Risikofaktorer ved perinatal asfyksi

Perinatal asfyksi er et meget alvorligt problem, der kan resultere i en babys død. Denne artikel vil undersøge årsagerne og risikofaktorerne ved perinatal asfyksi.
Risikofaktorer ved perinatal asfyksi

Sidste ændring: 09 august, 2022

Perinatal asfyksi er, når en nyfødt baby mangler ilt. Dette kan føre til barnets død. Perinatal asfyksi kan forekomme før, under eller efter fødslen og af forskellige grunde.

Ifølge data fra en nylig undersøgelse dør cirka 20% af de babyer, der lider af perinatal asfyksi, og de, der overlever, oplever normalt permanente neurologiske problemer.

Der er adskillige situationer, der kan forårsage problemer med en nyfødt baby. Disse problemer kan opstå før, under eller efter at babyen er født.

Denne artikel vil fokusere på at udforske den nyeste forskning om dette emne.

En af de vigtigste årsager til neonatale dødsfald

Perinatal asfyksi betragtes som en af ​​de største årsager til neonatale dødsfald, hvilket illustreres af nyfødt, der får ilt gennem slande

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) inkluderer asfyksi som en af ​​de største dødsårsager hos nyfødte.

Ofte vil læger bemærke, at babyen mangler ilt under fødslen, hvis den nyfødte ikke græder eller bevæger sig. Et andet tegn på perinatal asfyksi hos en nyfødt er, at babyens krop er slap.

Læs også: Sygdomme hos nyfødte, der kræver kirurgi

I begge situationer skal læger handle så hurtigt som muligt. Læger skal overvåge situationen nøje og forsøge at finde ud af, hvad der har forårsaget asfyksien, for at kunne komme med den bedste løsning.

En baby, der lider af mangel på ilt inden fødslen, kan kræve et akut kejsersnit.

Hvad er årsagen til perinatal asfyksi?

Perinatal asfyksi kan være forårsaget af flere forskellige faktorer, og disse kan variere afhængigt af om asfyksien forekommer før, under eller efter fødslen.

Perinatal asfyksi før fødsel

Denne type asfyksi kan forekomme i løbet af enhver måned af graviditeten, selvom det oftest sker nærmere babyens terminsdato.

Dette er grunden til, at rutinemæssige lægeundersøgelser er vigtige for at kontrollere, at alt går godt for både babyen og moren. Nogle af de faktorer, der kan forårsage perinatal asfyksi, inkluderer:

Under fødslen

Under fødsel kan visse farlige situationer opstå. Selvom læger er parate til at håndtere enhver situation, er det vigtigt at vide, hvad der kan ske i ekstreme tilfælde:

Efter fødslen

For tidligfødte babyer har en højere risiko for at lide af perinatal asfyksi

På trods af allerede at have gennemgået fødsel, kan risikoen for at lide af perinatal asfyksi være til stede, selv efter fødslen. Årsagerne inkluderer:

  • For tidlig fødsel, da et for tidligt født barns organer ikke er stærke
  • Medfødt misdannelse
  • Lungesygdom eller hjertesygdom
  • Svært undervægtige babyer.

Hvis en baby lider af mild asfyksi, græder de normalt for meget, er irritable og har en mere synlig muskulatur. Imidlertid varer dette generelt ikke længere end en dag.

Læs også: Sådan plejer du en nyfødt de første måneder

På den anden side, hvis situationen er mere alvorlig, kan den nyfødte have kramper, mangle den sutterefleks, der er nødvendig for amning, og have en meget svag muskulatur.

Neurologisk skade

Hvor hurtigt den perinatale asfyksi blev behandlet, og om det fik den nyfødte til at få anfald, påvirker i høj grad sandsynligheden for, om babyen lider neurologiske skader.

Neurologisk skade forekommer generelt, hvis babyen havde nogen form for krampeanfald eller anfald, hvis asfyksien fortsatte i en længere periode, eller hvis andre faktorer tilføjes. For eksempel er risikoen for at lide af neurologisk skade stor, hvis babyen har nogen form for svigt i hjerte-kar-eller lungesystemet.

En anden faktor, der kan øge chancerne for neurologiske skader, er hvis den nyfødte har acidose, hvilket er, når der samles for meget syre i blodet.

På grund af den omhyggelige overvågning under graviditet kan mange faktorer, der forårsager perinatal asfyksi, forhindres. Der er dog nogle omstændigheder, der er ukontrollerbare.

Mens nogle situationer er ude af vores kontrol, er det nødvendigt at have kvalificeret og opmærksomt personale til stede før og under fødslen, som er erfarne og fortrolige med de forskellige situationer, der kan opstå, for at få en vellykket fødsel. Perinatal asfyksi kan være dødeligt, så enhver forholdsregel er nødvendig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Borrero, J. C. M., Ortega, L. R., Alba, M. P., Duvergel, R. D., & Chacón, M. C. (2013). Algunos factores perinatales relacionados con la asfixia neonatal. Medisan17(02), 187-192.
  • General, C. de S. (2015). Diagnóstico y Tratamiento del Síndrome de Dificultad Respiratoria en el Recién Nacido. Catálogo Maestro de Guías de Práctica ClínicaIMSS1370, 1–5.
  • Tejerina Morató, H. (2007). Asfixia neonatal. Revista de la Sociedad Boliviana de Pediatría46(2), 145-150.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.