Menstruationstrusser: Alt, hvad du behøver at vide

Har du brugt eller hørt om menstruationstrusser? Disse produkter forsøger at revolutionere intimhygiejne med hensyn til beskyttelse og komfort.
Menstruationstrusser: Alt, hvad du behøver at vide

Sidste ændring: 25 august, 2022

Menstruationstrusser udgør en bæredygtig løsning sammenlignet med engangsbind og -tamponer. Disse beklædningsgenstande er designet til at blive båret under menstruation og er genanvendelige, sunde og komfortable.

Konkret fungerer de som klassisk undertøj, men med evnen til at tilbageholde udflåd uden at plette resten af dit tøj. Hvordan virker de? Hvilke typer findes der? Her er alle detaljerne!

Hvad er menstruationstrusser, og hvordan virker de?

Menstruationstrusser er en model af undertøj, hvis materialer er absorberende og sikre. De bruges til at erstatte menstruationsbind og tamponer, med den fordel, at de ikke bidrager til miljøforurening eller forårsager ubehag.

Mens nogle kvinder foretrækker at bære dem alene, er der nogle, der bruger dem som et supplement til menstruationskoppen og andre beskyttelsessystemer. Det hele afhænger af, hvor meget de bløder.

I en rapport fra markedsundersøgelsesfirmaet Transparency Market Research (TMR) står der, at trussernes sugeevne varierer fra en halv tampon til to tamponer. Generelt er der tale om en type undertøj, der er fremstillet med en bund, der har tre lag stof.

  • Det lag, der berører huden, er lavet af bomuld og er den, der dræner væsken.
  • Et andet er lavet af vandtæt polyurethan, så du ikke føler dig fugtig, og så der ikke løber blod ud.
  • Det tredje lag indeholder åndbar elastan for at neutralisere bakterier og lugte.

Videnskaben om, hvordan de fungerer, er enkel: Man bærer dem som traditionelle trusser og skifter dem hver 8. til 12. time, afhængigt af hvor meget man bløder.

Kvinde med menstruationstrusser på spiser jordbær

Menstruationstrusser er fremstillet af materialer, der absorberer væske og forhindrer lækage.

Fordelene ved at bruge menstruationstrusser

Den spanske forbruger- og brugerorganisation har undersøgt en gruppe kvinder om deres opfattelse af menstruationstrusser, og svaret pegede på trussernes alsidighed. De mener, at de er ideelle i tilfælde af kraftige blødninger, om dagen, om natten eller i kombination med andre metoder.

Deres vigtigste fordele er bl.a. følgende:

  • Nul giftighed: I modsætning til tamponer og engangsbind indeholder fremstillingsmaterialet ikke sølvnanopartikler, en komponent, der kan være giftig.
  • Komfort: Da det opfører sig som en almindelig trusse, bliver det ikke ubehageligt eller bevæger sig, som det er tilfældet med bind. Derudover forbliver du tør.
  • Økologi: Brugbarheden strækker sig over 2 år, en tid, hvor du passer på miljøet ved at minimere plastaffaldet. Holdbarheden af dine menstruationstrusser afhænger dog også af, hvor godt du passer på dem.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse:11 lægeplanter til at regulere menstruation

Er der ulemper ved menstruationstrusser i forhold til andre produkter?

Det er rigtigt, at anmeldelserne indtil videre er positive. Der er dog også et par ulemper:

  • For det meste er trusserne lavet af mørkt stof, som ikke afslører blodet, så det er svært at vide, hvor det er, eller hvor kraftig blødningen er.
  • På den anden side kan tøjet være dyrt sammenlignet med andre muligheder. Men hvis du sætter det i kontrast til det, du bruger på bind og tamponer på lang sigt, er det en langsigtet investering.

Typer af menstruationstrusser

Den tidligere nævnte gennemgang peger i sin rapport på de faktorer, der segmenterer markedet for menstruationstrusser. Type, stil og størrelse er nogle af de elementer, der skitserer analysen.

Der findes en særlig type menstruationstrusse til alle stadier af menstruation. Generelt udmærker de sig ved vandtæt evne, antibakteriel pleje, lugtudryddelse og komfort. Nedenstående tager vi et detaljeret kig på klassifikationen.

Til let blødning

Lagene i denne type undertøj er beregnet til de første og sidste dage af menstruationen, eller når blødningen er let. Faktisk findes der endda en strømpebuksemodel!

Medium blødning

Trusser med medium sugeevne varierer også i design. Du kan vælge mellem blonder, højtaljede versioner eller klassisk stof.

Kraftig blødning

Til kraftig blødning er menstruationstrusser fremstillet med de nødvendige lag for at give større sugeevne.

Til natten

Menstruationstrusser til natten er dem, der giver dig mulighed for at sove med ro i sindet, fordi blodet ikke vil plette dine lagner ved den mindste bevægelse. Dette er en almindelig situation med bind, da de ikke altid dækker det nødvendige og kan flytte sig eller falde af trusserne.

Trusser til sport

Nogle kvinder foretrækker ikke at træne midt under menstruation af frygt for at lække i offentligheden, eller at bindet er synligt. Heldigvis findes der forskellige typer trusser i leggings-stil, som er perfekte til sport.

Badetøj

Måske vil trusser mindske din angst for at bære tampon på stranden eller i poolen. De, der har prøvet dem, kommenterer, at de er absorberende nok og føles trygge og støttende.

Kvinde læser dagbog på gulvet

Menstruationstrusser varierer i design, så de passer til forskellige behov.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Er det normalt at have blodklumper under menstruation?

Pleje og vedligeholdelse af menstruationstrusser

Menstruationshygiejne handler om at passe godt på sig selv og i dette tilfælde om at rengøre sine trusser. Husk, at dette stykke tøj er genbrugeligt, og hvis du vil have det til at holde længe, skal du passe på det.

Vask dem med et klassisk vaskemiddel i vaskemaskinen og uden skyllemiddel. Lad dem lufttørre, helst på et sted, hvor de kan få sol. En ekstra anbefaling er at skylle dem med koldt vand, inden du kommer dem i vaskemaskinen. Nu hvor du ved noget om disse trusser, har du så tænkt dig at prøve dem?

Det kan interessere dig ...
Kan jeg stoppe menstruation i et par dage?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kan jeg stoppe menstruation i et par dage?

Det er muligt at stoppe menstruation i nogle få dage ved at tage medicin, der har denne virkning. Det er dog ikke altid tilrådeligt.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.