En sund kost til sorbitolintolerance

Hvis du lider af sorbitolintolerance, så bliver du nok nødt til at udelukke nogle fødevarer fra din kost, såsom bestemte frugter, tyggegummi og forarbejdede produkter.
En sund kost til sorbitolintolerance
Marta Guzmán

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Marta Guzmán.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Har du nogensinde følt ubehag i mavetarmkanalen, luft i maven eller diarré efter at have spist nogle frugter, sukkerfri produkter eller have tygget tyggegummi? Hvis det er tilfældet, kan du lide af sorbitolintolerance. Læs med for at lære, hvordan du kan følge en kost fattig på sorbitol.

Hvad er sorbitol?

Sorbitol er sukkeralkohol, som findes naturligt i røde alger og bladene og frugterne fra planter i rosaceae-familien, såsom:

 • Pærer
 • Æbler
 • Blommer
 • Kvæder
 • Fersken og abrikoser

Fødevareindustrien bruger det også vidt som sødemiddel, fortykningsmiddel og fugtighedsbevarende middel, eftersom det er i stand til at forsøde ved at levere få kalorier.

Hvad er sorbitolintolerance?

Kvinde med sorbitolintolerance afviser donut

Personer med sorbitolintolerance kan have problemer med fordøjelsen, såsom smerte, oppustethed og luft i maven.

Sorbitolintolerance er forårsaget af underskud af et bestemt transportmiddel i tarmene. Selv hos personer uden underskud af det, kan en sund person kun optage en begrænset mængde af denne type sukker, omkring 20-25 gram. Hvis man overstiger denne mængde, kan man derfor også lide af symptomer.

Der er to typer af sorbitolintolerance:

 • Primær intolerance. Dette er resultatet af mangel på et enzym i transporten af sorbitol, GLUT5. Eksperter mener, at der er en genetisk faktor, og at det kan udvikle sig igennem en persons liv.
 • Sekundær intolerance. Selvom der er en genetisk indvirkning, opstår det som følge af en lidelse i tarmene (tarminfektion, inflammatorisk tarmlidelse, cøliaki osv.), som skader børsteenderne på slimhinden i tarmene midlertidigt eller permanent.

Symptomer

Patienter, der er ramt af denne tilstand, kan have forskellige symptomer, som varierer fra milde til seriøse. De mest gængse symptomer inkluderer:

 • Smerter i maven eller kramper
 • Hævelse
 • Udspiling af maven
 • Luft i maven
 • Lyde fra tarmene
 • Diarré med luft

Fødevarer, som indeholder sorbitol

Hvis du har sorbitolintolerance, vil du være nødt til at følge en kost fattig på fødevarer, som indeholder sorbitol. Her er de fødevarer, som indeholder mest sorbitol:

Naturligt (fra højest til lavest mængde)

 • Friske frugter. Pærer, blommer, ferskener, abrikoser, æbler, vindruer, jordbær, hindbær og blåbær.
 • Konserverede frugter: Æblejuice, jordbær på dåse, nektar fra ribs, hyldeblomstsaft, nektar fra solbær og hindbær på dåse.
 • Tørrede frugter. Svesker, tørrede ferskener, tørrede abrikoser, tørrede æbler, tørrede dadler og rosiner.

Kunstigt

Kvinde spiser slik

Tyggegummi, samt sukkerfri produkter og kager, indeholder sorbitol.

Du kan finde det både i fødevareprodukter og kosmetiske eller farmaceutiske produkter som et tilsætningsmiddel. Som et tilsætningsmiddel kan sorbitol dukke op som “sorbitol” (E420i) eller “sorbitol sirup” (E420ii).

I fødevareprodukter er det til stede i geléer, syltetøj, kager og konfekt, frosne produkter, tyggegummi, sukkerfri produkter eller light produkter. Du skal derfor være forsigtig med light produkter, eftersom det kan udløse denne form for intolerance at overforbruge dem.

I kosmetiske produkter, er det til stede i tandpasta, fordi det giver bedre plasticitet, en sød smag og også forbedret opløselighed. I den farmaceutiske industri, kan du finde det i cremer. Ligeledes kan du finde det i sirup.

Denne artikel vil måske interessere dig: Det kan du spise, hvis du har en fødevareallergi

Sådan kan man diagnosticere sorbitolintolerance

På nuværende tidspunkt, er den bedste test til diagnose en hydrogen pusteprøve. Kroppens mangel på evne til at optage sorbitol får det til at blive fermenteret af bakterier i tarmene, hvilket producerer en større mængde af fri hydrogen. Denne hydrogen er det, der måles i den luft, der udåndes.

Før man tager denne test, bør patienten have fastet i otte timer. I de 24 timer op til testen, bør de ikke spise frugter, grøntsager eller bælgfrugter, eftersom de forsinker tarmpassagetiden. Derudover, er det vigtigt at undgå fordøjelsesfremmende midler og antibiotika i dagene op til testen.

Hvis resultatet af testen er positiv, bliver graden samt symptomerne, som viser sig, evalueret for at kunne afgøre den kost, som patienten bør følge.

Ernæringsmæssige anbefalinger til sorbitolintolerance

 • Hvis du mistænker en intolerance, så er det første, du skal gøre, at blive testet. Du skal dog ikke selv ændre på din kost.
 • Tjek også altid fødevareetiketterne for at sikre dig, at de ikke indeholder sorbitol.
 • Hvis du lider af alvorlig sorbitolintolerance, så tal med en specialist om indholdet i et hvert kosmetisk produkt, før du anvender det.
 • Begræns indtaget af de frugter, som indeholder meget sorbitol.
 • Vær forsigtig, hvis du som regel indtager light produkter eller tygger tyggegummi, der indeholder sorbitol.

Er du bekymret for, at du måske lider af sorbitolintolerance? Hvis du har oplevet dets symptomer, så tal med din læge for at få en passende diagnose. Derudover, hvis du bliver diagnosticeret med denne intolerance, bør du sikre dig, at du følger disse anbefalinger til din kost.

Det kan interessere dig ...
Kend symptomerne på glutenintolerance og hvordan man behandler det
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kend symptomerne på glutenintolerance og hvordan man behandler det

Gluten er kombinationen af ​​glutenin og gliadin. Det findes i korn som hvede, byg og rug. Her er symptomerne på glutenintolerance.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Intolerancia a la fructosa-sorbitol. “Infogastrum” Asociación Española de Gastroenterología y las Sociedades Latinoamericanas de Gastroenterología.
 • Intolerancia a la lactosa y fructosa-sorbitol. “GEMD” Grupo español de motilidad digestiva.
 • Influencia del consumo de sorbitol en la microbiota intestinal de un modelo animal. Tesis Doctoral. Universidad Politécnia de Valencia. 2008

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.