Drikkevarer med frugtsmag - alt du bør vide

Vand med smag kan være en god løsning til at få væske på en mere velsmagende, sjov og varieret måde. Og ikke kun det, men det er også en god måde at mindske sit indtag af sodavand på.
Drikkevarer med frugtsmag - alt du bør vide
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Der er en stor variation af nye drikkevarer med frugtsmag på markedet nutildags. Det skyldes, at alle er opmærksomme på vigtigheden af at holde vores kroppe hydrerede og selvfølgelig ønsker fødevareindustrien sin del i det.

Hvor får vi væske fra?

Når sommeren bliver varmere, bliver eksperters råd med hensyn til høje temperaturer mere og mere kendte. De råder os til at beskytte os selv mod solen, ikke at motionere på de varmeste tidpsunkter på dagen og at holde os kølige og velhydrerede.

Vi ved alle, at vi bør drikke omkring 2 liter vand om dagen, som det er blevet etableret af sundhedsstyrelsen. Dehydrering kan føre til seriøse lidelser forbundet med stofskiftet og kroppens funktioner.

Den bedste løsning til det er ved at drikke vand, uden tvivl. Men for mange personer, er det ikke altid nemt at drikke den tilstrækkelige mængde, eftersom mange finder det smagløst og ikke særlig appetitligt.

Det er derfor, der er et stort indtag af andre typer af drikkevarer, såsom sodavand, juice og energidrikke. Ifølge Food Consumption Report, indtog folk i 2017 over 990 millioner liter sodavand, hvilket er et gennemsnit på 23 liter per person om året.

Problemet er den store mængde af tilsat sukker, som de fleste af dem indeholder. Mange eksperter advarer om dem på grund af drikkevarens store indhold af raffineret sukker og skaderne, de udsætter ens helbred for. Dermed, skal vi være særligt opmærksomme på at mindske vores indtag af disse drikkevarer.

Fordelene ved drikkevarer med frugtsmag

Drikkevare med jordbær

Drikkevarer med frugtsmag med naturlige ingredienser, såsom frugter, er ideelle til hydrering. De er dermed ideelle til at undgå indtaget af sodavand med stort indhold af sukker.

Når vi taler om vand med frugtsmag, mener vi enten vand med frugtstykker i eller vand blendet med frugter, grøntsager og krydderier. I dette tilfælde, vil vi tale om en drikkevare, der er lige så sund som almindeligt vand.

Vand med smag kan være en god løsning til at få væske på en mere velsmagende, sjov og varieret måde. Ikke kun det, men det er også en god måde at mindske sit indtag af sukkerholde sodavand på. Det skyldes, at vi vil vælge drikkevarer, som ikke er skadelige for vores helbred, og som er velsmagende.

Vær opmærksom på svage punkter

Vand med smag fandt en plads på markedet hos folk, som er bevidste om helbredet og kender til vigtigheden af ordentlig ernæring for vores velvære.

Vand og frugt er en meget sund kombination. Ikke alle drikkevarer med frugtsmag på markedet er dog, hvad de lader til, og man skal være meget forsigtig med, hvilke man vælger.

Sukkerindhold

Hvis man analyserer etiketterne på nogle af de kommercielle drikkevarer med smag, vil man hurtigt indse, at de fleste indeholder sukker eller andre sødemidler på listen over ingredienser.

På grund af det, er nogle af dem mere som sodavand end mineralvand. Det skyldes, at de kan indeholde, hvad der svarer til to til tre teskefulde sukker per glas. Nogle kan endda overskride den begrænsning, der er sat af WHO for en enkelt dåse.

Som du kan se, selvom du tror, du køber en sundere drikkevare, tilføjer du faktisk meget sukker til din kost.

En lang liste over ingredienser

Du ved allerede, at vand og frugt eller grøntsager er den ideelle ingrediens til en drikkevare. Men listen over ingredienser kan være meget lang på kommercielle drikkevarer.

Foruden indholdet af sukker og sødemidler, som vi nævnte ovenfor, indeholder disse drikkevarer også koncentreret frugtjuice, kunstige smagsstoffer, surhedsregulerende midler, konserveringsmidler og endda farvestoffer.

Dette er ret langt fra, hvad der er acceptabelt for en drikkevare, der skal være lige så sund som mineralvand.

Planter, vitaminer og mineraler

Det, vi leder efter i vand, er en drikkevare, som giver os væske og erstatter tabte mineraler. Med undtagelsen af nogle meget særlige tilstande, bør vand ikke give os andre næringsstoffer, end vi kan få gennem mad.

Som du kan se, skal vi læse etiketterne på disse produkter meget nøje. Lad os ikke blive forført af deres beskeder om at give energi, udrense og afbalancere. Husk, at en drikkevares funktion skal være at give væske.

For at nyde de medicinske egenskaber ved planter, skal man gå til specialiserede centre, hvor de kan give dig personlige råd.

Hjemmelavede drikkevarer med frugtsmag

Eksempel på drikkevarer med frugtsmag

De drikkevarer med frugtsmag, du kan lave derhjemme, er sunde og ideelle til at køle ned i løbet af sommeren. Vær dog sikker på kun at bruge ingredienser såsom frugter, grøntsager og krydderier.

Hvis du laver dine egne drikkevarer med smag derhjemme, så vil du være ansvarlig for kvaliteten af dine ingredienser, du bruger.

Vær innovativ og eksperimentér med mange ingredienser. Det betyder at prøve nye krydderier og drage nytte af frugter og grøntsager, du allerede har derhjemme.

Følg disse tre grundlæggende regler til sunde og forfriskende drikkevarer, som du kan nyde året rundt. Du vil få masser af skønne muligheder, som du kan tilbyde dine venner og gæster!

1. Vand som den primære ingrediens

Den primære ingrediens i dine drikkevarer bør være vand. Du kan dog også vælge danskvand, hvis du foretrækker det. Tilføj det blot til slut i processen. Når du har tilberedt det, kan du lade det stå i minimum 12 timer, før du drikker det, så vil det få mere smag. Du kan tilføje isterninger, før du serverer det, for at holde det mere friskt.

2. Brug en hver frugt, du kan lide

Du kan bruge lime, citron, appelsin, ananas, mango, jordbær og en hver anden frugt, du kan lide. Skær det blot i stykker og kom det i en kande. Jo mindre stykker, jo bedre.

Mos de mest vandige frugter, såsom jordbær, hindbær og blåbær for at frigive mere væske og smag. Du kan også anvende agurk, gulerod og selleri for at få nogle interessante kombinationer.

3. Tilføj krydderier og friske urter til dine drikkevarer med frugtsmag

Som det sidste, er krydderier og friske urter glimrende sammen med frugter og vil tilføje ekstra friskhed og smag. Skær friske urter, såsom mynte, basilikum, salvie, persille, og bland dem direkte med frugterne. I tilfælde af krydderier, såsom kanel, kardemomme, nelliker og ingefær, kan du lave en te og blot tilføje det til frugten, mens den stadig er varm.

Er du klar til en drikkevare med frugtsmag? Som du kan se, er de en god måde at få væske på, så længe du har kontrol over ingredienserne for at sikre den bedste kvalitet. I fremtiden, skal du holde dig væk fra kommercielle drikkevarer, eftersom de indeholder for meget sukker og tilsætningsstoffer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • European Food Safety Authority . Panel sobre productos dietéticos y alergias (NDA). Opinión Científica sobre los valores dietéticos de referencia para el agua. Revista EFSA 2010; 8(3):1459.
  • España. Real Decreto Ley 15/1992. Reglamento Técnico Sanitario de Elaboración, Circulación y Venta de Bebidas Refrescantes. BOE (27-1-1992).
  • Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Informe del Consumo de Alimentación en España 2017. Madrid 2018.
  • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. Blackwell Publishing Inc. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.