En models ben blev amputeret på grund af en tampon

For at minimere risikoen for denne sygdom er det vigtigt aldrig at bruge den samme tampon i mere end otte timer i træk, og bruge bind en gang imellem til afveskling.
En models ben blev amputeret på grund af en tampon

Sidste ændring: 26 august, 2022

Tamponer er en af de mest populære produkter til kvindelig hygiejne i dag. Takket være deres brugervenlighed og bekvemmelighed for kvinder “den tid” på måneden. I denne artikel vil vi snakke om en models ben blev amputeret på grund af en tampon.

Men der vises en advarsel på hver eneste æske: Det faktum at tamponen kan forårsage toksisk chok-syndrom, er en slags bakteriel infektion som, selvom den kun forekommer i usædvanlige situationer, kan være dødelig, hvis den ikke behandles i tide.

I et nyligt tilfælde af denne sygdom, mistede en meget successfuld Amerikansk model ved navn Lauren Wasser sit ben. På grund af dens hurtige udvikling.

Hvad er toksisk choksyndrom?

Denne sjældne sygdom er en af de største ricici ved at anvende tamponer, uden passende forholdsregler, og forårsages af en bakterie ved navn   Staphylococcus aureus   som findes naturligt på hud, armhuler, skeden, mellemkødet og svælget. Dens vækst kan også være provokeret af en infektion.

Faktisk anslås det at en trediedel af verdens befolkning har denne bakterie i deres krop, men uden at opleve nogen bivirkninger for deres helbred.

Kvinde med tampon

Problemerne starter, når den virus, som denne bakterie er vært for ændres, og den formerer sig i et varmt miljø. Når dette sker, kan den frigive toksiner, der negativt påvirker kroppen.

Et sådant miljø skabes ved brug af absorberende tamponer, der koncentrerer væske på et sted i lang tid, og begunstiger   bakterievækst.

Dette er en meget reel risiko, og det er derfor der har været mange kampagner imod producenterne af tamponer. Faktisk bærer alle mærker af feminine hygiejneprodukter en advarsel. Men det står ofte med meget små bogstaver, som meget få mennesker tager sig tid til at læse.

Ved at ignorere sygdommen og dens symptomer, vokser bakterien i kroppen, uden at offeret er klar over hvad der sker, og handler måske ikke, før det er for sent.

Dette er hvad er skete med Lauren Wasser. Som efter at have lidt af de forfærdelige konsekvenser af toksisk chok syndrom, ønsker at dele sin historie med alle kvinder. Så de kan være mere forsigtige ved brug af disse produkter.

Anbefalet læsning efter “En models ben blev amputeret på grund af en tampon”:

Fire råd til at reducere kraftige menstruationsblødninger

Historien…

Lauren Wasser

I Laurens tilfælde begyndte hendes sørgelige historie den 3. oktober, 2012, da hun begyndte at føle sig svag, og som om hun havde  influenza. Tilfældigvis havde hun dengang også sin menstruation og brugte sine sædvanlige tamponer, som hun altid foretrak for deres bekvemmelighed, når hun arbejdede.

Hun havde allerede haft sine menstruationer i 11 år, og tamponer var altid hendes første valg til feminin hygiejne. Hvilket gjorde at hun følte sig tryg og sikker på “den tid” på måneden.

Som der er almindeligt blandt næsten alle kvinder, fortalte Laurens mor hende hvordan hun skulle bruge tamponer. Hvordan de virkede og selvfølgelig nævnte hun at de skulle skiftes hver tre til fire timer, fordi det kunne medføre en sundhedsrisiko at bære dem længere end det.

Den dag, hvor hendes infektion startede, havde Lauren skiftet sine tamponer i tide, som altid. Og mindedes sin mors ord, men den aften gik hun til et fødselsdagsselskab og imens blev hendes influenza-symptomer værre.

Hun forsøgte at opføre sig normalt, men hun kæmpede for at forblive stående og alle sagde til hende. Du ser forfærdelig ud. Da hun ikke kunne klare det længere, lagde hun sig ned på en seng og lukkede øjnene. Alt, hvad hun ønskede var at sove.

Læs også denne artikel efter “En models ben blev amputeret på grund af en tampon”:

Forsinket menstruation: Grund til bekymring?

Den samme aften, tog Lauren ikke på hospitalet og nævnte for sin mor at det eneste hun ønskede var mere søvn.

Den næste morgen, fik hendes mor en ven og politimand til at besøge hendes datter, og de fandt modellen på gulvet i værelset.

Hendes overlevelse betragtes nu som et mirakel. Lægerne sagde, at hun ankom til hospitalet med kun 10 minutter tilbage at leve i. Hendes feber var godt over 37 °C og hendes organer svigtede. De frygtede hun havde haft et hjerteanfald.

Senere, efter at lægerne var i stand til at redde hendes liv, blev Lauren diagnosticeret med toksisk chock syndrom. Til alles forfærdelse havde infektionen forårsaget koldbrand.

Lauren Wasser - en models ben blev amputeret

Efter at hun mistede benet følte Lauren at hendes liv var forbi, at intet andet havde betydning. Men hun kom imidlertid over det og blev klar over at hun stadig kunne nå langt i livet, og fandt styrken til at skabe opmærksomhed om denne sygdom.

Hendes advokat opfordrede hende til at  kæmpe imod producenten af de tamponer, hun brugte. (Kotex Natural Balance) for at give for lidt information om de ricici, som tamponer kan få for helbredet.

Nu efter 3 år er hun kommet over det og er vendt tilbage til arbejdet. Med støtte fra dem, der stadig tror på hende.

På hendes seneste foto besluttede hun for første gang at vise verden resultatet af sin tragiske historie. Ved at posere med hele sin krop, der viste hendes benprotese.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rai, S. P., Neog, L. S., Bhattacharyya, D., & Ganguli, M. (2008). Symmetrical Peripheral Gangrene complicating Staphylococcal Toxic Shock Syndrome. Medical journal, Armed Forces India64(2), 181.
  • Spiva, M. Tampon Usage and TSS Allied Health 4060 Research in Allied Health East Tennessee State University.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.