Sådan kan man forbedre sit selvværd i 9 trin

Vil du lære at forbedre dit selvværd? Opdag 9 ting, som du kan inddrage i din rutine for gradvist at forbedre det.
Sådan kan man forbedre sit selvværd i 9 trin

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det siges, at for at elske andre skal man først elske sig selv. Selv om der ikke er noget galt med denne sætning, har den en tendens til kun at blive forbundet med relationer. Sandheden er, at det er meget vigtigt at forbedre sit selvværd, og ved at øge sin selvkærlighed kan man prioritere sig selv i forskellige sammenhænge.

Selv om mange mennesker ignorerer det, har selvværd en meget større betydning, end hvad det almindeligvis tilskrives i samfundet. Selv visse følelsesmæssige lidelser som stress, angst og depression er forbundet med det. Ligeledes har det også noget at gøre med socialt velvære, livsvaner, fremtidige projekter og interpersonelle relationer.

Så hvordan kan man forbedre sit selvværd? Lad os se på ni nyttige trin.

Hvad er selvværd?

Selvværd er ikke et begreb, der er opfundet for at sælge selvhjælpsbøger. Det er heller ikke en metafysisk idé eller et kort i ærmet, som gør det muligt for dig at løse alle problemer i dit liv. Intet kunne være længere fra sandheden. I virkeligheden er det et begreb, der er blevet diskuteret i århundreder og kræver konstant omhu og opmærksomhed.

Sankt Thomas og Sankt Augustin behandlede idéen om selvkærlighed – og det er for ikke at nævne de floder af blæk, som det har udløst blandt forfattere og filosoffer. Generelt er selvkærlighed forbundet med begreber som selvværd, selvaccept, følelsesmæssig velvære og modstandsdygtighed.

I modsætning til hvad mange tror, har det intet at gøre med narcissisme, stolthed, ego, hovmod eller forfængelighed. Det handler om den evne, du har til at værdsætte det, du gør, hvem du er, dine evner og den agtelse, du har for dig selv.

For at flytte begrebet “selvkærlighed” væk fra de negative idéer, der er nævnt ovenstående, foretrækker nogle psykologer udtrykket selvværd. Under alle omstændigheder er det en vigtig del af dit liv og dine relationer til andre. Faktisk er manglende selvværd (lavt selvværd) forbundet med ubalancer i næsten alle aspekter af vores dagligdag.

Kvinde skriver I love you på spejl som en måde at forbedre sit selvværd på

Selvværd er det, der gør det muligt for dig at værdsætte den, du virkelig er, lige fra din fysik til dine mentale evner og dine følelser.

Du vil måske finde dette interessant: Find en vane til positivt selvværd

9 tips til at forbedre sit selvværd og øge sin selvkærlighed

Indtil videre er det blevet meget klart, at selvkærlighed ikke er en idé, der bør undervurderes. I betragtning af dens betydning bør alle lære at dyrke den. Heldigvis er der mange måder at gøre det på. Her er 9 tips.

1. Man bør lære at tilgive sig selv for at forbedre sit selvværd

En af de første ting, du skal lære for at øge din selvkærlighed, er at tilgive dig selv.

Prøv først hurtigt at definere, hvad tilgivelse er. Du har sikkert defineret det som “at give slip på nag og negative følelser over for nogen” eller noget i den retning.

Det er en gyldig definition, selv om tilgivelse ikke bare er at give slip på handlinger eller ord over for nogen. Det kan ikke gøres om. Mindet vil altid være der. Du kan dog forsone dig med dem, forstå dem i deres sammenhæng og assimilere, at de ikke behøver at betinge din sindstilstand eller dine følelser.

Tænk nu på selvtilgivelse. Den består i at forsone dig selv med det, du har sagt eller gjort, og endda med det, du har tænkt på at sige eller gøre. Det handler ikke om at glemme disse ting eller lade som om, at de aldrig er sket, men om at lære ikke at nære negative følelser om dem.

Det er en proces, som du kun kan fuldføre, hvis du beslutter dig for at gå i gang med den.

2. Forstå, at der er ting, du ikke kan kontrollere

En af de største hindringer for at øge sit selvværd er at tilegne sig den overbevisning, at der er ting, som ens egne handlinger ikke kan kontrollere. Hvis du insisterer på at kontrollere det ukontrollerbare, vil du ende i et loop, der kun vil synke dig dybere ned i en afgrund.

Du kan f.eks. ikke kontrollere andres handlinger (du er heller ikke ansvarlig for dem), usikkerheden om fremtiden, dine forældres tidligere beslutninger, din nationalitet, det samfund, du lever i, din families meninger eller den mening, andre har om dig (selv om du påvirker dem).

I det øjeblik, du forstår dette, tager du et kæmpe skridt i retning af at styrke den kærlighed, du har til dig selv. Ikke alt kan være, som du ønsker, og ikke alt kan være i overensstemmelse med dine forventninger. Det er helt i orden. Det behøver ikke at betinge dit humør eller dine forventninger til dig selv.

3. Pas på dit fysiske helbred

Det burde være klart, at det er en vigtig del af denne proces at passe på dit helbred. Det er fint nok at acceptere dig selv, som du er, men det betyder ikke, at du er hævet over en sund livsstil.

Motion er f.eks. forbundet med frigivelse af hormoner, der hjælper dig med at føle dig godt tilpas under og efter aktiviteten. Du frigiver især dopamin, endorfiner og serotonin, som også kaldes “lykke-” eller “glædeshormoner”. Deres stimulering er en naturlig selvværdsforstærker.

At øge præstationsevnen, opfylde mål, holde sig i form og modtage komplimenter fra andre styrker også selvværdet. Du kan også opnå dette ved at klæde dig godt på, spise sundt og udøve andre gode wellness- og hygiejnevaner.

4. Man bør passe på sit mentale helbred for at forbedre sit selvværd

Vores følelsesmæssige sundhed er lige så vigtig som vores fysiske sundhed. Faktisk er der mange måder at styrke den på, hvilket vil have en direkte indvirkning på at øge dit selvværd.

Her er nogle tips, du kan følge for at gøre det:

  • Undgå at fokusere udelukkende på arbejde for at forbedre dit selvværd. Sørg for også at gøre ting, du elsker.
  • Tilbring regelmæssigt tid med familie og venner.
  • Vær ikke kun opmærksom på de dårlige nyheder. Når det er muligt, så hold dig væk fra dem.
  • Reducér mængden af stress i din dag.
  • Undgå giftige miljøer.
  • Inddrag meditation og åndedrætsteknikker for at klare vanskelige øjeblikke.
  • Gør hvile til en prioritet i dit liv.
  • Nyd naturen.
  • Inddrag positive vaner i dit liv. Læsning, skrivning og smil er blot nogle af de bedste muligheder.

5. Vælg din omgangskreds meget nøje

At lære at vælge, hvem der er en del af din indre cirkel, er meget vigtigt for at øge din selvkærlighed og dit selvværd. I dette tilfælde henviser vi til venner, familie, kolleger og alle de mennesker, som du beslutter dig for at indgå i et forhold med.

Når du lukker folk ind i din cirkel, som kun overfører en negativ holdning, kun fokuserer på at kritisere dig eller ikke værdsætter din indsats eller dine resultater, ender du med at skade dig selv. Dette vil ikke gøre andet end at pine dig permanent.

Der er naturligvis ting, du ikke kan kontrollere, som vi allerede har gjort det klart. Heldigvis kan du i dette tilfælde kontrollere, hvem du tilbringer tid med. Selv om der er mennesker, du ikke helt kan skubbe væk (familiemedlemmer eller kolleger), kan du vælge, hvor meget de ved om dig, eller hvor meget du interagerer med dem.

6. Giv dig selv et kompliment mindst en gang om dagen

Er det forfængeligt at give dig selv et kompliment for noget, du har gjort i løbet af dagen? Slet ikke! Det behøver ikke at være store ting. Selv de mindste detaljer fortjener et kompliment, hvis de blev gjort med gode intentioner.

At give dig selv selv tilfredsstillelse er et sundt tegn på anerkendelse og ros. Har du tilberedt en ret, der har overgået dine forventninger? Så fejr den! Har du forbedret dine præstationer i fitnesscentret? Vær stolt! Har du formået at overvinde en forhindring uden at miste besindelsen? Giv dig selv en klapsalve for det!

Vær ikke bange for at gøre dette. Det handler om at fejre, være stolt af og klappe af de ting, du gør i løbet af dagen. Ved at gøre det kan du øge din selvkærlighed!

7. Man bør være empatisk over for sig selv for at forbedre sit selvværd

Selv om folk generelt taler om at være empatisk over for andre, bør du aldrig glemme at være empatisk over for dig selv. Empati er den evne eller hengivenhed, du udvikler for andres følelser. Hvis du anvender det på dig selv, er det den hengivenhed, du udvikler for dine egne følelser.

Tænk på de gange, hvor du har været empatisk over for en ven, et familiemedlem eller en kollega. Tænk på, hvordan din holdning var, hvilke ting du gjorde for at forsøge at få dem til at føle sig godt tilpas, og hvordan du var i stand til at skabe en anderledes følelse i det øjeblik.

Nå, men ved at huske på dette kan du begynde at anvende de samme kriterier, men denne gang over for dig selv. Når du går igennem ubehagelige situationer, så start med selvempati, ligesom hvis du gjorde det med en anden person.

Kvinde nyder en kop te i sengen

At have selvempati er at acceptere sine egne følelser uden at dømme dem. Det handler om at fylde dig selv med gode ord eller handlinger, der kan hjælpe dig med at overvinde vanskelige øjeblikke.

8. Vær ikke bange for at udtrykke dine følelser

Det er ikke ualmindeligt, at mangel på selvkærlighed hænger sammen med undertrykkelse af følelser. Som vi antydede i et tidligere afsnit, er nøglen ikke at glemme eller fortrænge ubehagelige følelser.

En del af problemet her ligger ofte i den klassiske opdeling mellem positive følelser og negative følelser (gode og dårlige). Kærlighed, taknemmelighed, glæde, hengivenhed, tillid og entusiasme – for blot at nævne nogle få – kategoriseres normalt blandt de positive følelser.

Vrede, frygt, tristhed, skyld, skam og jalousi er ofte negative følelser. Men i virkeligheden findes der ingen gode eller dårlige følelser – kun følelser.

Alle vores følelser har en grund og et budskab, som de forsøger at formidle. Du skal ikke være bange for at udtrykke dem. Faktisk kan der ikke komme noget godt ud af undertrykkelse. Alle følelser er naturlige. De er en del af dig og gør dig til den, du er.

Du er ikke en maskine, så det er umuligt at undvære dem eller fjerne dem. At arbejde med at kontrollere eller acceptere dine følelser er en vigtig del af rejsen til at øge din selvkærlighed.

Vi tror, at du gerne vil læse denne artikel: Skyldfølelser? Lad ikke andre få dig til at føle dig skyldig

9. Man bør give sig selv gaver regelmæssigt for at forbedre sit selvværd

Til sidst vil vi gerne give dig et tip, som vil have en meget positiv indvirkning på dit liv: Giv dig selv gaver regelmæssigt.

Igen vil vi gerne foreslå en øvelse omvendt her. Tænk på den sidste gang, du gav nogen en gave. Du var helt sikkert omhyggelig med valget, og du valgte en, der overraskede dem, og du tog dig af detaljerne, når det kom til indpakningen, for at gøre den endnu mere imponerende.

Nå, hvorfor ikke gøre det samme med dig selv? Hvad er der galt i at anvende disse trin på dig selv? Og nej, de ting, som du køber og derefter tænker “det har jeg fortjent”, tæller ikke med. Vi taler om rigtige gaver, som du giver dig selv, som om du gjorde det for en anden.

Hvad gør du for at øge din selvkærlighed?

Dette er blot nogle af de ting, du kan gøre for at elske dig selv mere. Det vigtigste er at huske på, hvor vigtigt det er at give dig selv tid, venlige ord og omsorg.

Hvis det stadig ikke lykkes, kan du også bede om professionel hjælp. En psykolog kan vejlede dig med andre værktøjer til at dyrke selvkærlighed og selvværd. Desuden kan han eller hun hjælpe dig med at se kvaliteter, som du måske ikke lægger mærke til i øjeblikket.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.