Kinesiske kugler: Fordele og anvendelse

Der findes mange redskaber, der kan hjælpe med at fremme bækkenbundens sundhed. I dag vil vi fortælle om kinesiske kugler og deres fordele, kontraindikationer og måder at bruge dem på.
Kinesiske kugler: Fordele og anvendelse
Sara Cañamero

Skrevet og kontrolleret af Obstetrisk-Gynækologisk Sygeplejerske Sara Cañamero.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Flere og flere kvinder er opmærksomme på vigtigheden af at passe på vores bækkenbund. Den gode nyhed er, at der findes redskaber til at hjælpe, f.eks. kinesiske kugler.

Faktisk findes der flere forskellige kugler med forskellige former og vægte, og selv biografen har afspejlet deres fordele for den kvindelige seksualitet.

Men ligesom med selvmedicinering er selvrecept på kinesiske kugler ikke altid løsningen på alle de kvindelige bækkenbundsproblemer. Faktisk kan det endda være kontraproduktivt og kontraindiceret afhængigt af tilfældet.

Derfor anbefaler vi altid, at man skal konsultere en sundhedsprofessionel, før man bruger kinesiske kugler vilkårligt. Dette er, så de kan vurdere styrken af bækkenbunden. Således kan lægen i tilfælde af en lidelse angive den mest hensigtsmæssige behandling i dit specifikke tilfælde.

I dagens artikel vil vi tale om fordelene, anvendelsesmåden og kontraindikationerne ved kinesiske kugler. Lad os dog først se på, hvad de er.

Kinesiske kugler

Sådan virker kinesiske kugler

Kinesiske kugler er en anordning, der består af en eller to kugler (flere kugler er normalt forbundet med en snor), som huser en anden mindre kugle, der producerer en vibration i bækkenbunden, hver gang en kvinde bevæger sig eller går.

De kinesiske kuglers virkningsmekanisme er som følger: Når den kinesiske kugle indføres i skeden, skal bækkenbunden trække sine ufrivillige muskler sammen, så kuglerne ikke falder ud. Den lille kugle producerer også en vibration, der øger smøringen og den generelle muskeltonus, når kvinden bevæger sig.

En kvinde skal bevæge sig, for at kuglerne kan opfylde deres funktion. Det vil sige, at det er nyttesløst at sætte dem i og ligge ned.

Brugen af kuglerne vil arbejde på din muskeltonus. Det vil sige, at det er med til at tone bækkenbundsmusklernes basale tilstand, som du ikke må forveksle med en muskel, der kræver kraft. Sidstnævnte er den frivillige sammentrækning af bækkenbunden, som du kan opnå ved at lave knibeøvelser.

Så hvis du ønsker at arbejde med din tonus og styrke, er kinesiske kugler en mulighed. For at bruge dem skal en kvinde lave frivillige sammentrækninger af bækkenbunden, mens hun bevæger sig. På den måde giver du dine bækkenbundsmuskler fuld træning!

Fordele ved regelmæssig og kontinuerlig brug

Der er et par vigtige fordele ved brugen af kinesiske kugler.

 • De forbedrer styrken i bækkenbundsmusklerne.
 • Kombineret med knibeøvelser kan de forbedre bækkenbundens styrke.
 • De fremmer også den vaginale smøring.

Du skal dog holde dem væk fra dine seksuelle aktiviteter.

Myten om kvinder, der får orgasmer blot ved at tage kinesiske kugler i, er en myte, som filmindustrien har givet næring til. Det er en myte, fordi disse anordninger generelt er placeret i et område af skeden, der praktisk talt ikke har nogen nerveender. Derfor skaber de ikke nogen nydelse – i hvert fald ikke for den kvinde, der bruger dem.

Under alle omstændigheder kan brugen af kinesiske kugler forbedre en kvindes seksuelle oplevelse på andre måder og gør det faktisk også. Det skyldes, at bækkenbunden genvinder sin normale tonus og også bliver stærkere.

De orgasmer, som kvinderne føler og oplever, bliver således mere intense og varer længere. Kuglerne fremmer også smøringen, hvilket er nødvendigt for en orgasme.

Mulige fordele

Ud over de ovennævnte kan du bruge dem til forskellige bækkenbundsdysfunktioner. Men som sagt skal du følge de retningslinjer, der er fastsat af sundhedsfaglige eksperter. Her er nogle af de vigtigste anvendelser og fordele ved kinesiske kugler:

 • De fungerer som hjælpemiddel ved urininkontinens.
 • De kan også forebygge kronisk forstoppelse.
 • Du kan bruge dem til at træne din bækkenbund før eller efter operationer i det kvindelige kønsorgan.
 • De er gode for enhver kvinde, der ønsker at forebygge prolaps, inkontinens og andre lidelser.
 • De er også gode til kvinder, der dyrker sport som løb og crossfit-træning.
 • Sammen med hypopressive øvelser kan de holde bækkenbunden veltrænet og forebygge prolaps.

Du er måske også interesseret i: 6 yogastillinger til mere fleksible hofter

Hvornår du ikke må bruge kinesiske kugler

Som nævnt er der kontraindikationer med hensyn til brugen af kinesiske kugler i visse situationer.

Kvinde i undertøj tager sig til underlivet
 • Disse kugler anbefales ikke under graviditet. Du skal dog overholde nogle hygiejniske anbefalinger, hvis din gynækolog vurderer, at du kan have gavn af dem under graviditeten.
 • Kinesiske kugler er ikke noget for dig, hvis du har eller har mistanke om, at du kan have en prolaps. De kan dog være en mulighed, hvis din læge anbefaler dem til styrkelse eller toning af din bækkenbund i forbindelse med genoptræning.
 • Du bør ikke indføre genstande som kugler, tamponer, menstruationskopper eller vaginale douches i skeden i de første otte uger af din postpartumperiode, eller indtil du er helt stoppet med at bløde. Du kan begynde at bruge dem efter otte-ugers undersøgelsen ved lægen.
 • Brug dem ikke under menstruation, hvis du har en vaginal infektion som f.eks. vaginisme, eller hvis du oplever ubehag eller smerte under brugen.
 • Du må heller ikke bruge dem, hvis du ikke kan holde dem på plads, og de hele tiden falder ud.

Husk, at du skal rådføre dig med din læge. Kun lægen kan diagnosticere dig og ordinere den bedste behandling til dine individuelle behov.

Det kan interessere dig ...
4 produkter til seksuel sundhed
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
4 produkter til seksuel sundhed

Kender du til de nødvendige produkter til seksuel sundhed? I dag vil du læse om de produkter, som du altid bør have ved hånden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.