Genvinde tilliden efter en ny chance

At genvinde tilliden i et parforhold er ofte en kompleks proces, som kræver tid og dedikation, når du får en ny chance.
Genvinde tilliden efter en ny chance

Sidste ændring: 02 juni, 2023

Tillid er en af de grundlæggende søjler i ethvert forhold, især når nogen giver dig en chance for at genvinde den. Hvis den går tabt, vil den mest sikre skæbne være konflikter og eventuelle brud. Heldigvis kan vi genvinde tilliden og genopbygge forholdet til en bedre version, når vi får en ny chance.

Selvfølgelig kræver denne proces dedikation og tålmodighed, fordi resultaterne ikke er umiddelbare. Det er dog ikke umuligt. Lad os se nærmere på det.

Tips til at genvinde tilliden i forholdet

Tilliden i et parforhold kan gå tabt af mange årsager. Blandt de mest almindelige er utroskab, løgne og at skjule værdifulde oplysninger for den anden.

Uanset hvad, så opfylder en af parterne (eller begge) ikke de aftaler (stiltiende eller ej), der var, så partneren ender med at blive en person, vi ikke kan regne med. Alt er dog ikke tabt.

Selv hvis vi begår fejl, er det muligt at genvinde tilliden. For at gøre det foreslår vi følgende:

1. Hav tålmodighed, når du får en ny chance

Det første skridt er at huske på, at din partners tillid ikke vil blive genvundet fra den ene dag til den anden. Det er en proces, der tager tid og kræver en indsats. Og afhængigt af kvaliteten af båndet før konflikten vil det være lettere eller mere besværligt.

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at der vil være op- og nedture. Det vil sige, at der vil være tidspunkter, hvor du vil føle, at forholdet går fremad, men på andre tidspunkter vil du føle dig fastlåst.

Husk, at der er sår, der skal heles, og konflikter, der skal repareres.

Processen er ikke lineær. Du er nødt til at vise mere dedikation og vilje til at løse konflikter på en assertiv måde.

Par er uvenner og kæmper med at genvinde tilliden
Det tager tid at genvinde tilliden. Der vil være gode og dårlige tider i processen.

2. Vis din dedikation med fakta

Det er én ting at love, at vi vil ændre os, og at vi vil gøre tingene bedre, men det er noget helt andet at føre det ud i livet. Det er nytteløst at give tomme løfter. Vi skal være villige til at tage de nødvendige skridt for at genvinde tilliden.

At overgå ord og omsætte dem til handling er den bedste måde at udnytte den mulighed, som vores partner har givet os. Vi viser ham/hende, at vi er forpligtet til at gøre vores del.

3. Vær konsekvent, når du får en ny chance

For at genvinde tilliden er det også vigtigt at opretholde forpligtelsen over tid. Som sagt ovenstående: Denne proces har sine op- og nedture og kræver tid.

Derfor vil det ideelle være at vise en oprigtig interesse i at reparere skaden. Ikke kun for at få tilgivelse, men for at genopbygge båndet fra et solidt fundament.

For at gøre dette skal du altid huske detaljerne, holde dit ord og forpligte dig til at ændre alle de negative dynamikker, der fremskyndede konflikterne.

4. Arbejd på assertiv kommunikation og empati

Det er vigtigt, at begge parter giver hinanden tid og plads til assertivt at udtrykke deres følelser og meninger. For at gøre dette skal begge parter være i stand til aktivt at lytte, forstå den andens holdning og udtrykke sig uden at forfalde til mangel på respekt.

I begyndelsen er det meget sandsynligt, at I vil stå over for vanskelige samtaler med smerte, vrede, skuffelse osv. Det er dog nødvendigt at have denne forbindelse for at foreslå alternativer og overvinde konflikten sammen.

Du kan også styrke kommunikationen ved at spørge din partner, om han/hun mærker fremskridt i forholdet. Eller spørg ham/hende, hvilke aspekter I kan forbedre og hvordan.

5. Foreslå konkrete løsninger, når du får en ny chance og vil genvinde tilliden

Vi råder dig også til at bruge kommunikationen til at identificere konflikter, der kan skade forholdet, og foreslå realistiske og specifikke løsninger.

For at gøre dette skal du erkende, hvilke situationer der udløser skænderier eller ubehag i forholdet. Foreslå derefter løsninger, der er til gavn for jer begge, idet I tager hensyn til jeres ønsker og muligheder hver især.

Hvis den valgte strategi ikke fungerer i praksis, kan I sætte jer sammen igen for at vurdere andre alternativer. Hvis en af de udløsende faktorer for konflikten f.eks. er den uretfærdige fordeling af det huslige arbejde, kan det anbefales, at I begge udarbejder et detaljeret skema med de opgaver, som I hver især skal udføre i løbet af ugen.

6. Vær oprigtig

Oprigtighed er et andet krav for at genvinde din partners tillid. Vi kan ikke reparere alle tidligere skader og forpligte os til forandring baseret på løgne, udeladelser eller bedrag.

Derfor skal vi være i stand til at vise vores partner, at vores intentioner er ægte og gennemsigtige. Uden dette er det umuligt at genopbygge et projekt sammen.

7. Tag ansvar for dine fejltagelser, når du får en ny chance og vil genvinde tilliden

At tage ansvar for vores fejltagelser indebærer ikke kun at angre og bede om tilgivelse. Det går videre end det. Vi er nødt til at forstå, at vi har fejlet.

Lad os reflektere over det, acceptere vores fiasko og lære. Dette indre arbejde vil hjælpe os med at vokse som mennesker og undgå at begå de samme fejl i fremtiden.

8. Undgå at give løfter, som du ikke kan holde

Når vi ønsker at genvinde tilliden, giver vi som regel mange løfter fulde af gode intentioner. Men kan vi virkelig holde dem? Hvis vi har været utro eller har løjet over for vores partner, er vi så parate til at vise, at det ikke vil ske igen?

Dette går hånd i hånd med oprigtighed, men ikke kun over for vores partner, også over for os selv. Derfor skal vi give os selv mulighed for at lære os selv at kende.

Find ud af, hvad dine svagheder, styrker og behov er. Derfra kan du give mere præcise løfter.

Uimponeret kvinde taler med mand
Hvis dialogerne ikke er oprigtige, og der er manglende interesse, vil det ikke være muligt at genopbygge forholdet.

9. Deltag i parterapi for at genvinde tilliden

Parterapi er et glimrende alternativ til at genvinde tilliden i forholdet. Faktisk er mistillid et af de største problemer, som par søger denne form for hjælp til.

I dette tilfælde vil en specialist tilbyde støtte i overensstemmelse med begge pars karakteristika og behov. Hvis du derfor tror, at situationen er ude af dine hænder, men du ønsker at genvinde og styrke båndet, så tøv ikke med at kontakte en professionel.

Forpligtelse kræver to personer

Afslutningsvis vil vi gerne understrege, at det at genvinde tilliden normalt er en kompleks proces, som kræver en masse udholdenhed, tålmodighed og kærlighed. Derfor vil dedikation fra begge parter være nødvendigt, for at disse strategier kan fungere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.