8 ting, du ikke bør gøre under en strømafbrydelse

Der er nogle ting, du ikke bør gøre under en strømafbrydelse. Lær alt om dem, og hvorfor du ikke bør gøre dem her.
8 ting, du ikke bør gøre under en strømafbrydelse

Sidste ændring: 26 august, 2022

En strømafbrydelse er en pludselig, midlertidig afbrydelse af den elektriske strøm. I de fleste tilfælde ved du ikke, hvornår det vil ske, før det rent faktisk sker. Så på et tidspunkt ophører det på et tidspunkt. I denne usikre kontekst er der en række ting, du ikke bør gøre under strømafbrydelsen, fordi konsekvenserne kan forværre kaoset.

Uanset hvor lang tid det tager, før strømmen kommer tilbage, bliver minutter til timer, og timer føles ofte som en evighed. Det første, du skal gøre, er at bevare roen, sikre dig, at alle familiemedlemmer har det godt, og undgå at gøre følgende:

1. Vent ikke med at kontakte dit energiselskab

Gå aldrig ud fra, at strømafbrydelsen er generel, og at den berører alle, og at energiselskabet er klar over det. Det kan være, at afbrydelsen er planlagt i forbindelse med vedligeholdelsesarbejde, men det er også muligt, at selskabet slet ikke kender til den.

Måske falder træer ned midt i en kraftig storm og ødelægger strømledningerne, og selskabet ved ikke noget om det, før det modtager klager.

Selv hvis du opdager, at afbrydelsen er generel og berører hele kvarteret, må du aldrig lade være med at ringe. Antag ikke, at andre mennesker vil gøre det, for de vil måske tænke det samme, og på den måde er der ingen, der fremsætter en klage. Jo flere opkald selskabet får, jo bedre.

2. Undgå at tænde stearinlys

At tænde et stearinlys midt i bælgmørket er ikke en god idé af forskellige årsager:

  • Stearinlys lyser ofte ikke godt op.
  • De løber hurtigt ud.
  • De kan let forårsage brand.

Derfor bør du altid have en lommelygte klar samme sted, som kun er forbeholdt strømafbrydelser. Læg batterier batterier ved siden af den, bare for en sikkerheds skyld.

Utilfreds kvinde med stearinlys

Stearinlys har nogle risici, især når de håndteres i mørke under en strømafbrydelse.

3. Ting, du ikke bør gøre under en strømafbrydelse: Bruge hele batteriet på din mobiltelefon

Den eneste skærm, der er tilgængelig under en strømafbrydelse, er din mobiltelefon, og det første, vi har en tendens til at gøre for at komme kedsomheden til livs, er at bruge vores telefoner til underholdning, til at læse bøger eller se film. Men at spilde mobiltelefonens batteri unødigt er en af de ting, du aldrig bør gøre under en strømafbrydelse.

Vores råd er at gemme telefonen, så du kan bruge den, når du har brug for den – dvs. til at kommunikere med nogen eller i nødsituationer.

Optimér din batterilevetid ved at slukke for wifi, lukke ubrugte programmer og reducere skærmens lysstyrke. Du kan også vælge at have en bærbar oplader ved hånden, så den altid er opladet.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvad er fordelene ved genbrug af køretøjer?

4. Lad ikke elektriske apparater være tilsluttet

Selv under et tordenvejr bør dit elektronikudstyr være frakoblet for at undgå skader fra et lynnedslag. Selv om det er ret usandsynligt, at lynet slår ned lige der, hvor elektronisk udstyr er placeret, producerer fænomenet en kraftig elektrisk udladning i eksterne ledninger og rør, som kan ende i dit hjems faciliteter.

Så snart strømafbrydelsen begynder, skal du, hvis du ikke har en central afbryder, huske at trække stikket ud af stikkontakten til alle elektroniske apparater.

5. Lad være med at åbne køleskabet hele tiden

Kedsomhed kan spille os et puds. Hvis vi ikke ved, hvad vi skal lave, går vi ofte af vane til køleskabet for at se, hvad vi kan spise. Ved at gøre dette begår vi den gængse fejl at åbne døren hele tiden.

På den måde går kulden tabt, hver gang vi åbner døren, og maden holder ikke længe. Husk på, at vi kan holde apparatet koldt i ca. 4 timer, så længe vi holder dørene lukkede.

6. Tænd ikke for generatoren på et lukket sted

En generator kører på fossilt brændstof. Når det brænder, udsender det giftige gasser som kulilte, så generatoren skal stå i et åbent rum.

Vi skal være meget forsigtige med dette punkt, for denne gas er en stille dræber. Den har ingen lugt, og du vil ikke opdage, at du lider af en forgiftning, der kan være dødelig.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Er det muligt at være allergisk over for elektricitet?

7. Ting, du ikke bør gøre under en strømafbrydelse: Ikke at have et lager

Selvom strømafbrydelser er en overraskelse, kan det aldrig skade at fylde op med vand og konserves-madvarer til at have for en sikkerheds skyld. I denne henseende er omfanget af strømafbrydelsen ukendt og kan påvirke selv vand- og gasforsyninger i en længere periode.

Det grove skøn er 4 liter vand pr. person pr. dag plus vand til husdyr i hjemmet.

8. Glem ikke automatiske porte

Nogle huse har automatiske porte, der kører på elektricitet. Selv om de kan åbnes manuelt, ved vi mange gange ikke, hvordan man gør det, og vi kan ikke komme ind eller ud, før vi får hjælp fra en nabo.

Derfor anbefaler vi, at du, hvis det er dit tilfælde, lærer at udføre den manuelle manøvre for at åbne eller lukke disse porte. På den måde undgår du uforudsete hændelser.

Porten ind til et hus

Hvis porten til dit hus er elektrisk, skal du læse manualen for at lære, hvordan du åbner den manuelt i tilfælde af en strømafbrydelse.

De ting, du ikke bør gøre under en strømafbrydelse, er baseret på forudseenhed

At forudse de behov, vi kan få under en strømafbrydelse, er nøglen til at kunne komme igennem denne periode uden alvorlige ulemper. Glem ikke den medicin, der skal opbevares koldt, og prøv at sørge for det varme vand, der er tilgængeligt, hvis det opvarmes med elektrisk energi.

Vi har kun nævnt nogle få ting, som du skal overveje i denne artikel. Der er dog altid flere spørgsmål, som vil afhænge af den enkelte familie.

Det kan interessere dig ...
Sådan identificerer du fordærvet fisk
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan identificerer du fordærvet fisk

Indtagelse af fordærvet fisk kan forårsage alvorlig madforgiftning, så der bør træffes forholdsregler for at identificere fiskens friskhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gómez, J., & Valcarce, F. (2003). Tóxicos detectados en muertes relacionadas con fuegos e intoxicaciones por monóxido de carbono. Revista de Toxicología20(1), 38-42.
  • GIRALDO, J. M. M. (2003). Apagones: ingeniería y economía desacopladas. DYNA78(9), 63-70.
  • Montealegre, J. F. R., & ELECTRICA, E. D. T. (2014). Análisis de colapsos en sistemas eléctricos de potencia(Doctoral dissertation, Universidad Tecnológica de Pereira. Facultad de Tecnologías. Tecnología Eléctrica).
  • Wiesner Morales, L. R., & Wills Herrera, E. (1996). El apagón del sector eléctrico. El sistema frente a las regiones. Ediciones Universidad de los Andes.
  • CALDERA M, E (1999). El gran apagón de un sector de la ciudad de Buenos Aires: Cronología y reseña de un gran tango del mercado eléctrico en Argentina. Problemas del Desarrollo30(117), 193-199.
  • Díaz, E. (2019). Una mirada a los generadores eléctricos y al consumo eléctrico. Hojitas de Conocimiento. Energía; n° 40.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.