27.
 • Mpofana N, Abrahamse H. The Management of Melasma on Skin Types V and VI Using Light Emitting Diode Treatment. Photomed Laser Surg. 2018 Oct;36(10):522-529. doi: 10.1089/pho.2018.4486. Epub 2018 Sep 18. PMID: 30227084.
 • Opel DR, Hagstrom E, Pace AK, et al. Light-emitting Diodes: A Brief Review and Clinical Experience. J Clin Aesthet Dermatol. 2015;8(6):36-44.
 • Pei, S., Inamadar, A. C., Adya, K. A., & Tsoukas, M. M. (2015). Light-based therapies in acne treatment. Indian dermatology online journal, 6(3), 145–157. https://doi.org/10.4103/2229-5178.156379.
 • Lee SY, You CE, Park MY. Blue and red light combination LED phototherapy for acne vulgaris in patients with skin phototype IV. Lasers Surg Med. 2007 Feb;39(2):180-8. doi: 10.1002/lsm.20412. PMID: 17111415.
 • Ellizca Medrano, K. B. (2017). Eficacia de la fototerapia Led comparado con la fototerapia convencional para acelerar la reducción de los niveles de bilirrubina en neonatos con ictericia.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.