Forskellene mellem creme og bodylotion: Hvad er de til?

Både creme og bodylotion er begge udviklet til at støtte hudens sundhed. Begge produkter er dog forskellige alt efter hudens behov. Vi fortæller dig her, hvad de hver især er nyttige til.
Forskellene mellem creme og bodylotion: Hvad er de til?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 22 oktober, 2022

Der findes en type creme og bodylotion til hver hudtype. Selv om de to alternativer forfølger praktisk talt de samme mål, er det din huds egenskaber, der bør afgøre, hvilken af dem du skal bruge.

Den spanske organisation for sund hud understreger vigtigheden af huden som en mekanisk barriere med immunforsvarsmæssige egenskaber, der arbejder i forbindelse med resten af kroppen. Hvis denne barriere mister sin effektivitet, kan der opstå tørhed eller dermatologiske sygdomme.

Det er her, at både creme og bodylotion kommer i spil, da de er produkter, der tilbyder et ekstra lag beskyttelse mod tørhed og miljøforurenende stoffer. Lær alt om, hvordan disse stoffer virker.

Hvad er en kropscreme, og hvad er dens fordele?

Kropscremer er formler, der er fremstillet med en blanding af olier, vand og blødgørende stoffer. Konsistensen er tykkere sammenlignet med andre muligheder. Dette skyldes vandindholdet, som ligger mellem 60 % og 70 %, hvilket giver større homogenitet.

De udøver fugtgivende kraft på huden og trænger dybt ind i huden for at blokere for vandtab. Den tunge formulering af cremerne er udformet til at tage sig af den tykke dermis, i modsætning til sarte væv, som f.eks. ansigtet.

Generelt har de ingredienser, der indgår i kropscremer, en tendens til at komme fra naturen. Kokosolie, blomster og urter er blandt de ekstrakter, der er udvalgt til at fugte, blødgøre og lindre hudens tilstand.

Cremer kan være fugtgivende – det vil sige, at de absorberer eller bevarer hudens naturlige olier. Der findes også fugtighedscremer, som foreslås til at tilføre olie til hud, der er beskadiget af tørhed.

Fordelene ved kropscreme

 • Det forhindrer irritation: Det er muligt at behandle kløe eller udslæt ved at påføre kropscreme et par gange om dagen for at genoprette dermis’ blødhed.
 • Kropscreme giver næring og vitaminer: Ligesom huden i ansigtet kræver huden på resten af kroppen næring. Når du får for vane at bruge creme, får du som resultat en attraktiv hud uden mathed, og det er sundt.
 • Den kan beskytte din hud mod ultraviolette (UV) stråler: Mange kropscremer indeholder solcreme for at hjælpe med at forebygge pletter og strålingsskader. De er dog ikke en erstatning for solcreme.
 • Kropscreme er ideel til ru områder: Ben, fødder, hænder og albuer har en tendens til at revne mere end andre områder af kroppen. Dette gælder især i koldt vejr, hvor tykke cremer kan hjælpe med at forhindre revner.
Kvinde smører creme på sit ben

Cremer er mere tyktflydende og mindre vandige. Det giver dem større evne til at skabe barrierer på huden.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hudpleje efter voksning

Hvad er en bodylotion, og hvad er dens fordele?

Bodylotions er derimod produkter med en lavere viskositet og er lettere end cremer. Huden absorberer disse blandinger hurtigt, hvorved den vandige virkning fordamper og efterlader en forfriskende, blødgørende og beroligende fornemmelse.

Lotion er beregnet til at fugte. De indeholder 70-80 % vand, hvilket er gunstigt for normal til kombineret hud. De vigtigste ingredienser i denne type dermatologiske produkter er blødgørende stoffer, undertiden kombineret med okklusive stoffer som f.eks. olier.

Hyaluronsyre, mælkesyre og squalen er aktive ingredienser i bodylotion. Her er nogle andre fordele ved lotions:

 • De er velegnede til daglig brug: Takket være deres lethed kan du anvende dem hver dag.
 • Bodylotions er fugtgivende: Den fugtgivende evne har kraftige ingredienser, hvilket bevarer fugten.
 • Lotions kan hjælpe med at forlænge effekten af selvbruner: Ved at være tilstrækkeligt fugtgivende bidrager lotions til at forlænge selvbrunerens varighed.
 • De er gode til fedtet hud: De er ikke klæbrige og tykke, så de er gode til fedtet hud. Faktisk er det muligt at anvende lotion på en del af kroppen, der ikke har brug for så meget fugt, mens man anvender creme på en anden del af kroppen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fire ideer til at reducere tør hud

Anbefalinger til bedre virkning af creme og bodylotion

Huden ser meget sundere ud, når du plejer den indefra og ud. Det betyder, at du ikke bør overlade alt arbejdet til cremer eller lotions. Sørg altid for at drikke mindst 8 glas vand hver dag.

Få også nok hvile. Så længe du sover mindst 8 timer om dagen, hjælper du hudens velvære.

Spis en afbalanceret kost, så kroppen får de vitaminer og mineraler, der har indflydelse på hudens sundhed. Blandt de fødevarer, der samarbejder med hudens gode udseende, skiller følgende sig ud:

 • Agurk.
 • Laks.
 • Papaya.
 • Appelsin.
 • Avocado.
 • Spinat.
 • Gulerod.
 • Nødder.
 • Fødevarer med et højt indhold af omega-3-fedtsyrer.
Fødevarer, der er rige på omega-3

Fødevarer, der er rige på omega-3-fedtsyrer, bidrager til hjertekarsystemets sundhed og hudens vitalitet.

Hvordan kan du vælge mellem creme og bodylotion?

Både creme og bodylotion helbreder tør hud og gør den glat og jævn. Til daglig fugtpleje er det tilrådeligt at bruge lotion. Cremer bør gemmes til tilfælde, der kræver intens fugtpleje. Det er dog vigtigt at understrege, at dette ikke bør være en regel eller begrænsende faktor. Det er vigtigt at bruge mindst én af dem.

Ifølge American Academy of Dermatology bør du rådføre dig med din specialist om det rette produkt til din hudtype, og når du vælger, bør du overveje, hvor alvorlig den tørhed, du oplever, er.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.