Fri blødning: Hvad er det, og hvordan praktiserer man det?

Fri blødning er en tendens, der får tilhængere over hele verden. Den fremmer en mentalitetsændring i måden at have menstruation på.
Fri blødning: Hvad er det, og hvordan praktiserer man det?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Fri blødning er en verdensomspændende trend, som især er blevet fremmet af feministiske bevægelser. Det drejer sig om at give afkald på brugen af hygiejneprodukter til opsamling af menstruationsvæske og i stedet praktisere kontrol over udskillelsen af menstruationsblod.

De, der forsvarer denne praksis, antyder, at ligesom det er muligt at kontrollere strømmen af urin eller afføring, er det også muligt at lære at regulere strømmen af menstruationsblod. Dette ville gøre det unødvendigt at bruge menstruationskopper, bind, tamponer osv.

Hvorfor ændre traditioner? Mange mennesker tror, at kvinder føler sig undertrykte og bange for menstruation og muligheden for, at den kan være synlig for andre. De føler også, at brugen af hygiejneprodukter er ubehageligt og usikkert. Fri blødning ville være en måde at ændre denne situation på.

Nogle detaljer om menstruationsblødning

Før vi taler om fri blødning, er det nyttigt at gennemgå nogle detaljer om menstruation. Det første, man skal tage hensyn til, er, at der under menstruationen ikke er nogen permanent blødning. Livmoderen er lukket og åbner sig kun på visse tidspunkter for at tømme væsken.

Udskillelsen sker efter en sammentrækning i livmoderen. Nogle kvinder – især vestlige kvinder – er dog blevet opdraget til at bruge hygiejneprodukter. På grund af denne skik er man ikke opmærksom på de bevægelser i livmoderen, der går forud for blødningen.

Men ligesom en person lærer at registrere følelsen af fylde i blæren og udføre kontrollerede handlinger for at tømme den, er det også muligt at lære at registrere det øjeblik, hvor livmoderen vil frigive udflåd, og at kontrollere denne udskillelse. Det er det, som fri blødning handler om.

Kvinde med blomst foran sit underliv

Menstruationsblødning opstår efter livmoderens sammentrækninger. Derfor er det muligt at være bevidst om, hvornår væsken bliver frigivet.

Hvad er fri blødning?

Fri blødning er den praksis, hvor man ikke bruger nogen intime hygiejneprodukter til at opsamle blodet under menstruationen. Det opmuntres ofte af feministiske bevægelser og betragtes som en form for kvinders empowerment.

Tendensen blev født i 1970’erne, oprindeligt som en reaktion på “toksisk chok”, en infektion forårsaget af bakterier, som i nogle tilfælde er forbundet med brugen af superabsorberende tamponer og endda menstruationskopper. Et sådant chok er en medicinsk nødsituation, der kan være livstruende.

På den anden side betragtes fri blødning som en politisk holdning. For det første er der i det 21. århundrede ikke behov for hemmelighedskræmmeri og afvisning af kvindelig blødning. For det andet kræves der penge for at købe intime produkter, og det er ikke alle kvinder, der har råd til dem.

Menstruation er en naturlig og sund proces. Den behøver ikke at være omgivet af frygt og tabuer. På grund af dette lod kendte personer som Kiran Gandhi under London Marathon i 2014 sin blødning vise sig under løbeturen. Hun brugte blodet som et symbol på empowerment.

Du vil måske også være interesseret i: Sort eller brunt menstruationsblod: Hvad er årsagerne?

Hvordan foregår det?

Fri blødning handler ikke om at plette tøj, men om at opnå evnen til at holde på menstruationsstrømmen og derefter udvise den frivilligt. Hvis noget tøj bliver plettet, skal det dog ikke tages som en tragedie.

Kontrol over blødning opnås ikke fra den ene dag til den anden. Du skal lære at lytte til kroppens signaler, dvs. livmoderens sammentrækninger, der varsler blødning. Det er også nødvendigt at udvikle evnen til at holde blødningen tilbage, indtil det er muligt at tømme den ud. Alt dette kræver en masse øvelse.

Fornemmelser opleves i livmoderen, livmoderhalsen, skeden og vulvaen. Det bedste er at skabe en mental og følelsesmæssig forbindelse med disse organer. Det vil sige at blive følsom over for de signaler, de sender. Resten er som at lære at tisse. Følgende er øvelser, der hjælper med at nå dette mål.

Meditation og selvbeherskelse

Meditationsteknikker er en stor hjælp til at sensibilisere sig selv for sin egen krop. De hjælper med at udvikle tilstrækkelig indadvendthed til at opdage fornemmelser i detaljer.

En sådan selvbevidsthed letter også selvkontrol, som ikke bør forveksles med at “holde på” eller “holde tilbage”, men med at styre kroppen med sindet.

Knibeøvelser

Knibeøvelser spiller en rolle med hensyn til at styrke og kontrollere musklerne i bækkenområdet. En stærk bækkenbund er meget vigtig for at kontrollere menstruationsstrømmen.

Disse øvelser er ikke kun meget værdifulde for at håndtere frie blødninger godt, men også for at forbedre sexlivet og gøre fødslen lettere.

Ændring af mentalitet

Fri blødning giver ingen mening, hvis du ikke ændrer din mentalitet i forhold til menstruation. Tanken om, at menstruationsblod er beskidt, ulækkert eller skal skjules, skal lægges bag sig. Det er vigtigt at lære at se menstruationen som en sund og naturlig begivenhed, som ikke behøver at påvirke en kvinde alvorligt.

Fordele ved fri blødning

Den vigtigste fordel ved fri blødning er at give menstruationen dens karakter tilbage som en sund proces uden tabuer. Dermed bliver den feminine verden også bekræftet, og kvinder, der ofte føler sig begrænset af menstruationen, får en større frihedsmargin.

Andre fordele er følgende:

  • Fremmer gynækologisk sundhed. Styrkelse af bækkenbunden, der er afgørende for fri blødning, forbedrer det kvindelige reproduktive systems funktion og forebygger andre problemer som urininkontinens.
  • Forbedret svedproduktion i intimområdet. Fraværet af hygiejniske produkter gør det lettere.
  • Reduceret risiko for allergiske reaktioner. Nogle hygiejneprodukter forårsager allergi hos nogle kvinder.
  • En større følelse af kontrol over sin egen krop.
Kvinde læser i sit undertøj

Meditation og knibeøvelser er ideelle til at starte denne praksis under menstruation.

Nogle tips til at praktisere fri blødning

Det er vigtigt at vælge det rigtige tidspunkt til at starte med at praktisere fri blødning. Det er bedst at udnytte ferier eller tidspunkter, hvor du kan blive hjemme. Det er bedst at have et badeværelse i nærheden, da det i starten ikke vil være muligt at tilbageholde menstruationsstrømmen i lang tid.

Menstruationstrusser er også en stor hjælp i begyndelsen. De er tilbehør, der gør det muligt at slippe af med tamponer, kopper eller bind og samtidig øve sig i fri blødning uden konsekvenser for ufrivillige pletter.

Det første er at lære at identificere kropsfornemmelser. Når dette er opnået, skal du forsøge at holde menstruationsstrømmen tilbage. Knibeøvelser er ideelle til at opnå dette. Derefter er det nok at gå på toilettet og lade blødningen strømme.

Afsluttende anbefalinger

Fri blødning kan praktiseres af enhver kvinde og har ingen som helst risiko. Det er mere et spørgsmål om mentalitet. Alle er i stand til at udvikle den nødvendige selvkontrol til frivilligt at holde menstruationsstrømmen tilbage, medmindre der er et diagnosticeret anatomisk problem.

Hver kvinde kan frit vælge den måde, hun vil opleve sin menstruation på. Ideelt set bør dette valg få hende til at føle sig tryg og sikker. Fri blødning er et tilgængeligt, sundt og befriende alternativ.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Thiyagarajan DK, Basit H, Jeanmonod R. Physiology, Menstrual Cycle. [Updated 2021 Oct 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500020/
  • Ginsburg, R., & Tavella, M. E. “Ni lo menciones, querida”: cultura material de tampones y toallitas: Traducción de: Ginsburg, R. (1996). “Don’t tell, dear”: The material culture of tampons and napkins. Journal of Material Culture, Vol. 1 (3), pp. 365-375. Estados Unidos: Sage Publications. Etcétera. Revista del Área de Ciencias Sociales del CIFFyH, (7).
  • Felitti, K. (2016). El ciclo menstrual en el siglo XXI. Entre el mercado, la ecología y el poder femenino. Sexualidad, Salud y Sociedad (Rio de Janeiro), 175-208.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.