Årsager til, at du bør drikke vand med agurk og citron

Har du prøvet det? Her er fem gode grunde til, at du bør drikke vand med agurk og citron. Plus, det er også lækkert!
Årsager til, at du bør drikke vand med agurk og citron
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Vand med agurk og citron er en af de naturlige og sunde forfriskninger, som vi kan tilberede og nyde derhjemme, når vi har lyst. Om sommeren er det særligt forfriskende og lækkert. Vi kan dog også nyde det resten af året efter f.eks. træning.

En af de store fordele ved denne drik er, at den hydrerer og opfrisker øjeblikkeligt. Dens ingredienser (citronsaft og agurk) går meget godt sammen. Derfor er resultatet meget behageligt for ganen, og vi behøver normalt ikke at tilføje andet.

I nogle tilfælde beslutter nogle mennesker dog at tilføje et strejf af frisk mynte samt en smule honning og ingefær.

Har du prøvet det endnu? Hvis du ikke har prøvet vand med agurk og citron, er her nogle gode grunde til at gøre det!

Fordelene ved vand med agurk og citron sammenlignet med kommercielt aromatiseret vand

Vand med agurk og citron

I de senere år er aromatiseret vand, infusioner og hjemmelavede læskedrikke generelt blevet meget populære. Derfor kan man finde mange typer vand med smag af citron, appelsin, blandet frugt, grøntsager osv. i butikkerne.

Disse muligheder er dog ikke de bedste til hverdag, da de indeholder tilsat sukker og andre stoffer, der ikke gavner vores sundhed.

Her er et par grunde til, at vi bør undgå dem:

 • Smagstilsat vand i supermarkedet indeholder ofte sukralose (et kunstigt sødemiddel).
 • Et andet almindeligt element i disse typer flaskevand er acesulfamkalium (en anden type kunstigt sødemiddel).
 • Desuden er der ofte tilsat farvestoffer, hvilket gør disse drikkevarer attraktive, men ikke ligefrem sunde.

Faktisk er der i en litteraturgennemgang offentliggjort i Nutrition Reviews fastslået, at den tilgængelige dokumentation om brugen af kunstige sødestoffer er modstridende.

Mens nogle undersøgelser fastslår, at de ikke skaber større ændringer i vores glukosemetabolisme, bekræfter andre, at de har skadelige virkninger. I den forstand er det bedst at reducere forbruget af dem.

Så hvorfor ikke selv tilberede en lækker saft? Med et par agurker, saften fra en citron og en liter vand har vi allerede den perfekte base for vores egen hjemmelavede sunde forfriskning!

Her er et par gode grunde til at begynde at drikke vand med agurk og citron.

1. Det hydrerer, forfrisker og indeholder antioxidanter

Vand er vigtigt for alt liv. Uden det ville kroppen ikke være i stand til at udføre mange af sine funktioner korrekt. Derfor er det nødvendigt at indtage det dagligt i tilstrækkelig mængde. Mindst 8 glas om dagen er anbefalingen.

En god måde at øge dit vandforbrug på – hvis du ikke er god til at drikke vand – er gennem naturlig sodavand, f.eks. vand med agurk og citron. Denne type drikkevarer er rig på vand og hjælper ikke kun med at hydrere kroppen, men også med at forfriske og slukke tørsten.

Agurk har flere polysakkarider, som har antioxidant aktivitet, ifølge en undersøgelse, der er offentliggjort i International Journal of Biological Macromolecules. Denne aktivitet hjælper med at reducere koncentrationen af forbindelser i kroppen, der er kendt som frie radikaler, hvilket reducerer skader på cellerne.

Læs: 5 grunde til at du ikke bør drikke vand på flaske

2. Det kan hjælpe med at dæmpe følelsen af sult

En anden fordel ved at indtage vand med agurk og citron er, at det kan hjælpe med at dulme sulten på tidspunkter, hvor vi har trang til at spise og har lyst til at snacke noget. Dette hjælper os til gengæld med at undgå alt det, der blot er skrald for kroppen, og som kan få os til at tage let på i vægt.

Der er dem, der ikke kun indtager denne naturlige forfriskning i øjeblikke med følelsesmæssig sult, men også drikker et glas før deres hovedmåltid for at undgå overspisning (noget, der er meget almindeligt hos folk, der lige er begyndt at tabe sig og indføre sunde livsstilsvaner).

Således kan vand med agurk og citron hjælpe folk med at tabe sig. Desuden mindsker det behovet for at drikke sodavand eller andre sukkerholdige drikkevarer, hvilket kan være med til at fremskynde vægttabet.

Vi tror, du måske vil kunne lide at læse: Sådan kan man hurtigt skære ned på kalorier

3. Det kan hjælpe dig med at passe på din huds sundhed

Noget så vigtigt som at holde sig godt hydreret på daglig basis er meget gavnligt for hudens sundhed. Hvis vi ønsker at holde vores hud smuk, sund og frisk, bør vi derfor undgå at indtage industrielle drikkevarer og i stedet vælge muligheder som vand med agurk og citron.

Her er nogle af fordelene ved denne drik for din hud:

 • Agurker er gode allierede for huden, fordi de har et højt vandindhold og en vis mængde vitaminer og mineraler.
 • Citron er ikke kun en frugt, der er rig på C-vitamin, men også på antioxidanter, som er en anden af hudens bedste allierede.
 • Desuden anses blandingen af citron og agurk for at være afgiftende, så den bruges ofte i forskellige hudplejeopskrifter. Faktisk er en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Fytoterapi fastslår, at agurk kan hjælpe med at fjerne lommer af akkumuleret affald i kroppen samt kemiske giftstoffer.

4. Vand med agurk og citron kan hjælpe med at bekæmpe væskeophobning

Lækker vand med agurk og citron

Foruden at agurk og citron hjælper kroppen med at hydrere, hjælper det også med at bekæmpe væskeophobning, hvilket hjælper med at regulere blodtrykket (noget, som mange mennesker med forhøjet blodtryk kan sætte pris på).

For at forstærke denne effekt, tilføjer nogle mennesker lidt ingefær til drikken, hvilket også tilføjer et krydret og aromatisk præg. Man skal dog være forsigtig med denne rod, da den er kontraindiceret i mange tilfælde.

Sådan tilbereder du vand med agurk og citron derhjemme

Det er meget enkelt at lave denne forfriskende drik, og du skal kun bruge halvanden liter drikkevand, en mellemstor agurk og to citroner. Hvis du ønsker det, kan du inkludere 10 mynteblade, en teskefuld honning og en halv teskefuld stødt ingefær i tilberedningen for at forbedre smagen.

 1. Først skal du vaske og skære agurken og citronerne i meget tynde skiver.
 2. Derefter skal du blot tilsætte alle ingredienserne til vandet og lade blandingen stå på køl i mindst 8 timer. Nogle tilføjer andre ingredienser til blandingen ud over de nævnte. Dette afhænger dog af din særlige smag og dine behov.

Nu hvor du kender nogle af fordelene ved at indtage vand med agurk og citron samt ved, hvordan man laver det, vil du så give det et forsøg? Ved du allerede, hvilken opskrift du måske bedst kan lide?

Hvis du stadig ikke er sikker, skal du ikke være bekymret. Du kan altid starte med den mest klassiske opskrift: Citronsaft, agurk og frisk vand er alt, hvad du behøver!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027
 • Jalkute Shri Shivaji Mahavidyalaya, C. B., Ghosh, J., Author, C., Ghosh, J. S., Dhanavade, M. J., Jalkute, C. B., & Sonawane, K. D. (2011). Study Antimicrobial Activity of Lemon (Citrus lemon L.) Peel Extract. British Journal of Pharmacology and Toxicology.
 • Plader, W., Burza, W., & Malepszy, S. (2007). Cucumber. In Biotechnology in Agriculture and Forestry. https://doi.org/10.1007/978-3-540-36752-9_10
 • Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., & Sarkar, B. K. (2013). Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2012.10.003
 • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
 • Lee YJ, Lee M, Wi YM, Cho S, Kim SR. Potassium intake, skeletal muscle mass, and effect modification by sex: data from the 2008-2011 KNHANES. Nutr J. 2020 Aug 29;19(1):93.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.