Forbruget af mejeriprodukter og fysisk aktivitet

Indtag af mejeriprodukter forbedrer kvaliteten af din mikrobiota og reducerer risikoen for metaboliske problemer, og derfor anbefales det i perioder med lav fysisk aktivitet.
Forbruget af mejeriprodukter og fysisk aktivitet
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Fedtholdige mejeriprodukter og fysisk aktivitet går hånd i hånd. Faktisk er anbefalingerne om indtag af fedtfattige produkter for længst forbi. Ernæringseksperter anbefaler i stedet at indtage fedtholdige produkter, da de ikke indeholder tilsat sukker og har et stort  indhold af probiotika.

Kalciumindholdet i mælkeprodukter er dog ikke afgørende. Faktisk kan du få dette mineral gennem grøntsager. Mejeriprodukter, især fermenterede produkter, indeholder hovedsagelig den slags mikrobiota, der forbedrer tarmsundheden.

Desuden kan du ikke få disse mikroorganismer fra andre typer animalske eller vegetabilske produkter. Derfor skal du indtage fermenterede mælkebaserede fødevarer for at sikre deres tilstedeværelse i din krop.

Betydningen af mejeriprodukter og probiotika i perioder med lav fysisk aktivitet

Tarmens mikrobiota betragtes i dag som et selvstændigt organ. Det skyldes, at det er forbundet med hjernen, metabolisk og endda hjertekarsundhed. Faktisk forbinder en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Cellular and Molecular Life Sciences, ændringer i disse bakterier med en større disposition til fedme.

Tarmens mikrobiota kan påvirke mange sundhedsrelaterede markører. Derfor er det afgørende at holde den i topform i perioder med lav fysisk aktivitet. Hvis du ikke gør det, vil det faktisk øge tarmens permeabilitet og bringe dit helbred i fare på mellemlang sigt.

Du skal indtage mindst to portioner fermenterede mejeriprodukter om dagen for at fremme dit fordøjelseskanals gode helbred. Selv tilskud med en probiotisk stamme kan være godt, som det fremgår af en artikel offentliggjort i tidsskriftet Nutrition Research.

Kvinde foran sunde fødevarer danner hjerte med hænderne

Mejeriprodukter og deres sammenhæng med depression som følge af lav fysisk aktivitet

Det er normalt, at der opstår humørændringer i perioder med lav fysisk aktivitet. Derfor skal du træffe nogle kostrelaterede foranstaltninger for at forebygge depression.

En af dem er tilskud med melatonin, da indtag af 5 mg af dette stof 30 minutter før, man går i seng, fører til bedre mental sundhed. En anden strategi er at opretholde en sund tarmmikrobiota.

Indtag af mejeriprodukter er et grundlæggende princip for at gøre dette. Faktisk er der mange undersøgelser, der forbinder tarmpermeabilitet med en øget risiko for depression. Som du kan se, er der masser af videnskabelige beviser for, at det er godt for dit helbred at indtage fermenterede mejeriprodukter dagligt.

Indtag fedtholdige, usødede mejeriprodukter

Regelmæssigt indtag af mejeriprodukter kan reducere mangel på visse fedtopløselige vitaminer, især berigede versioner. At fjerne fedt eller skumme disse produkter medfører således et tab af en væsentlig del af vitaminindholdet.

Som du kan forestille dig, er det ikke godt at indtage fedtfattige mejeriprodukter. Faktisk er denne type produkter skadelige. For eksempel for kvinder, der lider af polycystisk ovariesyndrom.

Der er faktisk en sammenhæng mellem indtag af fedtfattig mælk og ændringen af testosteronproduktionen, som kan øge komplikationerne hos kvinder med denne lidelse. Denne undersøgelse, der er offentliggjort i International Journal of Preventive Medicine, indeholder flere detaljer om dette.

Under alle omstændigheder skal du tjekke mærkater på mejeriprodukter. Mange af dem, især yoghurt, indeholder nemlig en stor mængde tilsat sukker.

Du er måske ikke klar over det, men regelmæssigt indtag af kulhydrater med højt glykæmisk indhold er forbundet med en forværring af metaboliske markører, der øger risikoen for sygdom.

Det er derfor vigtigt at reducere indtaget af simple sukkerarter i perioder med lav fysisk aktivitet for at kompensere for de negative virkninger af denne inaktivitet.

Tre glasflasker med mælk

Gå ikke glip af: Konsekvenserne af for lavt calcium

Indtag af mælkeprodukter og fysisk aktivitet

Som du har læst ovenstående, anbefales det stærkt at indtage mælkeprodukter i perioder med lav fysisk aktivitet. Desuden er det vigtigt at læse alle produktetiketter for at sikre, at du køber kvalitetsvarer.

Et par portioner om dagen af fedthooldige mejeriprodukter uden tilsat sukker vil have en positiv indvirkning på dit helbred. Det skyldes, at de afbøder nogle af virkningerne af en stillesiddende livsstil.

Vi må dog understrege vigtigheden af en velafbalanceret kost. Du skal faktisk reducere indtaget af kulhydrater, men hverken helt begrænse dem eller nogen anden type fødevarer. Det bedste er at optimere din kost, så den tilpasser sig dine energi- og ernæringsmæssige behov.

Det kan interessere dig ...
Mejeriprodukter hjælper ikke med at forebygge knogletab
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Mejeriprodukter hjælper ikke med at forebygge knogletab

Indtaget af mejeriprodukter er ikke direkte forbundet med at forebygge knogletab. D-vitamin har dog en beskyttende evne i denne forstand.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gerard P., Gut microbiota and obesity. Cell Mol Life Sci, 2016. 73 (1): 147-62.
  • Pirbaglou M., Katz J., Souza RJ., Stearns JC., et al., Probiotic supplementation can positively affect anxiety and depressive symptoms: a systematic review of randomized controlled trials. Nutr Res, 2016. 36: 889-898.
  • Cheung SG, Goldenthal AR, Uhlemann AC, Mann JJ, Miller JM, Sublette ME. Systematic Review of Gut Microbiota and Major Depression. Front Psychiatry. 2019;10:34. Published 2019 Feb 11. doi:10.3389/fpsyt.2019.00034
  • Rajaeieh G, Marasi M, Shahshahan Z, Hassanbeigi F, Safavi SM. The Relationship between Intake of Dairy Products and Polycystic Ovary Syndrome in Women Who Referred to Isfahan University of Medical Science Clinics in 2013. Int J Prev Med. 2014;5(6):687‐694.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.