De bedste og værste fødevarer for led

Det er essentielt at følge en sund diæt for dine led for at forhindre eller forbedre ledsygdomme. Læs med her for at finde ud af, hvad der er de bedste og værste madvarer for led!
De bedste og værste fødevarer for led
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Det er vigtigt at følge en sund diæt for led og indtage fødevarer for led for at sikre et godt fysisk helbred. Leddene udsættes for dagligt hårdt arbejde. Hvis de ikke plejes ordentligt, kan de blive alvorligt beskadiget.

Led er de punkter på kroppen, hvor to knogler mødes, så de kan bevæge sig. Derfor består de af knogler og brusk. Disse strukturer kan let beskadiges.

Både aldring og fysisk aktivitet øger risikoen for disse skader markant. Men hvis du spiser de rigtige fødevarer, kan du hjælpe med at beskytte og pleje dem.

En meget almindelig ledsygdom er leddegigt. Denne sygdom er forårsaget af slid af ledbrusk. Dette er en yderst specialiseret struktur, der dækker knoglens overflade. Der findes kun delvise behandlinger for det i dag.

Fødevarer for led: Anbefalinger

I henhold til videnskabelig litteratur er dette nogle af de bedste fødevarer, der kan medtages i din diæt:

Gurkemeje

Fødevarer for led: Gurkemeje

Kurkumin, som denne rod indeholder, er blevet undersøgt til forskellige typer smerte på grund af dets antiinflammatoriske og smertestillende virkning.

Gurkemeje er en god allieret i tilfælde af gigt og slidgigt. Det gode ved det er, at det i modsætning til andre antiinflammatoriske midler ikke beskadiger maveslimhinden.

Desuden er det i stand til at reducere histamin i inflammatoriske processer såvel som at stimulere aktiviteten af ​​to enzymer: Glutathion S-transferase og glutathion peroxidase. Disse enzymer er ansvarlige for at regulere kroppens reaktion på inflammatoriske processer og fremme udskillelsen af ​​affaldsstoffer.

Olivenolie

Olivenolie og andre fødevarer, der er rige på omega-3-fedtsyrer, kan reducere den kroniske betændelse, der er forbundet med forskellige typer sygdomme og almindelige lidelser. Derfor er det vigtigt at få det i din diæt.

Denne artikel vil måske interessere dig: Ingefær og gurkemeje til lindring af ledsmerter

Ingefær

Ingefær og ingefærpulver

Ingefær er et andet traditionelt middel mod smerte, da det minder om gurkemeje.

Dette naturlige middel er blevet brugt i mange år til behandling af kvalme, migræne eller endda højt blodtryk. I de senere år har nogle tidsskrifter imidlertid delt forskellige resultater om dens fordele i forhold til slidgigt.

En undersøgelse, der er offentliggjort i Journal of Medicine Food, understøtter den fordelagtige rolle, ingefær spiller i forhold til leddene.

D-vitamin

Selvom der ikke er nogen kur mod leddegigt, udvikler videnskaben sig hver dag. For nylig blev der gennemført en komparativ og vilkårkig klinisk undersøgelse af virkningen af ​​D-vitamin på forskellige parametre ved knæartrose eller knogleskørhed.

Forfatterne undersøgte, om dette vitamin kunne lindre smerter, forbedre ledfunktionen og ændre biokemiske markører hos 107 patienter med knæartrose og mangel på D-vitamin.

Efter et års opfølgning observerede forfatterne, at de, der tog D-vitamin, viste forbedring i forhold til deres smerter og funktionsniveau såvel som normale D-vitaminniveauer. Derfor er D-vitamin godt for dine led.

Andre fødevarer for dine led

Ud over de fødevarer, vi har nævnt ovenfor, kan mange andre fødevarer styrke disse strukturer. Her er nogle af dem:

  • Hindbær og brombær.
  • Magnesiumtilskud.
  • Broccoli, blomkål og andre grøntsager.
  • Appelsiner.

Forbudte fødevarer for led

Dårlige fødevarer for led: En kvinde, der tilsætter sukker til sin te

Forbrug af for meget sukker og forarbejdede fødevarer kan forværre inflammatoriske processer, hvorfor det er vigtigt at have en sund livsstil.

Ligesom nogle næringsstoffer kan forbedre ledenes tilstand, kan andre påvirke dem negativt. Blandt disse fødevarer skiller skaldyr og rødt kød sig ud. Begge fødevaregrupper kan fremme udviklingen af ​​gigt.

Gigt er en sygdom, der udvikler sig på grund af akkumulering af urinsyre i blodet. Det danner krystaller, der giver smerter i leddene. Derfor anbefales det ikke at indtage mere end 17 gram magert kød, kylling eller fisk om dagen. Du kan få de resterende proteiner fra bælgfrugter.

Du vil måske også læse: Du kan spise godt uden at spise kød

Andre fødevarer, der skal undgås, er solsikkeolie og sojaolie. Disse olier er rige på omega-6-fedtsyrer, som kan forværre betændelse. Vær også forsigtig med industrifødevarer.

Som det sidste antyder nogle undersøgelser, at sukker kan øge betændelsen. På trods af at der gives en hurtig forsyning af energi, holder det ikke og det kan forværre leddegigt.

Konklusion

Hvis du ønsker at beskytte sundheden i dine led, er det vigtigt at føre en sund livsstil, ikke overanstrenge dig selv og følge en diæt, der blandt andet er rig på grøntsager, omega-3-fedtsyrer og D-vitamin.

Det kan interessere dig ...
5 træningsformer til følsomme led
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 træningsformer til følsomme led

Dine knæ understøtter meget af din kropsvægt, så det gør ondt at træne, hvis du har knæproblemer. Her er nogle træningsformer til følsomme led.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Daily JW., Yang M., Park S., Efficacy of turmenic extracts and curcumin for alleviating the symptoms of joint arthritis: a systematic review and meta analysis of randomized clinical trials. J Med Food, 2016. 19 (8): 717-29.
  • Castellanos T, L., & Rodriguez D, M. (2015). El efecto de omega 3 en la salud humana y consideraciones en la ingesta. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/s0717-75182015000100012
  • Grzanna R., Lindmark L., Frondoza CG., Ginger an herbal medicinal product with broad anti inflammatory actions. J Med Food, 2005.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.