6 tips til at komme sig over et ødelagt venskab

Når vi står over for et ødelagt venskab, er det en mulighed for at tænke over, hvilken slags relationer vi ønsker, og hvordan vi kan tage vare på dem. Disse tips vil hjælpe dig i den proces.
6 tips til at komme sig over et ødelagt venskab

Sidste ændring: 15 maj, 2022

Mennesker ændrer sig, og det samme gør deres relationer. Mange gange tænker vi på, at et par går fra hinanden, men vi glemmer, at venskab også kan ophøre. Derfor tager vi i denne artikel et kig på nogle tips til at komme sig over et ødelagt venskab.

Der er dem, der kunne ledsage os i visse øjeblikke af vores liv, men så begynder noget at skabe gnidninger. Selvfølgelig opstår mange følelser samtidig, da det er smertefuldt at afslutte ethvert forhold.

Hvad betyder et ødelagt venskab?

Et venskab er baseret på gensidighed og tillid, gensidig støtte og interesse. Det er et transcendentalt bånd i menneskers liv, for når det er oprigtigt, er venner dem, der støtter os, opmuntrer os og endda giver os mulighed for at udfolde vores potentiale.

Venskab giver velvære og bidrager til vores livskvalitet og sundhed. Så selv om mange tror, at det værste brud er det med en partner, tager de måske fejl.

At afslutte et venskab er lige så betydningsfuldt, da det ikke handler om typen af bånd, men om hvor meningsfuldt det er for os.

Hvorfor ophører venskaber?

Nogle gange ophører venskaber, fordi de førnævnte egenskaber ikke er fremherskende. På den ene side af forholdet føler personen måske, at han/hun giver alt, mens han/hun kun modtager egocentrisme.

Nogle gange sker det også, at venskabet bliver giftigt, og din ven besidder dig, laver scener, forhindrer dig i at have andre venskaber, eller du begynder at føle, at du må skjule en del af dit liv omkring ham/hende. Manipulation, skyld og misundelse gør forholdet usundt.

Det kan også ske, at forholdet burde have været afbrudt før, men at det blev opretholdt. I dette tilfælde blev båndet fremtvunget på trods af ubehaget.

Ofte er det ikke sådan, at et venskab blev afsluttet, men kan blot være et symptom på naturlig distancering. Frekvensen, hvormed I ser hinanden, kan være reduceret, og I er måske ikke længere enige om smag eller valg. Dermed er båndet forsvundet. Det betyder ikke, at der er et problem, men at I måske blot befinder jer i forskellige livsfaser.

Kvinder i sofa illustrerer et ødelagt venskab

Venner gennemgår ikke altid de samme livsfaser, hvilket kan påvirke deres venskab.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Depression hos venner; Sådan opdager du det

Tips til at komme sig over et ødelagt venskab

Her er nogle anbefalinger til at arbejde med dine følelser og komme dig over et ødelagt venskab. Prøv at anvende dem.

1. Hvis det er muligt, så tal med din ven

Hvis der er et problem, er det en god idé, at du kan tale om det og forklare, hvordan du har det. På den måde får begge parter mulighed for at udtrykke sig, og det bliver lettere at forstå, hvad der foregår i forholdet.

Hjernen har en tendens til at være konsekvent, fordi den ikke tåler modsigelser. Så når noget, der var ensrettet, ændrer sig, har den brug for at finde mening med det. Og indtil den finder det, stopper den ikke.

Når vi løber tør for svar, er det svært at komme videre. Derfor er det meget bedre at tale sammen som to mennesker, der har elsket hinanden meget højt.

2. Respektér den anden person

Nogle gange er det ikke altid muligt at afslutte et venskab med en samtale. I den forstand er det meget vigtigt at respektere den anden persons beslutning om ikke at tale.

Hver person har sine egne processer, og vi er ikke altid klar til at tale om visse emner. Måske kan nogle spørgsmål med tiden blive afklaret. Men det er forgæves at tale med en person, som ikke ønsker det. I dette tilfælde vil åben lytning og assertivitet trods alt være fraværende.

3. Undgå at bære nag

Vi begår alle fejl og sårer hinanden nogle gange. Vi har også alle en masse forventninger til andre. Uanset hvad der er sket, så prøv at holde fast i jeres bedste fælles minder.

4. Tillad dig selv at sørge

At forlade et venskab med en person er ensbetydende med at miste en elsket person i dit liv. Hvorfor skulle du ikke være ked af det? Tag dig tid til at sørge, og lad være med at underminere tabet.

Du kan forvente at gå gennem forskellige faser (benægtelse, vrede og skyldfølelse). Der vil også være forskellige følelser (irritation, tristhed, frustration). Men kun ved at være oprigtig med, hvordan du har det, vil du få det bedre i fremtiden.

5. Arbejd med dine tanker

Mange gange bliver vi fanget i vores tankers fælde, som filtrerer information gennem bestemte linser. Så hvis din linse er en linse med drama og overdrivelse, kan det at miste en ven virke som verdens undergang.

Hvis du derimod er en af de personer, der holder andre ansvarlige for det, der sker for dig, vil du skabe bitterhed og vil ikke være i stand til at lære af forholdet, idet du giver andre skylden for dit ubehag. Prøv at erkende, hvor du tænker fra, og tro ikke på alt, hvad du fortæller dig selv.

Trist kvinde i sofa

Det er meget let at skabe bitterhed efter et brud og tænke, at det altid er den andens skyld.

6. Acceptér, at mennesker og relationer ændrer sig

Vi er ikke altid de samme, og hvor der var et venskab, er der måske ikke længere en forbindelse. Det er vigtigt at holde op med at idealisere og forstå, at erfaringer gør os til mennesker, så nogle gange er der simpelthen uoverensstemmelser.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel:Hvad betyder det at drømme om venner?

Et ødelagt venskab er en mulighed for at gentænke relationer

Ethvert forhold, der slutter, er en mulighed for at lære om de relationer, du ønsker i dit liv, og hvordan du skal tage vare på dem. Enhver krise bringer en ny begyndelse, der giver os mulighed for at gøre status over det positive og det negative.

På samme måde er et ødelagt venskab en anledning til at genoverveje tingene (hvor tog jeg fejl, og hvor kan jeg forbedre mig?), til at forstå, hvem vi er, og hvordan vi er i vores relationer. Frem for alt er det en mulighed for at bestemme, hvem vi ønsker at være.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ramos Linares, Victoriano, & Inglés Saura, Cándido José, & Martínez González, Agustín Ernesto, & Piqueras Rodríguez, José Antonio (2010). Importancia de los amigos y los padres en la salud y el rendimiento escolar. Electronic Journal of Research in Educational Psychology, 8(1),111-138.[fecha de Consulta 13 de Abril de 2022]. ISSN: . Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=293121995006
  • Greco, Carolina. (2010). Las emociones positivas: su importancia en el marco de la promoción de la salud mental en la infancia. Liberabit16(1), 81-94. Recuperado em 13 de abril de 2022, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-48272010000100009&lng=pt&tlng=es.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.