Frankrig forbyder madspild i supermarkeder

I Frankrig kan alle supermarkeder, der bliver fundet skyldige i manglende overholdelse af reglerne i donation af usolgt mad, blive tilkendt økonomiske sanktioner og endda fængselstid.
Frankrig forbyder madspild i supermarkeder

Sidste ændring: 26 august, 2022

Frankrig forbyder madspild i supermarkeder. Madspild har været et kontroversielt emne i hele verden i årtier. Det er anslået, at mere end 1,3 millioner tons fødevarer smides ud hvert år, mens der er mennesker, der dør af underernæring og sult hver eneste dag.

I mange år er der blevet foretaget forsøg på at reducere dette tal, men resultaterne af undersøgelserne viser, at der stadig er et betydeligt spild af fødevarer hvert år.

Den vigtigste kritik mod de store distributører er, at der ofte er en betydeligt mængde af deres mad. Der ender med at gå til spilde i stedet for at blive doneret til de trængende.

Sidste år af denne grund, foreslog 35-årige Arash Derambarsh et initiativ til at skabe en lov for at forhindre supermarkeder i at kassere udløbet mad.

Ideen Arash fremlagde, var for virksomheder at donere deres usolgte mad til velgørende organisationer og fødevarebanker. Så det kunne blive distribueret til dem i nød.

Efter en massiv kampagne støttet af forbrugere og aktivister, der kæmper mod fattigdom. Godkendte det franske senat enstemmigt loven, hvilket gavnede tusindvis af hjemløse.

Anbefalet læsning efter “Frankrig forbyder madspild i supermarkeder”:

Er du træt efter et måltid, så skyldes det disse madvarer

Frankrig, det første sted i verden til at forbyde madspild

Supermarked

Det franske senats beslutning gjorde Frankrig til det første land i verden, til at forhindre supermarkeder fra at spilde eller ødelægge mad.

Virksomheder på mere end 400 kvadratmeter vil blive bedt om at underskrive donationskontrakter med velgørende organisationer. I modsat fald vil det resultere i bøder på op til € 75000 eller to års fængsel.

Dette var glædelige nyheder for velgørenhedsorganisationens initiativtagere, fordi det vil øge kvaliteten og mangfoldigheden af den mad, de får til at distribuere.

Jacques Bailet, leder af den franske madbanks netværk, udtrykte håb om, at loven vil øge donationen af grøntsager, frugt og kød, da de behøver disse fødevarer mest.

Ansvaret for indsamling og opbevaring af fødevarer vil falde på de registrerede velgørende organisationer og fødevarebanker. Som håber at øge deres personale for mere effektivt at håndtere den nye tilstrømning af fødevarer.

Loven vil også straffe supermarkeder, der ødelægger fødevarer med vilje. En praksis der er blevet mere og mere almindeligt for at forhindre folk i at rode i skraldespanden og spise fra containerne.

Desværre er antallet af familier, studerende og arbejdsløse der kigger i containere efter fødevarer der bliver smidt væk. For at være tæt på sin holdbarhedsdato, steget i de seneste år.

Ulempen er, at mange steder sprayer de fødevarerne med blegemiddel, efter de bliver smidt væk for at, ifølge dem, forhindre madforgiftning fra at spise dem i de typer af forhold.

Andre opbevarer udsmidt mad i private lagre, hvor det senere er indsamlet af skraldebiler.

Læs også denne artikel efter “Frankrig forbyder madspild i supermarkeder”:

Fire madvarer, der hjælper kroppen med at danne kollagen

De næste udfordringer for velgørenhedsorganisationerne

Mange mennesker med poser med varer - madspild i supermarkeder

Med denne første præstation, forbereder velgørende organisationer sig på at møde de udfordringer, der kommer med ændringerne i loven.

Den første vil være at finde flere tilgængelige frivillige til at hjælpe med at håndtere og distribuere maden. De vil også få brug for flere lastbiler, opbevaringsplads og køleskabe til at løse de stigende donationer.

På den anden side, er det vigtigste mål at overtale EU til at overveje, at vedtage en tilsvarende beslutning i andre medlemsstater.

Madspild i Frankrig består af 11% i butikkerne, 67% fra forbrugerne og 15% fra restauranter. Initiativtagerne til dette initiativ indser, at der stadig er mere arbejde, der skal gøres.

Med vedtagelsen af denne lov, ved de dog, at de allerede har taget en af de vigtigste skridt i retning af et mere bevidst og bæredygtigt samfund.

Bailet forsikrer. At en stigning på 15% i donationer fra supermarkeder kan bidrage til at skabe 10 millioner flere tallerkener mad hvert år.

Den langsigtede drøm er for mange lande at vedtage lignende love for at reducere spild. Men først og fremmest at give dem en mulighed for at give mad til dem i nød.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.