Lægemidler til at behandle anæmi

Lægemidler til at behandle anæmi afhænger af, hvad der forårsagede lidelsen. Det er vigtigt at få en korrekt diagnose for at kunne vælge den korrekte behandling.
Lægemidler til at behandle anæmi
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Lægemidler til at behandle anæmi afhænger af, hvad der forårsagede anæmi hos patienten. Ikke alle typer anæmi er forårsaget af det samme, hvilket er grunden til, at behandlingerne kan variere.

Anæmi er en lidelse, som forårsager et fald i niveauerne af ilt i blodet. Det sker, når koncentrationen af hæmoglobin falder. Det er en molekyle, der er rig på jern og er til stede i røde blodlegemer.

Nutildags er der mange effektive behandlingsmuligheder til at behandle dette problem, og du kan lære om dem i denne artikel. Lægemidler til at behandle anæmi er primært baseret på at tilpasse eller rette på den specifikke årsag til lidelsen. Blandt behandlingsmulighederne har vi:

Hvad er de mulige årsager til anæmi?

Der er tre primære årsager til anæmi. Som det første kan det finde sted på grund af, at ens egen krop ikke producerer nok røde blodlegemer, hvilket er de blodlegemer, som indeholder hæmoglobin. Som vi nævnte, er hæmoglobin molekylen, der transporterer ilt rundt i kroppen.

Som det andet kan det også være forårsaget af voldsom blødning, uanset om det er på grund af en skade eller kraftig menstruation hos kvinder. Mange unge kvinder har brug for at tage jerntilskud på grund af dette.

Og som det tredje har vi autoimmune sygdomme, som ødelægger røde blodlegemer.

Blodprøver kan hjælpe med at afgøre lægemidler til at behandle anæmi

Gå ikke glip af: Konsekvenserne af jernmangel

Lægemidler til at behandle anæmi

Tilskud af grundlæggende næringsstoffer til at behandle anæmi

Det første lægemiddel til at behandle anæmi består af at tage kosttilskud, som hjælper på syntesen af eyrthropoietin, hvilket er et protein, vores kroppe skal bruge til at skabe nye røde blodlegemerBlandt de kosttilskud, som læger normalt anbefaler, er disse to:

  • Jern: Dette er mere effektivt, når man behandler jernmangelanæmi.
  • Vitaminer: Specifikt B12-vitamin eller cobalamin, B6-vitamin eller pyridoxin og folsyre eller B-9 vitamin. Disse vitaminer er nødvendige for syntesen af røde blodlegemer.

Bloddannende stimulanser eller syntesen af eyrthropoietin

Et andet lægemiddel til at behandle anæmi er ved at give bloddannende stimulanser. Disse lægemidler fremmer dannelsen af røde blodlgemer i knoglemarven.

De bliver generelt brugt til anæmi, der forårsager kronisk nyresvigt. De anbefales derudover også til at mindske antallet af blodtransfusioner, der er nødvendige under bestemte vigtige operationer samt efter operationer.

Nogle af disse lægemidler er:

  • Eyrthropoietin: Dette er et substans, der stimulerer frigivelsen og modningen af røde blodlegemer. Ens krops naturlige niveauer af eyrthropoietin stiger, når ens antal af røde blodlegemer falder. Det er dog kun nyttigt til anæmi med en mangel på eyrthropoietin såsom ved kronisk nyresvigt.
  • Kolonistimulerende faktorer: Filgrastim eller lenograstim og granulocyt-makrofag stimulanser såsom sargramostim er hormoner, som fremmer væksten af blodceller, der er produceret i knoglemarven. På grund af det er de nyttige i tilfælde af neutropeni forårsaget af kemoterapi eller også under en knoglemarvtransplantation.

Immunsupprimerende midler til at behandle anæmi

Dette er lægemidler, som svækker immunsystemet, og de er derfor nyttige til lidelser, hvor immunsystemet angriber eller beskadiger patienten. Nogle typer af anæmi er forbundet med ringe funktion af dette naturlige forsvarssystem i vores kroppe. På grund af det ordinerer læger disse lægemidler for at prøve at behandle disse lidelser.

Lægemidler til at behandle anæmi

Knoglemarvtransplantation

Denne behandling har vist glimrende resultater for bestemte typer af anæmi. For eksempel seglcelleanæmi, som rammer et betydeligt antal personer. Denne sygdom gør røde blodlegemer stive, klistrende og med en form som et segl.

Læger har allerede udført en specialiseret knoglemarvtransplantation, som var i stand til succesfuldt at helbrede denne sygdom.

På trods af de gode resultater, der allerede kan ses fra proceduren, er det dog også vigtigt at have opfølgende tests for bedre at kunne evaluere behandlingen, eftersom den stadig er eksperimentel.

Hver type af anæmi har en behandling

Som vi forklarede i denne artikel, er der forskellige muligheder for behandling afhængig af typen af anæmi, som patienten lider af. Vi anbefaler at tale med en læge, hvis man har nogen tvivl, og så kan man beslutte sammen med dem, hvad der er den bedste måde at behandle lidelsen på.

Det kan interessere dig ...
Anæmi og jernmangel: Er det det samme?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Anæmi og jernmangel: Er det det samme?

Jernmangel forårsager en specifik type anæmi: Jernmangelanæmi. Der er dog andre typer afledt af andre årsager. Læs om dem i denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.