Forholdet mellem takykardi og angst

Takykardi og angst er tæt relateret, og de er et tegn på, at du ikke håndterer dine følelser ordentligt. Det er mere et råb om hjælp end et alvorligt sundhedsproblem i sig selv.
Forholdet mellem takykardi og angst

Sidste ændring: 17 januar, 2021

Læger hører ofte patienter tale om kombinationen af takykardi og angst. Det skyldes, at den moderne livsstil fremmer stress. Det er den form, som fører til alle mulige former for fysiske og psykologiske problemer.

I princippet er takykardi på grund af angst ikke et alvorligt helbredsproblem og fører som regel ikke til større konsekvenser. Angst kan dog blive kronisk og blive en risikofaktor i andre mere alvorlige lidelser.

Denne form for takykardi varer som regel nogle få minutter og forsvinder så af sig selv. På trods af det tror nogle mennesker måske, at de oplever et hjerteanfald eller en anden farlig lidelse. Det er dermed vigtigt at lære at genkende og håndtere det, når det sker.

Angst og hjertets sundhed

Personer med angst har større sandsynlighed for at udvikle hjertelidelser på lang sigt. For det første er angst normalt, når det opstår som reaktion på sitmuli, der involverer risiko eller fare. Næsten alle har oplevet en af disse episoder i deres liv.

Det er dog noget andet, hvis man vedvarende er ængstelig, især når der ikke er nogen logisk grund til det. Man har en kronisk angstlidelse, hvis man oplever symptomer i mere end seks måneder. Skøn indikerer, at mellem 5 og 11% af befolkningen lider af dette problem.

Kronisk angst forårsager stress på hjertet og kan svække hjertekarsystemet i det lange løb. I alvorlige tilfælde kan det føre til et hjerteanfald eller et slagtilfælde. Det skyldes, at hormonerne og substanserne, der frigives i tilstande med stress, øger blodtrykket og øger vasokonstriktion.

Kvinde, der bider negle, oplever takykardi og angst

Angst er nødvendigt for at kunne overleve, selvom det skal være i begrænsede mængder og ikke vedvarende.

Takykardi

Det er defineret som en øget puls, når hjertet slår hurtigere end den normale rate. Der er mellem 60 og 100 slag i minuttet hos en sund person i hvile. Hjertet hos en person med takykari overstiger dog 100 slag i minuttet.

Der er adskillige typer af takykardi. De er derudover klassificeret i to store grupper afhængig af området af hjertet, som de stammer fra:

  • Atrial takykardi stammer fra de øvre kamre i hjertet, der hedder atria.
  • Ventrikulær takykardi begynder i de nedre kamre i hjertet, der kaldes ventriklerne.

Angst og takykardi er gængs, men det er ikke den eneste årsag til den øgede puls. Det kan være på grund af hjertesygdomme, forhøjet blodtryk, diabetes, søvnapnø, problemer i skjoldbruskkirtlen, anæmi og anvendelse af nogle substanser. Du skal derfor altid tale med din læge, hvis du oplever nogle symptomer.

Takykardi og angst

Hjertet er ikke i stand til effektivt at pumpe iltet blod til resten af kroppen, når pulsen er meget høj. Andre symptomer kan opstå under disse omstændigheder, såsom hjertebanken, stakåndethed, svimmelhed, træthed, svaghed, brystsmerte og besvimelse.

Angst er på den anden side en tilstand med nervøsitet, rastløshed og agitation som de primære symptomer. Der er en fornemmelse af forestående fare eller en følelse af, at noget meget dårligt skal til at ske. Vejrtrækningen øges for eksempel, der er rysten, sveden, træthed og endda svaghed.

Andre mindre åbenlyse symptomer er mavetarmproblemer og problemer med at falde i søvnEn person med kronisk angst føler sig bekymret og kan ikke få truende tanker ud af hovedet. Angst fører til fysiologiske ændringer og er en risikofaktor for forskellige lidelser.

Mand puster i papirspose for at mindske takykardi og angst

Angsttilstande indebærer mange symptomer baseret på permanent årvågenhed.

Håndtering af takykardi og angst

Takykardi på grund af angst er gængs og forsvinder ikke, indtil følelserne er under kontrol. For det første skal man altså forstå, at denne øgning i pulsen er resultatet af angst.

I tider som dette er det bedst at finde en hvileposition og derefter trække vejret langsomt og dybt i nogle få minutter. Prøv også at fremtvinge nogle behagelige billeder såsom et roligt landskab, en rar begivenhed eller en motiverende person.

Dit hjerte vil vende tilbage til sin normale rytme efter et kort stykke tid. Professionelle råder til at indføre magnesium i kosten og reducere ens forbrug af koffein, alkohol og tobak. Derudover er regelmæssig motion et af de bedste midler mod angst samt et kraftfuldt middel til at beskytte hjertet.

Tak, fordi du læste med.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Olivi, R. H. (2013). Apnea del sueño: cuadro clínico y estudio diagnóstico. Revista médica clínica las Condes, 24(3), 359-373.
  • Pablos-Herrero, E., Fabra-Noguera, A. M., & Montserrat-Izquierdo, M. E. (2013). Palpitaciones en situación de estrés. SEMERGEN-Medicina de Familia, 39(1), 56-58.
  • de Matteis, M., & Villamor, I. B. (2015). Protocolo diagnóstico y terapéutico de la ansiedad aguda. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 11(84), 5036-5040.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.