Sådan undgår du et stagnerende forhold

Det er ikke let at undgå stagnation i et forhold. Det er normalt, at vi med tiden glemmer at gøre vores del af arbejdet eller falder ind i rutiner. Men hvis vi indser det i tide, kan vi handle og få flammen tilbage.
Sådan undgår du et stagnerende forhold
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 11 december, 2022

Alle forhold er komplicerede, men du kan genoplive et stagnerende forhold ved at løse visse situationer, der kan påvirke det. At være sammen med den samme person i mange år kan nemlig få dig til at føle, at du sidder fast i en rutine, men det kan du forhindre. Læs videre for at finde ud af hvordan.

Det var indespærringen på grund af pandemien, der satte alarmklokkerne i gang hos mange mennesker. Antallet af kriser i parforhold var stigende, og skilsmisseraterne steg. Mange par fandt ud af, at de kedede sig med den person, som de delte deres liv med. Der var ingen gnist længere.

Hvad er stagnation i et parforhold?

Stagnation i et parforhold er en ubehagelig situation, som ingen af os ønsker at befinde os i. Manglende illusioner, spørgsmål om, hvorvidt vi skal fortsætte med forholdet, kedsomhed, træthed eller følelsen af, at der er et tomrum i vores liv. Dette er stagnation.

I mange tilfælde får tristheden og frustrationen over at føle alle disse negative følelser os til at slå op med den anden person, fordi vi laver en sammenligning med den romantiske kærlighed, som vi har set så mange gange i film.

Den overvældende lidenskab, det spændende liv, der gør vores dage så sjove. Det er dog vigtigt at huske, at dette ikke er virkeligt.

Ansvar, problemer og bekymringer kan alle påvirke et forhold. Der er dog noget endnu vigtigere, der sker, når forelskelsesfasen forsvinder. Vi holder op med at føle sommerfuglene, der er næsten intet nyt at opdage, og vi begynder at kede os.

Par keder sig i et stagnerende forhold

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Hvis kærligheden er for stram, er det ikke din størrelse

Hvordan ser et stagnerende forhold ud?

Før vi lærer at undgå stagnation (for det kan lade sig gøre), er det først vigtigt at vide, hvordan det er at være i et forhold, der er blevet stagneret. På den måde kan vi afgøre, om vi går igennem det samme:

  • Du har ikke lyst til at lægge planer: Du har ikke lyst til at gå en tur, shoppe sammen eller lave nogen sjove planer. Der er ingen lyst til at planlægge en ferie sammen. Dette er et vigtigt øjeblik, der kan gøre dig opmærksom på, at der er et problem med stagnation, monotoni og kedsomhed.
  • Mangel på lidenskab: Sex er en vigtig del af et parforhold. Selv om den kan aftage med årene, kan lidenskab manifestere sig på mange måder. Kys, kram, nærhed eller behovet for fysisk kontakt er alle måder, hvorpå denne lidenskab kan manifestere sig. Men hvis dette mangler, er det et tegn på, at der kan være stagnation i jeres forhold.
  • Kommunikation er fraværende: En manglende lyst kan overføres til kommunikationsniveauet. Er I begyndt at holde ting for jer selv? Føler I ikke behov for at dele, hvordan jeres dag er gået? Hvis ja, er der et problem.

Vi tror, at du måske også vil finde denne artikel interessant: Hvad kan du gøre, hvis din partner gør dig utilpas?

Tips til at undgå et stagnerende forhold

Hvis du har identificeret dig med en af ovenstående situationer, kan det være nødvendigt at gøre noget for at undgå stagnation. Hvad kan vi så gøre?

Her er nogle tips.

1. Tal med din partner om, hvad der foregår

Måske gennemgår den anden person det samme, og du har ikke lagt mærke til det! Det er vigtigt at tage springet og være ærlig.

Desuden kan din partner måske foreslå en plan (f.eks. en weekendtur). Der er ofte idéer, som vi ikke har tænkt på, men som den anden person måske kan finde på.

2. Stræb efter at lægge planer

Romantiske forestillinger om, at kærligheden kan klare det hele, er ikke reelle. Ethvert forhold indebærer arbejde. Derfor skal vi gøre en indsats for at kommunikere med hinanden, indgå aftaler, træffe beslutninger og lægge planer, hvis vi opdager, at vi ikke arbejder så hårdt som tidligere.

3. Tænk over, hvad der forener jer

At sætte sig foran et blankt stykke papir og skrive alt det ned, der holder jer sammen, kan være interessant for at huske alt det, vi har glemt. Hvad var det, der tiltrak dig til din partner til at begynde med? Hvad fik dig til at blive forelsket i personen? Hvorfor fortsætter vi med at være sammen med denne person? Er I begge på vej i samme retning?

4. Gå til parterapi

Nogle gange kan vi ikke løse det, der sker med os, uden hjælp. Ligesom det er vigtigt at gå til psykolog på individuel basis, kan vi gå i parterapi for at undgå stagnation eller for at løse den, hvis vi har indset, at situationen ikke bevæger sig fremad. Der er mange fagfolk, der er villige til at hjælpe.

Parterapi for at forbedre et stagnerende forhold

Der er måder at forebygge et stagnerende forhold på

Det er ikke let at undgå stagnation i et forhold. Det er normalt, at vi med tiden glemmer at gøre vores del eller falder ind i rutiner. Forholdet kan falme, ligesom flammen på et stearinlys, der brænder ud. Men hvis vi indser det i tide, kan vi gribe ind og få flammen tilbage.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Aguilar Montes de Oca, Y. P., Bernal Hernández, V. H., Torres Muñoz, M. A., Alvarado Orozco, J., & González Arratia López Fuentes, N. I. (2018). Causas de apatía en parejas casadas y en unión libre. Acta de investigación psicológica8(1), 83-94.
  • Aguilar, C. E. V., & Paladinez, J. L. J. (2020). Desgaste emocional en la convivencia afectiva de pareja. ACADEMO Revista de Investigación en Ciencias Sociales y Humanidades7 (1), 58-66.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.