Oppositionel adfærdsforstyrrelse hos børn

Kender du til oppositionel adfærdsforstyrrelse hos børn? Du har måske ikke hørt om det eller måske leder du efter information for at finde ud af, om dit barn lider af dette problem. Hvis det er tilfældet, så kan vi hjælpe!
Oppositionel adfærdsforstyrrelse hos børn
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 19 oktober, 2022

Oppositionel adfærdsforstyrrelse hos børn (ODD) er som regel diagnosticeret i barndommen. Det er kendetegnet ved meget negativ og udfordrende adfærd, som navnet antyder.

Barnet er konsekvent usamarbejdsvillig, irritabel og generende over for personerne omkring sig, hvad end det er deres forældre, klassekammerater, lærere eller endda jævnaldrende.

Hvis du tror, dit barn måske lider af denne lidelse, eller allerede er blevet diagnosticeret med det, så læs med her. I denne artikel, vil du lære mere om det i detaljer, og hvilke skridt du kan tage for at behandle det.

Du vil måske også kunne lide: Psykisk sygdom hos børn og dets symptomer

Lider mit barn af oppositionel adfærdsforstyrrelse?

Denne adfærdsforstyrrelse rammer en procentdel på mellem 1 og 16% af børn i skolealderen, og mere drenge end piger. 

Det er dog vigtigt at differentiere mellem, hvornår symptomerne opstår foruroligende og midlertidigt, for eksempel når barnet er sultent, søvnig, stresset eller udmattet.

Dette kan også være gængst, når barnet er mellem 2 og 3 år sammel, og det er en del af deres overgangsstadie. Det er dog meget vigtigt at være opmærksom på denne adfærd, når de oppositionelle og trodsige attituder er hyppige.

Det kræver kun behandling, hvis det hæmmer læringsprocessen eller forstyrrer undervisning eller forhold til jævnaldrende.

Gængse symptomer på oppositionel adfærdsforstyrrelse hos børn

Sur dreng med bøger ved computer

Symptomerne på denne lidelse hos børn kan variere. De manifesterer sig dog ofte som aggressiv adfærd, raserianfald og konstant negative attituder.

De mest gængse symptomer på oppositionel adfærdsforstyrrelse hos børn er de følgende:

  • Raserianfald og vrede.
  • Konstante diskussioner med personerne omkring sig.
  • At nægte eller sætte spørgsmålstegn ved, hvad voksne beder dem om.
  • Generende attitude over for andre og sensitivitet, når andre generer personen.
  • Koldt og respektløst sprog.
  • Hævngerrig attitude.

Vi anbefaler, at du læser: Giftig adfærd forældre ikke er klar over

Hvilke skridt kan jeg tage for at behandle oppositionel adfærdsforstyrrelse hos børn?

1. Få den rette diagnose

For det første, er det nemt at forveksle symptmerne på ODD med andre adfærdsforstyrrelser. Hvis disse attituder er hyppige, bør du og dit barn derfor gå til lægen. Denne rette medicinsk professionelle vil være i stand til at give en passende diagnose. Du kan derefter begynde at tænke på de næstre skridt og behandlingen.

I de fleste tilfælde, kan forældre og lærere opdage disse karaktertræk hos børn. En børnepsykiater eller professionel i mental sundhed skal dog evaluere børnene via deres medicinske og sociale historie og bestemte tests.

2. Prøv en terapi-baseret behandling

Pige i terapi på grund af oppositionel adfærdsforstyrrelse hos børn

Psykologisk terapi er en vigtig del af behandlingen af denne lidelse hos børn. Det skal dog ledsages af støtte fra familien.

Der er mange behandlinger til rådighed. For det første, kan barnet gå til individuelle psykoterapi sessioner. Kognitiv-adfærdsterapi bliver ofte anvendt til at forbedre deres sociale og interpersonelle evner samt til at hjælpe dem med bedre at kunne kontrollere deres impulser og følelser.

Det er også vigtigt at inkludere hele familien i terapien, især forældrene. Familieterapi kan fremme god kommunikation og løsning af konflikter. Det kan også være en kilde til følelsesmæssig og praktisk støtte for forældre, der ofte er overvældede af situationen.

På den anden side, stiler familieterapi også efter at behandle denne lidelse ved at starte ved roden af problemet. Med hensyn til oprindelsen af denne psykologiske ubalance, peger forskning på nuværende tidspunkt på adfærdsmønstre lært i de første få år fra individer, som børn ser op til.

Det er ofte relateret til mangel på disciplin, misbrug, traumatiske og stressende situationer eller mangel på harmoni i familien, blandt andre faktorer. Det er vigtigt at have dette i baghovedet som forældre og vide, at der er mange måder, hvorpå man kan hjælpe.

3. Ty kun til medicin som den sidste løsning eller for at behandle andre sameksisterende lidelser

Medicin er ikke en gængs behandling for oppositionel adfærdsforstyrrelse hos børn, eftersom det kan have skadelige bivirkninger på helbredet. I nogle tilfælde, vil lægen dog lave en vurdering og beslutte sig for behandling med antipsykotisk medicin.

Dette er især tilfældet, hvis barnet viser aggressiv adfærd, adfærden bliver betydeligt værre eller ingen andre terapeutiske muligheder lader til at virke. Medicin kan, derudover, gives, hvis barnet bliver en fare eller trussel i hjemmet eller skolen.

I nogle tilfælde, hvis lidelsen er ledsaget af andre adfærdsproblemer, kan der blive ordineret andre typer af medicin. For eksempel, kan lægen give barnet stimulanter, hvis han eller hun lider af ADHD, eller antidepressiv medicin mod perioder med depression og/eller angst.

Det primære mål er at forbedre livskvaliteten for barnet, men det er meget vigtigt altid at tage bivirkningerne ved medicinen med i overvejelserne også.

Oppositionel adfærdsforstyrrelse hos børn: Konklusion

Som det sidste, vil både barnet og hans eller hendes familiemedlemmer være nødt til at gøre en stor indsats og lave ændringer i livsstilen for at kunne hele. Disse typer af mentale lidelser forårsager stor pine og fortvivlelse for alle omgivelserne, samt en konstant følelse af hjælpeløshed.

Med den rette behandling og en positiv attitude hos både hele familien og uddannelsessystemet, kan denne lidelse dog blive overvundet.

Det kan interessere dig ...
Børn, der vokser op uden far eller mor
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Børn, der vokser op uden far eller mor

Familier ændres. I den vestlige verden stiger antallet af enlige forældre og derfor også procentdelen af børn, der vokser op uden far eller mor.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.