Hænger sved og vægttab sammen?

Nogle tror stadig, at sved hænger sammen med hvor mange kalorier du forbrænder, men det er ikke sandt.
Hænger sved og vægttab sammen?
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Nogle tror stadig, at sved hænger sammen med hvor mange kalorier du forbrænder, men det er ikke sandt. Sved og vægttab er ikke forbundne. Vi forklarer her hvorfor.

Det er en udbredt myte, at jo mere gennemsvedt dit træningstøj bliver, jo flere kilo taber du. Men det er slet ikke sandt, at mere sved giver et større vægttab. Det antal kalorier du forbrænder, handler slet ikke om at svede. Ellers ville det jo være sådan, at folk som ikke sveder, aldrig ville tabe et gram.

Her vil vi besvare spørgsmålet: Bliver du slankere jo mere du sveder?

Træning, sved og vægttab

Træning, sved og vægttab

Lad os kigge et øjeblik på hvad der sker til træning eller i fitnesscenteret. Når du er færdig med dit træningsprogram er nogle mennesker badet i sved, og skal bruge et håndklæde og skifte tøj. Samtidig er andre fuldstændig tørre, som om de ikke havde rørt en finger.

Taber den ene slags sig mere end den anden?

Det er der mange der tror. Men blot fordi mange tror det, behøver det jo ikke at være rigtigt. Når vi skal afgøre hvorvidt mere sved betyder flere forbrændte kalorier, kan vi se på hvad sker med kroppen, når du træner.

Træning og kroppen

For at køle dig ned når din kropstemperatur bliver for høj, har din krop en mekanisme vi kalder at svedeGrundlæggende udskiller du vand gennem svedkirtlerne i huden. Dette sænker din kropstemperatur.

Læs også: 4 naturlige opskrifter til at beskytte din hud

Antallet af dine svedkirtler bliver bestemt af dine gener, og de fungerer ikke på samme måde hos alle mennesker. Forskning har vist, at jo mere du sveder, jo flere svedkirtler har du (gennemsnittet er mellem 2 og 4 millioner fordelt over hele kroppen).

Kvinder har som regel flere end mænd, men mænds svedkirtler er mere aktive (op til 50% mere). De har også forskellige kropssammensætning: Mænd har mere vand i kroppen, og deres sved er mere syreholdig. Grunden til dette er hormonelle forskelle.

Kvindelige atleter, for eksempel, begynder at svede ved en højere temperatur, og fra dybere vævslag. Ved samme anstrengelse og temperatur sveder mænd mest. Kvinder har så flere mekanismer til at nedkøle kroppen, især mekanismer i kredsløbet.

Mænd sveder mere end kvinder

Det er derfor du ofte vil se mænd der sveder, og kvinder med rød hud (især i ansigtet), når du kigger rundt i træningscenteret. Dette skyldes at kapillærerne i hudens overflade udvider sig og afgiver varme.

Hvor meget du sveder afhænger også af:

 • Vejret (luftfugtighed og varme giver mere sved)
 • Intensiteten af din træning
 • Om du drikker alkohol eller kaffe
 • Om du ryger
 • Hvad du har spist (krydret mad forøger din kropstemperatur)
 • Din vægt og hvor meget kropsfedt du har

Sved og vægttab, gør mere sved mig slankere?

Hænger sved og vægttab sammen?

Det er blevet bevist, at overvægtige mennesker sveder mere end slanke. Det ekstra kropsfedt øger kropstemperaturen, da det virker som en “overfrakke”. Når du anstrenger og bevæger dig, sveder kroppen for at komme af med varmen.

Dette betyder, at du ikke forbrænder kalorier ved at svede. At blive slankere har mere at gøre med andre faktorer, såsom muskelmasse og fedtvæv. Det er sandt, at når du sveder kan du tabe kilo, men det er kun vand og mineraler, som udskilles gennem dit sved. Med andre ord, du kommer ikke af med fedt gennem dine svedkirtler.

Se også denne artikel: Træningsøvelser til at forbrænde fedt og forbedre din holdning

Det du taber under træning, tager du på igen så snart du drikker vand eller anden vædske. Sådan er forholdet mellem sved og vægttab. Men du skal altid drikke vand før, under og efter træning.

Det er vigtigt at understrege, at sved ikke øger kalorieforbrændingen. Så selvom du sveder meget under din træning, kan du godt have forbrændt mindre fedt, end en person som ikke har svedt en dråbe.

Hvordan kan træning så slanke dig?

At træne eller lave aerobic kan få dig til at tabe dig, men ikke på grund af at du sveder når du træner.

Hvor kommer vægttabet så fra?

Fra intensiteten i den træning du laver. For eksempel forbrænder du 300 kalorier ved at løbe i 30 minutter, uanset hvor gennemsvedt dit tøj bliver.

Husk på, at sved er din krops måde at regulere temperaturen. Det er svedens funktion, ikke at hjælpe dig til at tabe dig, og se godt ud i bikini.

hvis man kunne slanke sig ved at svede, behøvede du jo bare at sidde foran en ovn, gå i en sauna, eller ligge i middagssolen. Men det virker ikke.

Hvilken træning kan forbrænde fedt?

Vi har allerede punkteret myten om at sved og vægttab er det samme. Vi har også fastslået, at hvis du vil tabe dig skal du vælge træning med høj- eller mellemintensitet. Du vil sikkert gerne vide hvilke slags motion det er.

Det kommer her:

 • Aerobic-træning
 • En god gåtur
 • Jogging
 • At stå på ski
 • Svømning
 • Cykling
 • Dans
 • Boksning
 • Kampsport

Når du laver en af disse aktiviteter får dine muskler energi fra dine fedtreserver, og reducerer dem dermed. Kombineret med en god kost, kan du opnå de resultater du gerne vil.

Husk: Det betyder ikke noget hvor meget du sveder. Sved og vægttab hænger ikke sammen. Det vigtige er hvor hårdt og hvor meget du træner.

 

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hendricks AJ., Vaughn AR., Clark AK., Yosipovitch G., et al., Sweat mechanisms and dysfunctions in atopic dermatitis. J Dermatol Sci, 2018. 89 (2): 105-111.
 • Hodge BD., Sanvictores T., Brodell RT., Anatomy, skin sweat glands. StatPearls, 2020.
 • Takahagi S., Tanaka A., Hide M., Sweat allergy. Allergol Int, 2018. 67 (4): 435-441.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.