Sådan læser du indlægssedler i medicinpakker

Doseringssektionen af indlægssedlen til medicin viser normalt den dosis, der skal administreres i henhold til dets formål. Nogle gange kan det virke, som om et bestemt stof ikke gør noget eller tværtimod gør for meget. Du bør dog aldrig ændre den ordinerede dosis uden at konsultere din læge.
Sådan læser du indlægssedler i medicinpakker

Sidste ændring: 22 december, 2022

Indlægssedler i medicinpakker indeholder skriftlige oplysninger om de lægemidler, de leveres med. De er rettet mod patienter og giver information om egenskaber ved specifikke lægemidler.

Det er altid en god idé at opbevare indlægssedlerne sammen med den egentlige medicin, så du kan henvise til dem, hvis der opstår tvivl. Formålet med denne form for information er at hjælpe patienter med at bruge deres medicin korrekt og overholde den ordinerede behandling.

Oplysningerne på indlægssedler i medicinpakker

Indlægssedlerne i medicinpakker indeholder de nødvendige oplysninger angående medicinens terapeutiske anvendelse såsom indikationer, dosering, forholdsregler, kontraindikationer, bivirkninger eller anvendelse under særlige forhold

Indlægssedlerne i medicinpakker indeholder de nødvendige oplysninger angående medicinens terapeutiske anvendelse såsom indikationer, dosering, forholdsregler, kontraindikationer, bivirkninger eller anvendelse under særlige forhold.

De inkluderer også den kemiske sammensætning af medicinen og instruktioner til dens administration, anvendelse og korrekt opbevaring.

Ligeledes specificerer disse foldere også eventuelle bivirkninger, interaktioner og kontraindikationer. Derudover indeholder de et resumé af de kliniske data, farmakologiske egenskaber og prækliniske sikkerhedsdata.

Læs også: Almindelig klassifisering af smertestillende medicin

1. Beskrivelse

Den første sektion af en medicinpakkes indlægsseddel informerer om et lægemiddels aktive stoffer og deres sammensætning. Det fortæller dig navnet på stofferne, mængden ​​det indeholder og deres forskellige formater.

De aktive stoffer er til terapeutiske formål, mens de inaktive stoffer er selvbeskrivende. Farmaceutiske virksomheder skal liste indholdsstofferne, da nogle kan føre til allergi eller intolerance hos nogle mennesker.

2. Hvad er det til og hvordan bruges det?

Dette afsnit indeholder information om lægemidlets farmaceutiske format.

Det forklarer også, hvilken terapeutisk gruppe det aktive stof hører til, og dets virkning på den menneskelige krop. Derudover er det en liste over de sygdomme, den har til hensigt at behandle, og hvilke de er godkendt til.

3. Inden du begynder behandling med et lægemiddel

Sygeplejerske forklarer mand om medicin

Visse typer medicin er ikke egnet til alle. Af denne grund kan det være nødvendigt at tage nogle forholdsregler eller foretage særlige justeringer, afhængigt af det enkelte tilfælde.

Inden for dette afsnit specificerer farmaceutiske virksomheder en række situationer, som en patient skal tage hensyn til, inden den pågældende medicin anvendes. Således indeholder indlægssedler i medicinpakker følgende:

  • I dette afsnit finder du alle de tilfælde, hvor du ikke bør bruge denne medicin.
  • Her finder du også specielle advarsler og forsigtighedsregler, f.eks. brugen af ​​dem sammen med visse føde- og drikkevarer. Det vil sige, om du skal tage det sammen med mad eller på tom mave, og også om du kan drikke alkoholholdige drikke eller ej.
  • Derudover finder du henstillinger til dens anvendelse. For eksempel i tilfælde af graviditet.
  • Den indeholder også anbefalinger til brug af ammende kvinder.
  • Indlægssedlen i medicinpakken specificerer også, om brugen af ​​det pågældende stof kan påvirke en persons evne til at køre bil eller betjene maskiner.
  • Dette afsnit beskriver også et lægemiddels interaktion med andre stoffer. Det vil sige, hvilke effekter en person kan forvente, hvis det tages sammen med anden medicin. Dette er vigtigt, fordi det kan forstærke eller annullere virkningen af ​​et af lægemidlerne.

4. Dosering

Dette afsnit af indlægssedlen indsætter detaljer om dosis, der skal administreres i henhold til det formål, som en patient skal bruge den til. Selvom det kan virke som om, et bestemt lægemiddel har ringe eller ingen virkning, eller du bliver virkelig høj af det, må du ikke ændre dosis uden at konsultere din læge.

Der findes lægemidler, hvor en læge kan være nødt til at justere dosis, især når de ordineres til ældre eller til børn. Læger kan også justere dosis hos personer med nyre- eller leverproblemer.

Dette afsnit indeholder information om, hvordan man tager det, samt nødvendige oplysninger om de tidspunkter, hvor du måske har taget mere, end du burde, eller når du tilfældigvis glemmer en dosis.

Læs også: Hvad bruges opioider til?

5. Bivirkninger ifølge indlægssedler i medicinpakker

Læge forklarer medicin

Al medicin kan føre til bivirkninger og uønskede reaktioner. Denne del af indlægssedlen informerer dig om uønskede reaktioner, som et bestemt stof kan forårsage i din krop.

Bemærk, at de fleste lægemidler ikke har nogen bivirkninger, og at de er milde, når de forekommer. Du skal dog kontakte din læge, hvis der er en uønsket virkning eller reaktion.

6. Opbevaring af medicinen

Dette afsnit af en indlægsseddel i en medicinpakke giver detaljer om opbevaringsbetingelserne. Det er vigtigt at opbevare det under de anbefalede temperatur- og fugtighedsforhold.

Konklusion om indlægssedler i medicinpakker

Det er vigtigt at læse denne form for indlægsseddel, fordi den indeholder al den information, du har brug for. Du skal dog altid konsultere din læge eller apotek, hvis du er i tvivl. Og vigtigst af alt, må du aldrig nogensinde selvmedicinere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cerviño López, M. (2010). Farmacovigilancia. Albéitar: Publicación Veterinaria Independiente.

  • Rojas, C. B. (2001). Fases del desarrollo de un nuevo medicamento. Estrategias de Investigación En Medicina Clínica. El Manual Moderno.

  • Aguilar, N. G., & Girón Aguilar Nora, D. R. (2010). Sistema de distribución de medicamentos por dosis unitarias Elaborado por : Honduras OPS / OMS Rosario D´Alessio Asesora Regional en Servicios Farmacéuticos OPS / OMS Octubre 1997. Serie Medicamentos Esenciales Y Tecnologia. https://doi.org/10.1101/093575


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.