8 idéer til et bæredygtigt badeværelse

Bæredygtige badeværelser handler om optimering af naturressourcerne til gavn for både brugernes og miljøets sundhed. Vi forklarer her, hvordan du opsætter et "øko-brusebad" og andre tips.
8 idéer til et bæredygtigt badeværelse

Sidste ændring: 19 september, 2022

Hvis du har planer om at renovere dit badeværelse, kan du prøve at gøre det grønt. Med et bæredygtigt badeværelse hjælper du planeten. Desuden reducerer du mange skadelige virkninger på dit helbred.

I dag kan du finde utallige tilbehør og energibesparende elementer, der garanterer komfort og funktionalitet på badeværelset. Vand, energi og de materialer, som badeværelset består af, påvirker balancen i økosystemet. Vil du lære mere om dette? Hvis ja, så læs videre!

Hvorfor skal du have et bæredygtigt badeværelse?

Der er flere og flere bevægelser, der søger at beskytte og passe på miljøet. Desuden er der flere og flere mennesker, der vælger en sund livsstil. Derfor er det relevant at skabe venlige og elegante rum med et miljøvenligt design.

Med konventionelle toiletter spilder du mere vand, og der er større udgifter til elektricitet, foruden udledning af kosmetisk affald, der ender med at forurene havene. Aquae Foundation påpeger faktisk, at toiletskylning forbruger mellem 7,5 og 26,5 liter vand.

Når dit brusebad varer mere end 15 minutter, stiger det gennemsnitlige forbrug. Samme institution tilføjer, at når du børster tænder med vandhanen tændt, bruger du endnu en liter vand.

Så hvordan kan vi ændre disse almindelige vaner og realiteter? Ved at ændre vores vaner og designe et bæredygtigt badeværelse.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Læs om 6 tips til en bæredygtig have

De bedste tips til at få et bæredygtigt badeværelse

Den praktiske løsning til at omdanne traditionelle badeværelset til et bæredygtigt badeværelse er at forsyne dem med bæredygtige materialer og anvende de tips, som vi vil præsentere i denne artikel.

Genbrug

Miljøbevægelsen giver ikke kun fordele for planeten, men også for dig og din families sundhed.

1. Udskift dit traditionelle toilet

Ældre toiletter bruger mere vand. Derfor er toiletter med dobbeltskyl bedre. Det vil sige dem, der tømmer hele tanken for fast affald og kun en halv tank i tilfælde af væsker.

Hvis dit traditionelle toilet er i perfekt stand, skal du ikke smide det ud. Rådfør dig med en bygmester om muligheden for at koble det til et dobbeltskylssystem.

2. Sig farvel til kemikalier

Hvis du ønsker et 100 % bæredygtigt badeværelse, skal både de produkter, du bruger til din hygiejne, og de produkter, der bruges på badeværelset, være naturlige. Kemikaliefri ingredienser er bedre for dit helbred og påvirker ikke miljøet.

Organisationen Toxic-Free Home anbefaler at kassere terpener og duftstoffer af citron eller fyrretræ, især på dage med høj ozonforurening eller når du bruger luftrensere eller ionisatorer. De foreslår også, at man kun køber essentielle produkter for ikke at skabe en blanding af kemikalier.

3. Placér din vandvarmer et strategisk sted

Vandvarmere bør ikke stå for langt væk fra badeværelset. Hvis det tager lang tid for det varme vand at nå frem til vandhanerne, er konsekvensen en mangedobling af det elektriske energiforbrug. Placér den så tæt som muligt på toilettet.

4. Brug energibesparende belysning

Når det er tid til at skifte pærer, så benyt lejligheden til at bruge energibesparende eller LED-pærer. Denne type belysning er energibesparende. Desuden får du fordelene ved et hvidt lys, der øger lysstyrken.

Ifølge Banco Bilbao Vizcaya de Argentaria (BBVA) giver det fordele at have LED-lys som f.eks:

 • Forskellige designs.
 • Øjeblikkelig tænding.
 • Længere holdbarhed på steder uden overdreven varme.
 • Mindre forurening, da de ikke indeholder kviksølv.

Naturligt lys er også gunstigt for badeværelser.

5. Installér energibesparende vandhaner

Vandhaner med sensorer, timere eller enkeltgreb er ideelle til et bæredygtigt badeværelse. På grund af deres egenskaber har disse vandhaner en tendens til at lukke automatisk, hvilket reducerer dit vandforbrug betydeligt.

6. Brug økologiske materialer

Sørg for, at møblerne og andre dekorative elementer i dit badeværelse virkelig er bæredygtige. Sådanne materialer giver originalitet, energi og elegance til ethvert økologisk badeværelse.

Følgende er gode alternativer:

 • Flet.
 • Sten.
 • Bambus.
 • Marmor.
 • Træ.
 • Planter.
 • Genbrugsgenstande.

7. Vælg brusere frem for badekar til et bæredygtigt badeværelse

At bade under bruseren i stedet for i badekarret er en betydelig vandbesparelse. Der er brug for mere vand i badekarret for at opnå fuldstændig personlig hygiejne. Det er dog også vigtigt at huske, at den tid, du bruger i brusebadet, også er en vigtig faktor, når det gælder om at spare på vandet. Som du kan forestille dig, jo kortere brusebadet er, jo bedre.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel:Reducering af affald: Mindsk dit miljøaftryk

8. Indret med naturlig maling

Farv væggene med maling, der er fremstillet uden opløsningsmidler eller giftige tilsætningsstoffer. I stedet er pigmenter skabt med mineralske stoffer, såsom ricinusolie, hørfrø og soja, sundere og mere miljøvenlige.

De dækker lige så godt som enhver anden maling, beskytter mod fugt og tilbyder en række farvepaletter, så du kan vælge de nuancer, du ønsker.

Toilet med dobbeltskyl til et bæredygtigt badeværelse

Det dobbelte skyl i moderne toiletter sparer en del vand.

Er der et andet toiletalternativ til et bæredygtigt badeværelse?

Ud over toilettet med dobbelt skyl slutter et andet bæredygtigt alternativ sig til miljøinitiativet. Det er et komposttoilet, som er ideelt til landdistrikter uden kloaknetværk.

Dette forslag er baseret på genbrug af ekskrementer og urin, der er i toilettet, ved at blande dem med savsmuld og andre organiske forbindelser, som gøder jorden.

Hvilke tips vil du så følge for at få et bæredygtigt badeværelse?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.