Forskellene mellem kollagen fra kvæg og fisk

I nogle år har eksperter debatteret om, hvilken type kollagen der er bedst. Hvad siger videnskabelige beviser om kollagen fra kvæg og fisk? Hvad er forskellene mellem dem? Læs med for at finde ud af det!
Forskellene mellem kollagen fra kvæg og fisk

Sidste ændring: 25 august, 2022

De seneste år har salget af kosttilskud med kollagen fået folk til at undre sig over, hvilken type der er bedst, når det kommer til kollagen fra kvæg og fisk. Der er dog flere kontroverser og studier om det. Kender du de primære forskelle mellem kollagen fra kvæg og fisk?

Kollagen er det protein, der er mest af i menneskekroppen. Det findes også i mange forskellige dyr. Ifølge et studie udgivet i Journal of Cosmetic Dermatology er det et af de primære komponenter i huden, knogler, led og blodkar.

I dag er det et populært kosttilskud, som har sundhedsmæssige fordele. Det er endda populært i kosmetikindustrien, eftersom det lader til at forsinke aldringsprocessen.

Men hvilken type kollagen anbefaler eksperter?

Kollagen fra kvæg og fisk

Du kan finde adskillige kosttilskud baseret på kollagen på markedet, hvor dem fra kvæg og fisk skiller sig ud. Eksperter tilskriver dem en række egenskaber, såsom at de kan hjælpe med at holde hud og led sunde. Og selvom nogle studier bakker op om dette, er der opstået en debat om, hvilken type der er bedst.

Det er gængs at se reklamer, der påstår, at kollagen fra fisk “er nemmere at fordøje end kollagen fra kvæg”. Eksperter siger, at det har næsten mirakuløse effekter på helbredet.

Man bliver dog nødt til at vide, at alle typer kollagen minder om hinanden, og når først de et blevet indtaget, mærker kroppen knap nok forskellen.

Med andre ord har kollagen fra fisk ikke en bedre biologisk værdi, fordøjelse og egenskaber end kollagen fra kvæg. Det, der gælder i begge tilfælde, er deres grad af hydrolyse, som er det, der giver kroppen mulighed for at optage det.

Processen med hydrolyse kaldes også “fragmentering” eller “præ-fordøjelse” og består af elimineringen af fedt og uønskede materialer for kun at få aminosyrer (som er det, kroppen bruger). Uanset dets kilde er det kun det kollagen, der er blevet tilstrækkeligt hydrolyseret, som formår at nå vævene, der bruger dette næringsstof.

Kollagen molekyle

Måske denne artikel også vil interessere dig: Disse 8 fødevarer tilfører mest kollagen til din hud

Er der nogen forskelle mellem kollagen fra kvæg og fisk?

De primære forskelle mellem disse to typer tilskud af kollagen er deres kilde. Mens kollagen fra fisk kommer fra fiskenes hud, ben og skæl, kommer kollagen fra kvæg fra knogler og hud fra dyr såsom køer, bisonokser og bøfler.

Et andet karaktertræk, som adskiller dem, er deres kildes miljø, eftersom den ene er fra havet, og den anden er fra land. Eksperter mener, at miljøet, som dyrene lever i, kan påvirke kvaliteten af tilskuddet. Selvom der er behov for flere beviser, har nogle studier konkluderet dette.

For eksempel viser forskning udgivet i det medicinske tidsskrift, Marine Drugs, at kollagen fra fisk øger typen af kollagen I og II i kroppen. Det er derfor gavnligt for hud og brusk.

I mellemtiden indikerer et studie, som blev udgivet i tidsskriftet, Nutrients, at kollagen fra kvæg øger kollagen af typen I og III. De kan hjælpe med at forebygge rynker, fremme elasticitet og øge hudens fugtighed. Nogle studier nævner også, at det kan gavne leddene.

Prisen: En betydelig forskel

En forskel, som er værd at nævne, mellem de to typer af kollagen, er prisen. Som vi har nævnt ovenstående, er markedsføringen bag “forstærkelsen” af fordelene ved tilskud med kollagen fra fisk. Det har også påvirket deres pris.

Eftersom det er et relativt nyt produkt, og der er blevet udgivet flere studier af det, koster det mere end kollagen fra kvæg. Nogle virksomheder tilbyder faktisk meget dyre varianter, selv når de kommer fra billige arter.

Men som vi nævnte ovenstående, er det vigtige, foruden dets oprindelse (hav eller land), at sikre, at produktet er hydrolyseret, så ens krop kan fordøje det. Hvis man vil købe disse tilskud, skal man derfor bekræfte deres grad af hydrolyse, før man træffer en beslutning.

Der er ikke noget, der hedder plantebaseret kollagen

Kollagen er et protein, som findes i mennesker og dyr. Det er ikke sandt, at nogle planter indeholder det, ikke engang en lille mængde. Der er blevet spredt information om, at vi kan optage kollagen fra fødevarer såsom tang.

Men det passer overhovedet ikke, eftersom disse plantekilder ikke indeholder kollagen, fordi de ikke har brug for det. I stedet har de gelélignende, fibrøse strukturer (der minder om kollagen), som industrien har døbt “plantebaseret kollagen”. De indeholder dog ikke de samme egenskaber, som dette protein.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: 7 fordele ved at tage kollagen dagligt

Ting, man bør huske på omkring kollagen fra kvæg og fisk

Eksperter har studeret tilskud med kollagen fra kvæg og fisk i dybden på grund af deres potentielle sundhedsmæssige fordele. De har i særdeleshed konkluderet, at de er gavnlige for hud og ledDer er dog ikke nok beviser til at slå fast, at den ene type er bedre end den anden.

Generelt indeholder kollagen den samme mængde aminosyrer uanset dets oprindelse. Det vigtige er at sikre, at kollagen er hydrolyseret for at sikre god fordøjelse og biotilgængelighed.

Det kan interessere dig ...
Hvad er kollagenpeptider?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er kollagenpeptider?

Kollagenpeptider er tilskud, som forbedrer hudens udseende. De tilbyder derudover også en række andre fordele for sundheden. Hvad siger eksperterne...  • Avila Rodríguez MI, Rodríguez Barroso LG, Sánchez ML. Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications. J Cosmet Dermatol. 2018 Feb;17(1):20-26. doi: 10.1111/jocd.12450. Epub 2017 Nov 16. PMID: 29144022.
  • Vollmer DL, West VA, Lephart ED. Enhancing Skin Health: By Oral Administration of Natural Compounds and Minerals with Implications to the Dermal Microbiome. Int J Mol Sci. 2018;19(10):3059. Published 2018 Oct 7. doi:10.3390/ijms19103059
  • León-López A, Morales-Peñaloza A, Martínez-Juárez VM, Vargas-Torres A, Zeugolis DI, Aguirre-Álvarez G. Hydrolyzed Collagen-Sources and Applications. Molecules. 2019;24(22):4031. Published 2019 Nov 7. doi:10.3390/molecules24224031
  • Silva TH, Moreira-Silva J, Marques AL, Domingues A, Bayon Y, Reis RL. Marine origin collagens and its potential applications. Mar Drugs. 2014;12(12):5881-5901. Published 2014 Dec 5. doi:10.3390/md12125881
  • Song H, Zhang S, Zhang L, Li B. Effect of Orally Administered Collagen Peptides from Bovine Bone on Skin Aging in Chronologically Aged Mice. Nutrients. 2017;9(11):1209. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111209
  • Liu J, Zhang B, Song S, et al. Bovine collagen peptides compounds promote the proliferation and differentiation of MC3T3-E1 pre-osteoblasts. PLoS One. 2014;9(6):e99920. Published 2014 Jun 13. doi:10.1371/journal.pone.0099920
  • Hoyer B, Bernhardt A, Heinemann S, Stachel I, Meyer M, Gelinsky M. Biomimetically mineralized salmon collagen scaffolds for application in bone tissue engineering. Biomacromolecules. 2012 Apr 9;13(4):1059-66. doi: 10.1021/bm201776r. Epub 2012 Mar 16. PMID: 22364350.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.