Hvad er interkøn?

Ved du, hvad interkøn er? I denne artikel vil vi diskutere dets karakteristika, hvordan det klassificeres og nogle misforståelser om det.
Hvad er interkøn?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Størstedelen af befolkningen fortolker seksualitet ud fra et binært synspunkt. Det vil sige, at de bruger betegnelserne mand og kvinde. I de sidste par årtier har vi imidlertid set en opvågnen af, hvordan kønnene kategoriseres. I mange tilfælde er dette understøttet af videnskabelige beviser. I dag vil vi tale om interkøn og dets karakteristika.

Interkøn er en betegnelse, der afviger fra andre mere almindelige betegnelser som f.eks. transkønnet eller transseksuel. Mange mennesker er dog helt uvidende om dens betydning. I denne artikel vil vi omhyggeligt forklare, hvad det er, hvorfor du bør vide noget om det, og nogle almindelige misforståelser.

Karakteristika for interkøn-personer

Interkøn er et generelt ord, der bruges til at beskrive forskellige tilstande, der er kendetegnet ved ændringer i en persons seksuelle, reproduktive, hormonelle eller genetiske anatomi. Dette udelukker brugen af klassiske mandlige eller kvindelige standarder.

Udtrykket er relativt nyt. I et dokument offentliggjort i 2006 blev Lawson Wilkins Pediatric Endocrine Society (LWPES) og European Society for Pediatric Endocrinology (ESPE) enige om at kalde alle disse tilstande for “forstyrrelser i den seksuelle udvikling”.

Brugen af denne betegnelse er ikke ukontroversiel, da nogle forskere også bruger den til at gruppere Klinefelters syndrom eller Turners syndrom. Uanset terminologien er det vigtige punkt, at en interseksuel person er karakteriseret ved genital, hormonel eller genetisk tvetydighed (sidstnævnte er dog mere kontroversielt).

En person kan f.eks. have mandlige kønsorganer udvendigt, men kvindelige organer indvendigt (eller omvendt). Det kan også henvise til mænd med en meget lille penis eller kvinder med en meget stor klitoris. En forstyrrelse i den genetiske sekvens kan give XX (mandlige) eller XY (kvindelige) celler hos den samme person.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Hvad er genmutationer og hvad betyder de?

Hvis brugen af terminologi er genstand for kontroverser, er klassifikationen det også. Der tales ofte om interkønstilstande.

Problemet er, at selv om interkøn har været genstand for undersøgelser af tusindvis af forskere, er det en paraplytilstand uden faste parametre for bestemmelse. I mange tilfælde er tildelingen af interkøn-betegnelsen subjektiv, som vi vil se nedenstående.

Tegn, der symboliserer interkøn

Mandlig pseudohermafroditisme

Denne gruppe omfatter personer med testikler eller kønsorganer, der ikke er fuldt udviklede. Den har underkategorier (mild, svær eller atypisk).

Den vigtigste tilstand i denne kategori er androgeninsensitivitetssyndromet, også kendt som Morris-syndromet. Nogle af dens kendetegn er som følger:

 • En uudviklet vagina.
 • Fravær af armhule- og kønsbehåring.
 • Testosteronniveauer svarende til dem hos en sund mand.

Kvindelig pseudohermafroditisme

Dette er også kendt som medfødt binyrebarkhypoplasi eller i nogle sammenhænge adrenogenitalt syndrom. Det er opdelt i klassisk, mildt, maskuliniserende og atypisk.

Nogle kendetegn i denne gruppe er følgende:

 • En fænotype med maskuline karaktertræk.
 • En normal vagina og livmoder i klassiske eller milde tilfælde, eller – i mere maskuline tilfælde – de ydre kønsorganer har en tendens til at udvikle et maskulint udseende.
 • En hypertrofieret klitoris.

Ægte hermafroditisme

Ægte hermafroditisme er en tilstand, der henviser til personer, der er født med både æggestokke og testikelceller. Ifølge beviserne er de mest almindelige symptomer tvetydige kønsorganer, klitorishypertrofi og hypospadi (urinrørets åbning er ikke ved spidsen af penis). Under alle omstændigheder har personen både testikler og æggestokke.

Vi tror, at du gerne vil læse: Aseksualitet: Når du ikke føler seksuelt begær

Gonadal dysgenese

Som det sidste henviser gonadal dysgenese til forskellige tilstande, der er kendetegnet ved nedsat udvikling af gonaderne (æggestokke eller testikler). Forskere påpeger, at den mest almindelige er Turners syndrom, som vi allerede har nævnt, med 1 tilfælde pr. 2500 fødsler.

Blandt de særlige kendetegn fremhæver vi følgende:

 • Fravær af pubertet.
 • Infertilitet.
 • Seksuel infantilisme.
 • Fravær af sekundære kønskarakteristika.
Illustration af kromosomer

Disse fire kategorier bruges til at beskrive tilfælde af interkøn. Mange mennesker kan naturligvis inddeles i flere af dem, og betegnelserne er nogle gange ikke tilstrækkelige til at forklare deres situation fuldstændigt.

Hvor udbredt er interkøn?

På grund af tvetydigheden i begrebet interkøn, og fordi diagnosen ofte stilles subjektivt, ved man ikke, hvor udbredt det er at være interseksuel. Biolog og ekspert i kønsforskning Anne Fausto-Sterling foreslog for et par årtier siden, at antallet af interkøn-personer kunne ligge på omkring 1,7% af samfundet.

Dette tal er ikke uomtvisteligt, da nogle forskere har kritiseret det kraftigt. De hævder, at prævalensen er lavere, da mange tilstande, der falder ind under de ovenstående kategorier, ikke kan betragtes som en del af interkøn. I den forstand kunne det faktiske tal være omkring 0,018%.

Det er vigtigt at tilføje endnu en variabel: Det er ikke alle interkøn-personer, der får stillet en diagnose. Faktisk når mange af dem frem til slutningen af deres liv uden at være klar over deres tilstand. Dette sker med genetiske sygdomme eller med sygdomme, hvor den ydre kønsudvikling ikke er blevet ændret.

Misforståelser om interkøn

For at afslutte denne artikel om interkøn vil vi gerne påpege nogle misforståelser om interseksualitet.

I begyndelsen sagde vi, at det ikke skal forveksles med begrebet transkønnet eller transseksuel. En interseksuel person er hverken transkønnet eller transseksuel.

Selv om det er rigtigt, at en interseksuel person på et tidspunkt i sit liv kan identificere sig som transkønnet, betyder det ikke, at alle betragtes som transkønnede. Ligeledes betyder behandlingsmuligheder baseret på kirurgi eller hormoner ikke, at de bliver transkønnede.

Dette fører til den næste misforståelse: At det er en tilstand, der altid skal behandles i barndommen. Som Amnesty International påpeger, kan konsekvenserne heraf mærkes psykologisk, i kønsidentitet, sundhed og sexliv.

Under alle omstændigheder er mange af indgrebene unødvendige eller kan betinge barnets fremtid, så det er bedst at vente, til barnet selv træffer en informeret beslutning.

En anden misforståelse er, at alle har et kvindeligt eller androgynt udseende. Mange tilfælde af interseksualitet har imidlertid intet at gøre med det fysiske udseende.

Som det sidste er det, selv om vi har brugt begrebet hermafrodit i klassifikationskategorierne, et begreb, som kun meget få interseksuelle personer identificerer sig med. Det bruges kun i medicinsk litteratur. • Breehl, L., & Caban, O. Genetics, Gonadal Dysgenesis. StatPearls [Internet]. 2020.
 • Hughes, I. A., Houk, C., Ahmed, S. F., Lee, P. A., & Society, L. W. P. E. Consensus statement on management of intersex disorders. Journal of pediatric urology. 2006; 2(3): 148-162.
 • Sax L. How common is intersex? a response to Anne Fausto-Sterling. J Sex Res. 2002 Aug;39(3):174-8.
 • Yordam N, Alikasifoglu A, Kandemir N, Caglar M, Balci S. True hermaphroditism: clinical features, genetic variants and gonadal histology. J Pediatr Endocrinol Metab. 2001 Apr;14(4):421-7.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.