5 sætninger, du bør undgå at sige til din partner

Vil du gerne vide, hvad du bør undgå at sige til din partner for at undgå at komme op at skændes? Din holdning og tone er afgørende. Få mere at vide i dette indlæg.
5 sætninger, du bør undgå at sige til din partner

Last update: 28 december, 2021

Kommunikation i et forhold er meget vigtig. Men nogle gange kan vi misbruge den tillid, vi har til vores partner. Det er vigtigt at holde sig tilbage, før man siger visse sætninger eller ord. Vil du gerne vide, hvad du bør undgå at sige til din partner? Hvis ja, så læs videre i denne artikel!

Uanset hvor længe I har været i et forhold, eller om I “fortæller hinanden alt”, har I sikkert allerede skændtes ved mere end én lejlighed, og I har sikkert også sagt noget, som I senere har fortrudt. Måske mente du i det øjeblik, at det, du sagde til din partner, var en simpel kommentar.

Men dine ord kan have såret deres følelser og ført til et større skænderi. Lad os se på nogle ting, du altid bør undgå at sige.

Sætninger, du bør undgå at sige til din partner

Par skændes på sofa

Det handler ikke om at holde mund og ikke sige, hvad vi føler eller tænker, men snarere om, hvordan vi udtrykker det. Vi bruger ofte sætninger, tonefald eller ord, der fører til forvirring eller skænderier.

Konflikter i et forhold er imidlertid almindelige og for mange forventelige. Vi kan trods alt ikke komme perfekt ud af det med hinanden 24 timer i døgnet, 365 dage om året.

Selv om vi måske er “perfekte for hinanden”, vil der være nogle lejlighedsvise øjeblikke med spændinger. En måde at reducere negative møder eller kritik på er at være opmærksom på, hvad vi siger. Derfor vil vi gerne fortælle dig, hvad du bør undgå at sige til din partner, enten midt i et skænderi eller før det.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Grunde til, at nogle mennesker ikke indrømmer fejltagelser

1. Undgå at sige sætninger med “altid” eller “aldrig” til din partner

Disse to ord, der virker så “harmløse”, kan skabe mange problemer, hvis vi bruger dem som en bebrejdelse. “Du tager aldrig opvasken, når du er færdig med at spise” eller “Jeg skal altid gøre, som du siger” er klare eksempler på misbrug af disse to ord.

Skarpe beskyldninger minimerer chancerne for at få en venlig eller konstruktiv samtale.

Hvis du bruger begge ord i begyndelsen af sætningen, prædisponerer du den anden til at lukke sig eller forsvare sig. Så hører du kun det, du forventede at høre!

Det er nødvendigt at ændre fokus i dit sprog. F.eks: “Jeg vil gerne have, at du rydder op efter middagen” eller “Vi kunne gøre det fra mit synspunkt denne gang”. Selv om du i bund og grund siger det samme, er din tone anderledes og indbyder til dialog og hjælp eller deltagelse.

Par diskuterer over ting, man bør undgå at sige til hinanden

2. Undgå at sige “Sådan skal det gøres”

Dette er endnu en sætning, som du bør undgå at sige til din partner, da den skaber en reaktion, der minder om den foregående. Enhver, der hører et “sådan her gør man” eller “jeg gør det bedre”, føler sig højst sandsynligt nedgjort og angrebet. Her afhænger det selvfølgelig også af den tone, vi bruger.

Men i de fleste tilfælde skaber det problemer at spille “ekspert” og fortælle nogen, at vedkommende “ikke kan gøre det”. I stedet anbefaler vi, at du er lidt blødere i din måde at udtrykke dig på og bruger sætninger som f.eks: “Jeg vil gerne vise dig, hvordan jeg gør det” eller “Vil du have mig til at vise dig, hvordan jeg gør det?”.

Husk at lade samtalen være åben og lade den anden deltage. Aldrig må det ende med at være ensidigt.

3. “Jeg sagde det jo”

Dette udtryk antyder “overlegenhed” over for den anden.

Ingen kan lide at blive irettesat, og da slet ikke af sin partner. Det velkendte “Jeg sagde det jo” praler, anklager, demonstrerer svigt, skaber skænderier og kan endda betragtes som mishandling. Hvis du ikke bryder dig om at blive behandlet som et fjols eller nedgjort, skal du heller ikke gøre det mod din partner!

I stedet for at bruge disse fire meget sårende ord, som du bør undgå at sige til din partner, kan du vælge noget i stil med: “Hvad kan vi gøre, så det hele bliver godt næste gang?” eller “Vil du have mig til at hjælpe dig med at finde på måder at forbedre det på?”

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: De mest almindelige fejl, når du indleder en samtale

4. “Min eks gjorde det anderledes”

Sammenligninger er ikke gode, især ikke når det kommer til forhold. Det, der er sket i fortiden, skal forblive i fortiden. Du bør under ingen omstændigheder sige: “Min eks gjorde det på den måde”, heller ikke bare for sjov. Du kan være sikker på, at den anden person ikke vil bryde sig om noget som helst af dette.

Det kan være ret sårende at blive sammenlignet med en person, der tidligere var i din elskedes liv, især hvis sammenligningen sætter din eks på en piedestal. “Min eks slog græsplænen uden at blive bedt om det” eller “min eks lavede verdens bedste pasta” osv. er alle meget sårende ting at sige.

Sæt dig i din partners sted og tænk: Hvordan ville du have det, hvis han eller hun hele tiden talte om sin eks og sammenlignede vedkommende med dig? Du ville sikkert ikke bryde dig en døjt om det!

Kvinbde græder, mens mand sidder i baggrunden

5. Undgå at sige “Jeg stoler ikke på dig”

At holde op med at stole på hinanden er meget smertefuldt. Der er ingen tvivl om dette. Men nogle gange er det os selv, der har en forkert opfattelse af, hvad vores partner fortæller os. Vi kan endda fejlagtigt stole på jalousi, usikkerhed eller tidligere erfaringer.

Hvis du har mistanke om, at din partner ikke fortæller dig sandheden eller skjuler noget for dig, kan du i stedet for at formidle din usikkerhed eller skepsis med et direkte “Jeg stoler ikke på dig” prøve en anden teknik.

Du kan sige noget i stil med: “Den historie, du fortæller mig, passer bare ikke” eller “Jeg har en fornemmelse af, at du ikke er helt ærlig over for mig”. På denne måde undgår du direkte beskyldninger.

Du giver også den anden person mulighed for enten at reflektere over det, han/hun siger, eller at gøre en ekstra indsats for at forklare det mere detaljeret eller præcist igen.

Det kan være svært at undgå skænderier med din partner, men det er ikke umuligt. Det er blot nødvendigt at undgå visse sætninger og at skabe unødig gnidning.

It might interest you...

Jeg-budskaber: En god kommunikationsstrategi
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Jeg-budskaber: En god kommunikationsstrategi

Jeg-budskaber er et yderst nyttigt kommunikationsredskab, når du ønsker at udtrykke dine tanker eller følelser, uden at du sårer din partner.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.