6 tegn på manglende respekt i et forhold, og hvordan du retter op på det

Disse tegn på manglende respekt i et forhold kan hjælpe dig med at finde ud af, om dit forhold er sundt, eller om du skal foretage ændringer.
6 tegn på manglende respekt i et forhold, og hvordan du retter op på det
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Parforhold skal være sikre steder for deres medlemmer – steder, hvor de føler sig elsket, støttet og bekræftet. Hvis de ikke opfylder dette mål, bliver forhold skadelige og ender med at forårsage skade i stedet for at bidrage til vores liv. Af samme grund er det vigtigt, at vi lærer at opdage tegn på manglende respekt i et forhold.

Hvis vi identificerer disse tegn, skal vi være villige til at handle derefter.

Manglende respekt er ikke altid lige så synlig som vold, misbrug eller utroskab. Nogle gange er disse tegn forklædt som ligegyldighed, kritik eller kontrol i hverdagssituationer.

Derfor har vi en tendens til at overse dem, minimere dem og retfærdiggøre dem. Men der er ikke plads til dem i et sundt forhold. Deres tilstedeværelse kan forårsage skader på selvværdet, som det kan tage år at reparere. Derfor er det vigtigt at sætte en stopper for disse former for manglende respekt så tidligt som muligt.

Tegn på manglende respekt i et forhold, som du ikke bør overse

Som vi har sagt, er det meget vigtigt ikke at retfærdiggøre nogen form for manglende respekt under nogen forudsætning. Det er ligegyldigt, om vi er trætte eller stressede, om vi har et stærkt temperament, eller selv om vi går igennem en hård periode som par.

Ingen af disse årsager giver os ret til at nedgøre den anden person. Når det er sagt, skal du være opmærksom på følgende tegn på manglende respekt i et forhold, fordi de kan være røde flag.

Tegn på manglende respekt: De ugyldiggør dine følelser

Alle dine følelser er gyldige, og dine behov fortjener at blive hørt og respekteret. Hvis din partner nedgør dine følelser, beskylder dig for at være overdrevet eller hysterisk eller reagerer med tegn på irritation, når du udtrykker din utilfredshed, er det respektløst over for dig.

Du har ret til at udstille, hvad du tænker, føler og ønsker. Den, der hævder at elske dig, bør være åben for at lytte, forstå og søge efter løsninger sammen.

Du vil måske finde dette interessant: Sådan identificerer du røde flag i et parforhold

Frustreret par i sofa oplever tegn på manglende respekt

Din partner tager ikke hensyn til dig, når han/hun træffer beslutninger

At være i et parforhold betyder ikke, at man skal opgive individualitet og frihed. Men når du er i et fast og langvarigt forhold, og når du deler et livsprojekt med en anden person, er det vigtigt at rådføre dig med vedkommende, når du træffer vigtige beslutninger.

Hvis din partner får dig til at føle dig overflødig og træffer relevante foranstaltninger for fremtiden uden at tage hensyn til dig, må du ikke gå glip af dette vigtige advarselstegn.

Tegn på manglende respekt: Der er kommunikationsproblemer

Kommunikation er grundlaget for at løse enhver konflikt eller uenighed i et parforhold. Det er også en af de nemmeste måder til at opdage tegn på manglende respekt i et forhold.

Råben, fornærmelser, foragt eller sarkasme er det mest synlige tegn på dårlig kommunikation, men ligegyldighed og tavshed er lige så voldsomme. Ingen af disse to ekstremer kan være en del af den generelle dynamik mellem mennesker, der respekterer hinanden.

Din partner gør ikke en indsats for at tilbringe tid med dig

På trods af daglige forpligtelser skal begge personer gøre en indsats for at tilbringe kvalitetstid med deres partner.

En person, der altid har undskyldninger for ikke at tilbringe tid med den anden, som foretrækker alternative planer, eller som altid kigger på sin mobiltelefon, når I er sammen, er respektløs over for både jer og det bånd, I deler.

Din partner respekterer ikke din tid og dit rum

Ikke at dele tid med din partner er lige så skadeligt som at forsøge at absorbere ham/hende fuldstændigt. Din partner bør respektere den tid, du bruger på din karriere, din familie, dine venner og dig selv, og ikke forsøge at tvinge dig eller få dig til at føle dig skyldig i det.

Individuel udvikling er yderst nødvendig og gavnlig for et parforholds sundhed.

Tegn på manglende respekt: Konstant og sårende kritik

Kritiserer din partner dine nærmeste, minimerer dine præstationer eller gør grin med dine ambitioner? Selv om det sker i en spøgefuld tone, er disse holdninger absolut uacceptable og viser en stor mangel på respekt.

Det samme sker, hvis du modtager konstant kritik for din måde at handle, tænke eller føle på. Disse kan være klare og direkte eller forklædt som sarkasme, hvad enten det er privat eller offentligt. Under alle omstændigheder er de et af de største tegn på manglende respekt i et forhold.

Vi ved, at du vil kunne lide at læse: Nøglerne til at opnå et følelsesmæssigt sundt forhold

Hvorfor opstår tegn på manglende respekt i et forhold?

Der er ikke nogen enkelt grund til, at manglende respekt bliver en konstant del af et forholds dynamik. I nogle tilfælde ændrer følelserne sig med tiden. Personens manglende engagement eller motivation får vedkommende til at handle på denne måde.

De holder måske op med at gøre en indsats for at dyrke forholdet. I stedet indtager de nedværdigende eller nedvurderende holdninger.

I andre tilfælde kan de dog være til stede fra begyndelsen. De er normalt relateret til værdier og overbevisninger hos de personer, der er involveret i forholdet.

De modeller for relationer, som vi har set i barndommen, de myter om romantisk kærlighed, som vi antager som sande, og andre skadelige kulturelle elementer kan få os til at tro, at denne måde at forholde sig på er naturlig og acceptabel.

Visse personlige mangler, såsom manglende følelsesmæssig intelligens, dårlige sociale færdigheder og en usikker tilknytningsstil, kan også få os til at begå eller udholde disse handlinger.

Par på restaurant, hvor kvinde er mistænksom

Sådan håndterer du tegn på manglende respekt i et forhold

Hvis du har opdaget, at der er manglende respekt i dit forhold, spekulerer du sikkert på, hvad du kan gøre ved det. Først skal du spørge dig selv, om din partner er klar over det uhensigtsmæssige i sine holdninger og erkender og påtager sig ansvaret.

Hvis ikke, og hvis din partner ikke er villig til at arbejde på at ændre dynamikken, er det bedste, du kan gøre for dig selv, at beskytte dig selv og forlade forholdet. Hvis I på den anden side begge er villige til at rette op på denne skadelige situation, er der nogle grundlæggende retningslinjer at følge.

Sådan kan du rette op på manglende respekt i dit forhold

  • I skal begge to forpligte jer til at gøre personligt arbejde (helst med professionel ledsagelse) for at helbrede usunde tilknytningsstile, frygt, overbevisninger og begrænsninger, der kan forstyrre forholdet.
  • Det er afgørende, at I begge tilegner jer teknikker til følelsesmæssig regulering for at kunne stå inde for jeres ord og beslutninger og ikke handle på autopilot. Ved at lære at styre følelser undgår vi at reagere på en måde, som vi måske senere fortryder.
  • Du skal lære, at assertivitet og sunde sociale færdigheder er de store nøgler til at afslutte manglende respekt. I skal begge lære at udtrykke jeres meninger, følelser og ønsker respektfuldt, men bestemt. Samtidig skal I lytte til hinandens behov med en oprigtig hensigt om at forstå dem.

I sidste ende er respekt og dyb accept af hinanden fundamentet for et varigt og sundt parforhold. Derfor må du ikke retfærdiggøre manglende respekt. Du skal heller aldrig finde dig i det af frygt for at miste din partner. Din prioritet bør altid være at tage vare på dig selv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Blázquez Alonso, M., Moreno Manso, J. M., & García-Baamonde Sánchez, M. E. (2009). Inteligencia emocional como alternativa para la prevención del maltrato psicológico en la pareja. Anales de Psicología / Annals of Psychology25(2), 250–260. Recuperado a partir de https://revistas.um.es/analesps/article/view/87541
  • Capafóns, J. I., & Sosa, C. D. (2015). Relaciones de pareja y habilidades sociales: el respeto interpersonal. Behavioral Psychology/Psicología Conductual23(1).
  • Cuervo, J. J. (2013). Parejas viables que perduran en el tiempo. Diversitas9(2), 257-270.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.