Lær at genkende de tidlige tegn på alzheimers

Et af de symptomer der kan indikere begyndelsen på alzheimers, er at glemme ord, eller ikke at være i stand til at følge med i en samtale på grund af vanskeligheder med ord.
Lær at genkende de tidlige tegn på alzheimers

Sidste ændring: 02 december, 2018

Lær at genkende de tidlige tegn på alzheimers, ved at læse med her! Alzheimers er en hjernesygdom, der påvirker hukommelsen direkte, samt tankegang og adfærd. Det er den mest almindelige form for demens og er karakteriseret ved tab af hukommelse og intellektuelle evner, hvilket påvirker livskvaliteten for patienten.

Tidlige tegn på alzheimers

Denne sygdom tegner sig for 60-80% af demenssager rundt om i verden, og påvirker mere end 5,4 millioner mennesker i USA. Det er anslået, at dette tal vil stige til 16 millioner i 2030.

Selvom det for det meste rammer ældre voksne, kan sygdommen forekomme hos meget yngre mennesker, med symptomer startende så tidligt som i 30-års alderen. Tidlig erkendelse af tegnene på alzheimers er grundlæggende for diagnose og tidlig behandling. Af denne grund er det vigtigt at være opmærksom på de mulige symptomer, og at lære at skelne dem fra andre psykiske problemer.

Pludselige ændringer i hukommelsen

Et af de første tegn på alzheimers sygdom, især i de tidlige stadier er, at glemme  nyerhvervede oplysninger, ligsom vigtige datoer og begivenheder.

Generelt, samtidigt med at stå overfor dette symptom på sygdommen. Så vil den berørte person bruger noter eller elektroniske enheder for at huske, hvad de plejede at være i stand til at gøre på egen hånd.

Besvær med planlægning eller problemløsning

Nogle mennesker mister deres evne til at udvikle eller følge en plan, der indebærer at beskæftige sig med tal. De kan også have svært ved at holde styr på simple ting, som at lave en velkendt opskrift eller betale regninger hver måned.

Problemer med at udføre vante opgaver

Ofte har dem der lider af alzheimers, problemer med at udføre daglige opgaver, både hjemme og på arbejdspladsen. De kan have problemer med at komme til et velkendt sted, administrere et budget, eller huske reglerne for et velkendt spil.

Desorientering i tid og sted

Når sygdommen fremskrider, begynder folk at glemme datoen, årstider og tidens gang. Dette symptom kræver opsyn, da en person kan glemme hvor de er, eller hvordan de kom der.

Tab af interesse eller motivation i tidligere favoritaktiviteter

Aeldre kvinde

De følelsesmæssige ændringer forårsaget af alzheimers, kan gøre at en person mister interessen for de ting de tidligere nød. Social isolation og en pludselig mangel på interesse, er en indikation af, at der foregår noget.

Sprogproblemer

Alzheimers kan forårsage at en person oplever vanskeligheder ved at følge eller deltage i en samtale, fordi de glemmer ordene eller mister evnen til at forstå tale og skrift.

Det er almindeligt, at opleve problemer med at finde de rigtige ord og det passende ordforråd. For eksempel, at henvise til en kuglepen som en “skrivepind”.

At glemme hvor ting skal hen

At glemme hvor ting skal hen, er også et tidligt tegn på alzheimers sygdom. For eksempel kan en person lægge strygejernet i køleskabet, eller glemme hvor de skal sætte noget, der altid skal samme sted hen.

Manglende evne til at tage beslutninger

Aeldre kvinde med alzheimers

Denne sygdom kan reducere eller eliminere en persons evne til at træffe vigtige personlige, ligesom finansielle beslutninger.

De ved ikke, hvordan de skal håndtere penge, og kan give store summer væk til sælgere eller telefonsælgere.

Tab af initiativ

Manglende interesse i aktiviteter, kan være tegn på, at der foregår noget usædvanligt. Alzheimers fører til et tab af initiativ for at give sig til hobbyer, eller blive involveret i sociale aktiviteter, projekter eller sport.

Desuden kan disse ændringer medføre tab af interesse i at deltage i nogen form for aktivitet, der involverer andre mennesker.

Ændringer i humør eller personlighed

Ændringer i humør eller personlighed er de mest mærkbare ændringer, i dem der lider af alzheimers. Både i de indledende og fremskredne stadier af sygdommen.

Ofte vil berørte personer blive forvirret, mistænksomme, deprimerede, bange eller nervøse. Desuden kan de blive irritable, med følelser af vrede mod dem omkring dem.

Nu ved du hvad du skal kigge efter vedrørende tidlige tegn på alzheimers!


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.