Forskellen mellem mælkeallergi og laktoseintolerance

Selv om de har nogle fælles symptomer, er mælkeallergi og laktoseintolerance forskellige tilstande. Det er dog ikke let at skelne dem fra hinanden. Derfor er det vigtigt at kende deres forskelle.
Forskellen mellem mælkeallergi og laktoseintolerance
Minerva Camero Albella

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Minerva Camero Albella.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Du har sikkert hørt om mejeriprodukter og nogle tilstande, der er relateret til forbruget af dem. De mest nævnte er nok mælkeallergi og laktoseintolerance. Men hvad er forskellen?

Det er vigtigt at huske på, at selv om begge tilstande har nogle symptomer til fælles, har de forskellige virkninger på kroppen. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man skelner dem fra hinanden.

Mælkeallergi er faktisk en allergi over for proteinet i komælk, mens laktoseintolerance er et problem med at optage sukkeret i mælk, som er kendt som laktose.

Hvad indeholder mælk?

Mælk indeholder flere næringsstoffer:

  • Proteiner, herunder kasein og valle.
  • Kulhydrater, f.eks. laktose (bestående af glukose og galaktose).
  • Fedt og vitaminer.

Ud over disse næringsstoffer indeholder mælk også vand.

Mælk hældes op i glas
Mælk indeholder vigtige næringsstoffer som proteiner, kulhydrater, fedtstoffer og vitaminer.

Mælkeallergi eller laktoseintolerance?

Som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i British Journal of General Practice, er mælkeallergi en tilstand, der normalt er forårsaget af mælkeproteinfraktioner. Komælk er den sædvanlige årsag til en mælkeallergi. Fåre-, gede-, bøffel- og anden mælk fra pattedyr kan dog også forårsage denne reaktion.

På den anden side er laktoseintolerance direkte forårsaget af kulhydraterne eller sukkeret i mælk, kaldet laktose, som består af glukose og galaktose (det er simple molekyler).

Når en person lider af laktoseintolerance, producerer kroppen ikke et enzym, der er ansvarligt for at nedbryde og optage det.

Den grundlæggende forskel er, at en allergi er en reaktion, der formidles af kroppens immunsystem. Intolerance involverer imidlertid ikke en immunreaktion. Mælkeallergi er mindre almindelig end laktoseintolerance.

Den anden grundlæggende forskel er, at hver af disse tilstande skyldes en anden fraktion af mælk. Den ene skyldes proteinet og den anden proteinet. Laktoseintolerance kræver en anden behandling end mælkeallergi.

Nogle gange forbedres symptomerne på intolerance dramatisk, når personen begynder at tage probiotika, ifølge de seneste videnskabelige undersøgelser.

De mest almindelige symptomer på mælkeallergi og laktoseintolerance

Giver disse tilstande forskellige symptomer? De almindelige tegn og symptomer på mælkeproteinintolerance eller laktoseintolerance omfatter fordøjelsesproblemer, såsom oppustethed, luft i maven eller diarré efter indtagelse af mælk eller mejeriprodukter.

Konsekvenserne kan dog endda være fatale ved mælkeallergi, afhængigt af patientens følsomhed og immunforsvarets reaktion. For at afgøre, om en patient lider af det ene eller det andet, skal lægen stille spørgsmål til patienten, og der skal foretages specifikke prøver for at observere reaktionen på indtagelse af mælk og mejeriprodukter.

Allergikere skal undgå at indtage mælk, da det er blevet vist, at det er meget skadeligt for deres helbred. Laktoseintolerante personer kan dog indtage laktosefrie mejeriprodukter.

Person siger nej til et glas mælk
Der er visse ligheder mellem mælkeallergi og laktoseintolerance-symptomer. I tilfælde af allergi kan de dog være fatale, afhængigt af patientens følsomhedsniveau.

Forholdsregler

Hvis du har fået konstateret en af disse tilstande, skal du tjekke mærkningen ikke kun på de fødevarer, du spiser, men også den medicin, du tager.

På mange fødevarepakker kan der stå, at de er glutenfri eller veganske. Men når du læser ingredienslisten, kan du overraskende opdage, at de indeholder spor af mælk eller laktose.

På samme måde indeholder nogle lægemidler laktose som et hjælpestof. For at vide, hvilke lægemidler der indeholder det, er det en god idé at slå det op online.

Personer, der lider af begge lidelser, skal følge en passende kost. Derfor er de nødt til at gå til en ernæringsekspert. Denne fagperson vil være ansvarlig for at bestemme deres kost baseret på deres individuelle behov.

At skelne mellem mælkeallergi og laktoseintolerance

Som du har set, er der betydelige forskelle mellem laktoseintolerance og mælkeallergi, idet sidstnævnte er meget farligere. En tidlig diagnose er vigtig for at tilpasse din kost til dine individuelle behov. Det kan også være nødvendigt at undgå mejeriprodukter.

For dem, der lider af laktoseintolerance, er der mindre drastiske løsninger. De kan indtage laktosefrie fødevarer eller tage laktaseenzympiller for at sikre, at deres krop omsætter dette sukker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Walsh J., Differentiating milk allergy (IgE and non IgE mediated) from lactose intolerance understanding the underlying mechanisms and presentations. Br J Gen Pract, 2016. 66 (649): 609-611.
  • Oak SJ., Jha R., The effects of probiotics in lactose intolerance: a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019. 59 (11): 1675-1683.
  • Mousan G., Kamat D., Cow’s milk protein allergy. Clin Pediatr, 2016. 55 (11): 1054-63.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.