Forskellene mellem biseksualitet og panseksualitet

Kender du forskellen mellem biseksualitet og panseksualitet? Læs denne artikel for at finde ud af, hvordan disse to betegnelser adskiller sig fra hinanden.
Forskellene mellem biseksualitet og panseksualitet

Sidste ændring: 09 august, 2022

Vi lever i en tid med store forandringer på det seksuelle område. I løbet af de sidste par årtier har mærkaterne mand/kvinde, heteroseksuel og homoseksuel undergået mange ændringer. Samtidig har vi set andre opstå, som svarer bedre til det eksisterende panorama. Dette har ført til en vis forvirring, f.eks. forskellen mellem biseksualitet og panseksualitet.

Vi lyver ikke, når vi siger, at begge begreber er genstand for en vis grad af kontroverser, misforståelser og endda forskellige konflikter. Faktisk er forskellen mellem biseksualitet og panseksualitet ikke helt afklaret, i hvert fald ikke i dag. Vi vil tale om dette emne i detaljer i denne artikel.

Hvad er biseksualitet?

Nøgent par krammer

For at rydde op i misforståelserne omkring biseksualitet og panseksualitet starter vi med at afklare selve begreberne.

Biseksualitet er et ord, der blev populært i det andet årti af det 20. århundrede. Dengang hentydede det til den romantiske eller seksuelle tiltrækning til begge de to etablerede køn: Mand og kvinde.

Faktisk henviser præfikset bi, som har latinsk oprindelse, til to ting. Så biseksuel henviser til at være tiltrukket af to køn. Husk på, at da begrebet blev opfundet for 50-60 år siden, var kønsbegrebet meget anderledes, end det er i dag.

Derfor er begrebet biseksualitet muteret fra tiltrækning til to køn til tiltrækning til mere end ét køn. Mange af dem, der betegner sig selv som biseksuelle, bruger sidstnævnte betydning. Nogle har naturligvis stadig mere sympati for førstnævnte.

Generelt set, og i hvert fald set fra nutidens perspektiv, er biseksualitet en tiltrækning til mere end ét køn. Dette går til en vis grad imod det præfiks, som ordet består af. På grund af dette mener mange, at begrebet fastholder kønsbinaritet.

I lyset heraf er der opstået alternativer som f.eks. begrebet panseksualitet.

Du vil måske være interesseret i at læse denne artikel: Aseksualitet: Når du ikke føler seksuelt begær

Hvad er panseksualitet?

Heldigvis er det meget nemmere at definere panseksualitet: Det henviser til personer, der enten fysisk eller følelsesmæssigt er tiltrukket af alle køn. I dette tilfælde anvendes det græske præfiks pan, som henviser til en helhed. Det er derfor et ord, der omfatter alle køn, der kan kategoriseres, selv dem, der endnu ikke er blevet defineret.

Selv om det er et ord, der er blevet populariseret i nyere tid, blev det faktisk opfundet for mere end 100 år siden. Ophavsmanden til det var Sigmund Freud, som brugte det i forbindelse med at beskrive det seksuelle instinkt. Selv om det blev brugt før, var det først i 1990’erne, at det kom i mere udbredt brug.

Nogle betragter det som en gren af biseksualitet, da det blev født som en bevægelse inden for biseksualitet. Faktisk betragter mange biseksuelle i dag sig selv som panseksuelle, bl.a. fordi de mener, at det er et mere inkluderende udtryk.

Sidstnævnte løser kernen i problemet med betegnelsen “biseksuel”, da præfikset “pan” gør det muligt at inkludere en bredere vifte af køn.

Hvad er forskellene mellem biseksualitet og panseksualitet?

Som du har set, er forskellene mellem biseksualitet og panseksualitet meget subtile. Selv om der ifølge forskere er en vis enighed mellem dem, der betegner sig selv som det ene og det andet, er det i praksis faktisk en kilde til forvirring. Især (og ikke overraskende) har dette en tendens til at opstå blandt dem, der ikke kategoriserer sig selv inden for disse etiketter.

Nogle eksperter har brugt begrebet biseksuel som et paraplybegreb til at samle alle disse ikke-monoseksuelle præferencer. Hvis vi holder os til det, ville det omfatte panseksuelle, queerpersoner, flydende kønsidentitet osv.

Under alle omstændigheder er mange panseksuelle ikke trygge ved den generelle betegnelse, hovedsagelig på grund af det, vi har diskuteret ovenstående om opretholdelse af binaritet.

Uanset hvad, bør vi huske på, at disse betegnelser blot er betegnelser, som naturligvis aldrig rigtig omfatter det hele. Ligesom begrebet panseksualitet opstod som et alternativ til biseksualitet, er der også opstået andre begreber. Vi har allerede nævnt dem: Queer og flydende kønsidentitet.

Misforståelser om biseksualitet og panseksualitet

Regnbueflag symboliserer biseksualitet og panseksualitet

Inden vi afslutter denne beskrivelse af biseksualitet og panseksualitet, vil vi gerne påpege nogle af de misforståelser, der findes om begge begreber. Den første af disse handler om kønspræference. Selv om der naturligvis er undtagelser, har både biseksuelle og panseksuelle ifølge beviserne en tendens til at have en præference for et af de to køn.

Selv om de er åbne over for at have romantiske eller seksuelle forhold med mere end ét køn eller med alle køn, har de en tendens til at foretrække et af dem. Dette ophæver naturligvis ikke deres tilbøjelighed til andre. Det tipper bare vægten mere til den ene side. Men som vi allerede har påpeget, kan der altid findes undtagelser!

En anden misforståelse om begge begreber kan findes i påstanden om, at alle praktiserer polyamory. Således antager mange, at de har forhold til tre eller flere personer på samme tid.

Flere misforståelser

Denne seksualitet bliver også ofte fejlagtigt forbundet med promiskuitet eller utroskab. Selv om der er biseksuelle og panseksuelle, der opretholder disse handlinger, er monogami i virkeligheden stadig den mest almindelige form blandt dem alle.

Som det sidste er en anden udbredt myte, at biseksualitet eller panseksualitet blot er en fase, eller at det blot er på mode. En biseksuel eller panseksuel person identificerer sig ikke som sådan for at tiltrække opmærksomhed eller for at opleve en fase. Når det er sagt, er deres valg udelukkende deres eget alene, og det bør respekteres.

Hvis du identificerer dig som biseksuel eller panseksuel, afhænger din brug af udtrykket af, hvilken af dem du føler størst sympati eller komfort med. Under alle omstændigheder kan du også altid undvære dem for at slippe for etiketter helt og holdent.

Det kan interessere dig ...
Sapioseksualitet: Tiltrækningen til kloge mennesker
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sapioseksualitet: Tiltrækningen til kloge mennesker

Intelligens er et træk, som tiltaler mange. I tilfælde af sapioseksualitet bliver det til den mest afgørende faktor, når det kommer til tiltrækning...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Flanders, C. E. Under the bisexual umbrella: Diversity of identity and experience. 2017.
  • Flanders, C. E., LeBreton, M. E., Robinson, M., Bian, J., & Caravaca-Morera, J. A. (2017). Defining bisexuality: Young bisexual and pansexual people’s voices. Journal of Bisexuality. 2017; 17(1): 39-57.
  • Galupo, M. P., Ramirez, J. L., & Pulice-Farrow, L. “Regardless of their gender”: Descriptions of sexual identity among bisexual, pansexual, and queer identified individuals. Journal of Bisexuality. 2017; 17(1): 108-124.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.